Plan: | Dorpsgebied Melissant 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.DLDMelissant11-BP40 |
Beleidskader
Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Hiermee worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta binnen de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.
Doelstelling van het Verdrag van Valetta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.
Het ISGO heeft archeologiebeleid opgesteld voor Goeree-Overflakkee, waarin het wettelijk en beleidsmatig kader behandeld wordt. De nota geeft aan hoe de gemeenten op Goeree-Overflakkee op een efficiënte en verantwoorde wijze in de toekomst om kunnen gaan met het archeologisch erfgoed. De gemeenten op Goeree-Overflakkee streven er naar om het bodemarchief zoveel mogelijk in situ te bewaren. Bekende archeologische waarden worden door planaanpassing zoveel mogelijk ontzien. Zodoende kunnen archeologische waarden behouden blijven en worden opgravingskosten uitgespaard. Om het archeologisch erfgoed zo goed mogelijk te behouden en planaanpassing te kunnen realiseren, dienen archeologische informatie en belangen zo vroeg mogelijk te worden ingebracht en worden meegewogen in het proces van ruimtelijke ordening. Indien behoud van het bodemarchief niet mogelijk is, dient het gedocumenteerd te worden ('behoud ex situ').
Bij het regionale archeologiebeleid is ook een beleidskaart opgesteld die de zonering van de verschillende archeologische verwachtingswaarden aangeeft. Aan de verschillende verwachtingswaarden zijn voorwaarden gekoppeld wanneer bij bouw- en grondwerkzaamheden archeologisch onderzoek vereist wordt.
Onderzoek
Op de beleidskaart, waarvan in figuur 4.1 een uitsnede is opgenomen, is waar te nemen dat de oude kern is voorzien van archeologische verwachtingswaarde 3. Hiervoor geldt dat (bouw)werkzaamheden dieper dan 0,3 m én met een oppervlakte groter dan 100 m², vooraf moeten worden gegaan door een archeologisch onderzoek. De Noorddijk, ten zuiden van de kern, is voorzien van archeologische verwachtingswaarde 4, waar de verplichting tot onderzoek geldt voor (bouw)werkzaamheden dieper dan 0,5 m én met een oppervlakte groter dan 500 m². Het overige deel van het plangebied kent geen verwachtingswaarde.
De functiewijziging aan de Julianaweg 49 gaat niet gepaard met bouw- of grondwerkzaamheden, waardoor de archeologische verwachtingswaarde niet wordt geschaad. De uitbreiding van het transportbedrijf op bedrijventerrein Ruijgenhil vindt plaats in het gebied waarvoor geen archeologische verwachtingswaarde is vastgelegd.
Figuur 4.1 Uitsnede beleidskaart archeologie Goeree-Overflakkee
Conclusie
De oude kern van Melissant en de Noorddijk kennen respectievelijk verwachtingswaarde 3 en 4. Bij werkzaamheden die deze waarden mogelijk aantasten, wordt in dat geval een verkennend archeologisch onderzoek gevraagd. Hiertoe wordt een dubbelbestemming opgenomen, waarin voor de betreffende zoneringen de verplichting tot archeologisch onderzoek wordt gekoppeld aan de maatvoeringen die aan de betreffende waarden verbonden zijn. De twee ontwikkelingen die met dit plan mogelijk worden gemaakt, vormen geen aantasting van de archeologische verwachtingswaarde.