direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Regionaal bedrijventerrein Oude-Tonge 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1924.OFLregbedrijvent13-BP40

5.2 Archeologie

5.2.1 Wettelijk kader

Wet op de Archeologische Monumentenzorg

Ter implementatie van het Verdrag van Malta is op 1 september 2007 de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat gemeenten in het kader van ruimtelijke ordening ook rekening dienen te houden met het archeologisch erfgoed. In dat kader dient bij de voorbereiding van een bestemmingsplan inventariserend archeologisch onderzoek te worden gedaan, zodat in het plan - indien nodig - een passende regeling kan worden getroffen om aanwezige archeologische waarden te beschermen.

Naar aanleiding van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg heeft Goeree-Overflakkee een nota Archeologiebeleid opgesteld. Deze beleidsnota bevat het gezamenlijke archeologiebeleid voor Goeree-Overflakkee. In de nota is vastgelegd hoe rekening moet worden gehouden met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bij de nota horende archeologische waarden- en kenmerkenkaart.

De gemeente moet in juridische zin, bestemmingsplannen ‘archeoproof’ maken. Hierbij zal de gemeente aangeven welke archeologische waarden in het geding zijn en op welke wijze de gemeente daarmee wil omgaan. Dit ‘archeoproof’ maken gebeurt door op de plankaart van het desbetreffend bestemmingsplan aan te geven welke gebieden de dubbelbestemming Archeologie krijgen. Deze gebieden zijn over te nemen vanuit de archeologische waarden- en kenmerkenkaart. Vanaf de goedkeuring van dit beleid door de gemeenteraden zal dit dan ook de praktijk worden.

5.2.2 Situatie plangebied

Op de archeologische waarden- en kenmerkenkaart heeft het bedrijventerrein geen waarde (afbeelding 5.1). De Oudelandsedijk aan de noordzijde van het bedrijventerrein is een ringdijk en heeft de waarde 4 (bruin/rode lijn). Bij een bodemverstoring dieper dan 50 cm en met een oppervlakte groter dan 500 m2 is verkennend onderzoek nodig. De Oudelandsedijk ligt (net) buiten het plangebied waardoor een dubbelbestemming ter bescherming van archeologische waarden niet nodig is.

afbeelding "i_NL.IMRO.1924.OFLregbedrijvent13-BP40_0010.jpg"

Afbeelding 5.1: uitsnede archeologische waarden- en kenmerkenkaart. Met geel is het plangebied aangegeven (Bron: Archeologiebeleid Goeree-Overflakkee)