direct naar inhoud van 4.2 Bodem
Plan: Bestemmingsplan Westeinderweg 6 en 8 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1916.bpww-0010

4.2 Bodem

Normstelling en beleid

Met het oog op een goede ruimtelijke ordening dient de bodemkwaliteit ter plaatse te worden onderzocht. In de Bouwverordening is geregeld dat het oprichten van gebouwen pas kan plaatsvinden als de bodem geschikt is (of geschikt is gemaakt) voor het beoogde doel. Om die reden dient bij nieuwbouwactiviteit de bodemkwaliteit door middel van onderzoek te worden vastgesteld. Het onderzoek mag niet meer dan 5 jaar oud zijn en moet de vastgestelde informatiekwaliteit bieden. Indien aan die voorwaarden niet kan worden voldaan, dient aanvullend onderzoek plaats te vinden. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de bodem niet geschikt is voor het beoogde doel, dient voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden een bodemsanering te worden uitgevoerd om de bodem wel geschikt te maken of dient de bouwaanvraag te worden geweigerd.

Grondverzet

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft bij het van kracht worden van het Besluit Bodemkwaliteit (1 juli 2008) gebruikgemaakt van het overgangsrecht en heeft voorlopig gekozen voor het generiek beleid. Dat betekent dat bij grondverzet (in kader van bouw- en ontwikkelingsplannen), tot maximaal 5 jaar na inwerkingtreding van het Besluit Bodemkwaliteit gebruikgemaakt mag worden van de gemeentelijke bodemkwaliteitskaarten en het bodembeheersplan. Voor het overige grondverzet (dat niet valt onder het overgangsrecht) is het Besluit Bodemkwaliteit van toepassing. De toepasbaarheid van grond moet dan worden getoetst aan de voor de locatie (op basis van de gemeentelijke bodemfunctieklassenkaart en de bodemkwaliteitskaart) geldende Generieke Maximale Waarden. Deze waarden worden tevens gehanteerd als terugsaneerwaarden bij eventuele bodemsaneringen.

Grondwater

Het plangebied bevindt zich niet in een grondwaterbeschermingsgebied.

Milieuhygiënisch bodemonderzoek

Op de locatie hebben ten behoeve van verschillende bouwvergunningen de onderstaande b

Locatie   Bodemrapporten   Bodemkwaliteit   Opmerkingen  
Westeinderweg 8   Verkennend bodemonderzoek van Joustra Geomet, d.d. 29 april 1997, kenmerk MA-01259   Bovenlaag in het algemeen licht verhoogd met zware metalen, PAK en plaatselijk sterk verontreinigd met zink, matig verontreinigd met lood en PAK. De onderlaag bevat geen verhoogde gehalten.   Onderzocht t.p.v. diverse te slopen opstallen en de bouw van een hooi- en stroberging, koeien- en schapenstal, mestopslag  
Westeinderweg 6 en 8   Verkennend bodemonderzoek van AquaTerra-Kuiper Burger, d.d. 13 oktober 2008, kenmerk 20081072/Rap01   Bovenlaag in het algemeen licht verhoogd met zware metalen, PAK, minerale olie en plaatselijk matig verontreinigd met zink, barium en lood. De onderlaag bevat geen verhoogde gehalten.   Niet het hele plangebied is onderzocht. Tevens t.p.v. de afleverpunt brandstof, de werkplaats, de mestopslag, de gedempte sloten niet onderzocht.  
Westeinderweg 8
 
Aanvullend onderzoek van VanderHelm Milieubeheer B.V. d.d. 23 april 2010, kenmerk LEST100512   Bovengrond licht verhoogd met kwik en lood.   Achter de stallen is de ophooggrond onderzocht.  

Conclusie

Op grond van de beschikbare bodeminformatie mag aangenomen worden dat de bodem over het algemeen geschikt is voor het huidige gebruik. Echter, bij het verlenen van de bouwvergunning kunnen inzake de bodemkwaliteit nadere eisen worden gesteld.