Plan: | Bestemmingsplan Westeinderweg 6 en 8 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1916.bpww-0010 |
Het landschapsbeeld wordt gekenmerkt door open weidegebied vrijwel zonder beplanting en met een tamelijk grote dichtheid aan sloten, die zowel de richting als de visuele structuur van dit open landschap bepalen. Dit landschap heeft als basis enkele bebouwingslinten van waaruit het gebied is ontgonnen. Een aantal waterlopen vormen de hoofdwatergangen die het water afvoeren en tussen de kaden zijn gelegen boven het polderniveau.
Landschappelijke inpassing
Vanuit landschappelijk oogpunt is de vestiging van (nieuwe) loonwerkbedrijven in het buitengebied niet wenselijk. Het bestaande agrarische loonwerkbedrijf op Westeinderweg 6, is echter sinds 1987 in het buitengebied gevestigd en past qua omvang en schaal goed in het gebied. Landelijke bedrijven, zoals hier het geval is, zijn immers qua aard gericht op de agrarische functies en passen goed binnen het landelijk gebied. Deze bedrijven kunnen zelfs een bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van het buitengebied. Mede vanwege ruimtelijke kwaliteitswinst is in dit geval besloten om mee te werken met de herinrichting, mits wordt voldaan aan een aantal randvoorwaarden. Dit betekent dat gekozen is voor een zo optimaal mogelijke inpassing, waarbij tevens rekening is gehouden met de toekomstige verbindingsweg Stompwijk.
De percelen liggen achter elkaar aan de Westeinderweg en langs de Nieuwe Vaart. De ontwikkelingen zullen in de lengterichting van de kavels plaatsvinden om zo aan te sluiten op de opstrekkende verkavelingstructuur. De nieuwe ontwikkelingen van het loonwerkbedrijf wordt zoveel mogelijk geconcentreerd op het huidig terrein en breidt zich uit in de richting van het agrarische bedrijf in dezelfde lijn als de opstallen van het agrarisch bedrijf. Op deze manier blijft het doorzicht op het achterliggende polderlandschap vanaf de Westeinderweg en de toekomstige verbindingsweg tussen de nummers 6 en 8a gehandhaafd.
De ligging van dit agrarisch loonwerkbedrijf op de huidige locatie is aanvaardbaar, mede omdat deze in de toekomst aan de nieuwe verbindingsweg komt te liggen maar toch op enige afstand van het dorp is gelegen. Een bijkomend voordeel is de bundeling van de bedrijfsactiviteiten op één overzichtelijke locatie. De herontwikkeling voegt zich qua hoofdopzet op deze manier in het landschapsbeeld en landschapsstructuur.
De kans op precedentwerking wordt niet reëel geacht omdat de herinrichting van dit agrarisch loonbedrijf een uitzonderlijk geval betreft. Het betreft immers de herinrichting van een bestaand agrarisch loonwerkbedrijf dat sinds 1987 in het gebied is gevestigd en qua omvang en aard goed in het gebied past. Hoewel de bedrijfsuitbreiding meer dan 30% bedraagt, zal zelfs na de bedrijfsuitbreiding geen sprake zijn van grootschalig karakter. De overige agrarische loonbedrijven beschikken immers over veel grotere bedrijfsopstallen. Ter vergelijking beschikken de overige loonwerkbedrijven aan Wilsveen 35 (2743 m² aan opstallen) en Huyssitterweg 17 (2550m² aan opstallen) over veel groter oppervlak aan bedrijfsbebouwing dan het bedrijf aan Westeinderweg 6. De eventuele negatieve effecten van de bedrijfsuitbreiding worden zoveel mogelijk beperkt doordat de bundeling en het inpandig maken van de bedrijfsactiviteiten ruimtelijke kwaliteitswinst opleveren. Immers, vanwege de beperkte omvang aan bedrijfsopstallen en relatief klein bedrijfsperceel heeft het loonwerkbedrijf vele jaren gebruik gemaakt van grond danwel opstallen verspreid in de omgeving. Daarnaast worden machines gezien de beperkte omvang van het perceel, buiten op het perceel opgeslagen, hetgeen zorgt voor een rommelige aanblik. Door herontwikkeling geheel op eigen erf op te lossen, vindt een verspreide en versnipperde opslag en stalling van machines dat voor verrommeling zorgt, niet langer plaats. Bovendien kunnen in de open lucht gestalde machines door de aanpassing overdekt gestald en aan het zicht onttrokken worden. Verder is het onderhavige geval mede door de aanleg van de Verbindingsweg Stompwijk langs de percelen zo uitzonderlijk dat een precedentwerking voor andere verzoeken niet reëel wordt geacht. Immers, bij de keuze van herinrichting en daarmee de situering van de bedrijfswoningen, heeft de aanleg van de verbindingsweg een belangrijke rol gespeeld.
Het bedrijfsvlak van het agrarische bedrijf zal tot 50 meter achter de huidige opstallen worden uitgebreid. Het agrarisch bedrijf krijgt hierdoor de kans om in de toekomst zijn bedrijfsvoering te kunnen handhaven. Met deze ontwikkeling wordt rechtstreeks uitvoering gegeven aan het provinciale en gemeentelijke beleid om de agrarische sector te behouden en verrommeling van het landschap te voorkomen. Zo blijft het karakter van het buitengebied behouden.
Randvoorwaarden
Als richtlijn voor de bedrijfswoningen is een woonvlak van 20 bij 20 meter aangegeven. Binnen dit vlak komen de bedrijfswoningen en hun bijgebouwen te liggen. De bebouwing dient in principe dezelfde lengterichting als de landelijke verkavelingstructuur te liggen en qua architectuur aan te sluiten op de karakteristieke bebouwing van het Stompwijkse buitengebied. Beide bouwvlakken liggen in één lijn en zo dicht mogelijk op de dijk zodat deze rugdekking biedt. Verder wordt een deel van de dijksloot aan de achterzijde van het agrarisch perceel gedempt. Daarnaast wordt er deels op beide percelen verharding toegevoegd. Hiervoor dient water gecompenseerd te worden. Beide oppervlakten aan water kunnen op eigen terrein gecompenseerd worden door de dijksloot op het achterliggende weidelandschap te verbreden. De hoeveelheden hiervoor dienen te worden uitgerekend.