Plan: | Regionaal bedrijventerrein Oude-Tonge 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.OFLregbedrijvent13-BP40 |
In Nederland heeft water een eigen plaats gekregen in de ruimtelijke besluitvorming via de watertoets. De watertoets houdt in dat bij het maken van ruimtelijke plannen al in een vroeg stadium bekeken moet worden wat de gevolgen zijn voor water en de ruimtelijke ordening. De watertoets is een proces waarbij overleg wordt gevoerd met de waterbeheerder. De waterbeheerder stelt in dit proces de kaders vast en geeft een wateradvies voor verschillende waterhuishoudkundige aspecten. De watertoets resulteert uiteindelijk in een waterparagraaf, die in de toelichting van het ruimtelijke plan wordt opgenomen.
Waterbeheerplan 2009-2015 (2008)
In het Waterbeheerplan 2009-2015 (2008) staat hoe het waterschap Hollandse Delta het waterbeheer in het werkgebied in de komende jaren wil uitvoeren. Daarbij gaat het om betaalbaar waterbeheer met evenwichtige aandacht voor veiligheid, waterkwaliteit, waterkwantiteit, duurzaamheid en om het watersysteem als onderdeel van de ruimtelijke inrichting van ons land. Het Waterbeheerplan beschrijft de uitgangspunten voor het beheer, de ontwikkelingen die de komende jaren verwacht worden en de belangrijkste keuzen die het waterschap moet maken. Daarnaast geeft het Waterbeheerplan een overzicht van maatregelen en kosten. De maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn onderdeel van het plan. Voor het afvoeren van hemelwater van verhard oppervlak groter dan 250 m² naar open water, dient ontheffing te worden aangevraagd op grond van de Keur. Wanneer de toename aan verhard oppervlak groter is dan 250 m² is het beleid van het waterschap om 10% van de toename te compenseren in de vorm van open water.
Waterplan Goeree-Overflakkee 2009-2015 (2008)
In het Waterplan Goeree-Overflakkee 2009-2015 werken de vier gemeenten op het eiland, het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en het waterschap Hollandse Delta aan de realisatie van veilig, schoon en aantrekkelijk water. Het gaat om het ontwikkelen van een gezamenlijke visie en het vaststellen van concrete maatregelen voor de korte en de middellange termijn 2015. In het waterplan staat samenwerking centraal. Het hoofddoel van het waterplan is het opstellen van een gezamenlijke koers voor de realisatie van een veilig, schoon, aantrekkelijk en goed beheerd watersysteem in de stedelijke kernen op Goeree-Overflakkee.
Waterplan Oude-Tonge, Uitbreiding Regionaal Bedrijventerrein (2004)
In het Waterplan Oude-Tonge, Uitbreiding Regionaal Bedrijventerrein staat concreet omschreven op welke wijze het watersysteem in en rond het bedrijventerrein is ingericht en hoe deze beheerd moet worden. Alle aspecten tot de waterhuishouding is hierin opgenomen en ook de betekenis van het water voor de andere functies in het gebied is aangeduid. Ook de beheers-, onderhoud- en eigendomsverhouding van het bedrijventerrein is in dit plan opgenomen. Dit waterplan is als Bijlage 4 opgenomen.
Waterkwantiteit
Het plangebied ligt in het bemalingsgebied De Haas van Dorsser. Dit bemalingsgebied heeft een oppervlakte van bijna 0,23 hectare. Het bemalingsgebied is onderverdeeld in diverse peilgebieden. Het plangebied ligt in peilgebied 33H, met een oppervlakte van ongeveer 0,2 hectare een van de grotere peilgebieden op Goeree-Overflakkee. Het zomerpeil in dit peilgebied is 1.40 meter onder NAP. Het winterpeil bedraagt 1.70 meter onder NAP. Hiermee is het een van de diepst gelegen polders. Het peilbesluit voor peilgebied 33H dateert van november 1990. Het waterschap werkt momenteel aan een plan voor de herziening van een groot aantal peilbesluiten.
De afwatering van het peilgebied vindt in hoofdzaak plaats via aan de zuid- en oostzijde gelegen hoofdwatergangen. Het water wordt vanuit deze watergangen door het gemaal De Haas van Dorsser uitgeslagen op het Spui en de haven van Oude-Tonge (boezem) en vandaar via de sluis van Oude-Tonge onder vrij verval geloosd op het Krammer-Volkerak. In het plangebied bevinden zich voorts nog diverse andere watergangen, zoals weg- en kavelsloten.
Waterkwaliteit
De waterkwaliteit op Goeree-Overflakkee is bijna overal matig tot slecht. Dit is een gevolg van een te hoge nutriëntenbelasting door meststoffen en nutriëntrijke kwel. Riooloverstorten uit gemengde stelsels in stedelijk gebied zorgen ook voor een te hoge belasting van het oppervlaktewater.
Waterkering
De noordoostgrens van het plangebied wordt gevormd door de Oudelandsedijk. Het gedeelte van deze dijk dat langs het plangebied loopt is in het reglement van het waterschap niet aangemerkt als primaire, secundaire of overige waterkering. Ook is deze dijk geen boezemkade. Dit deel van de Oudelandsedijk heeft dan ook geen waterkerende functie.
Deze herziening is consoliderend van aard waardoor dit bestemmingsplan geen negatieve gevolgen heeft op de waterhuishouding.