Plan: | Bestemmingsplan Westeinderweg 6 en 8 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1916.bpww-0010 |
Het huidige bestemmingsplan 'Landelijk Gebied 2001' voorziet niet in de mogelijkheid om aan de bovengenoemde ontwikkelingen mee te werken. Hiertoe is een herziening van het huidige bestemmingsplan noodzakelijk.
Locatie Westeinderweg 6
Het bedrijf op het adres Westeinderweg 6 heeft op grond van artikel 16 van het geldende bestemmingsplan “Landelijk Gebied 2001”, de bestemming loonwerkersbedrijf BL (I).
In de planvoorschriften is Loonwerkbedrijf aangemerkt als een agrarisch hulp- en nevenbedrijf dat uitsluitend dan wel overwegend gericht is op het verlenen van diensten aan agrarische bedrijven met behulp van landbouwwerktuigen en landbouwapparatuur, alsmede het verrichten van werkzaamheden tot onderhoud en reparatie van landbouwwerktuigen en landbouwapparatuur. Uit de bijbehorende tabel bij dit artikel blijkt dat maximale toegestane bedrijfsbebouwing ten behoeve van dit bedrijf 635 m² bedraagt.
Het loonwerkerbedrijf beschikt thans over een oppervlak van 389 m² aan bedrijfsopstallen op een bedrijfsperceel van 2380 m². Op deze locatie wordt door de nieuwe ontwikkeling 825 m² aan bedrijfsopstallen toegevoegd, terwijl een aanwezige loods van 300 m² gehandhaafd blijft. Dit betekent dat de totale oppervlakte aan bedrijfsbebouwing na de herinrichting de maximaal toegestane bedrijfsbebouwing volgens de vigerende planvoorschriften overschrijdt. Echter, deze omvang is voor het loonwerkbedrijf noodzakelijk om als een agrarisch nevenbedrijf goed te kunnen functioneren. Het goed functioneren van het bedrijf is zoals reeds vermeld, alleen mogelijk geweest, door de huur of het medegebruik van opstallen van andere bedrijven. Hierbij wordt benadrukt dat het betreffende verzoek de herinrichting van een bestaand agrarisch nevenbedrijf betreft dat sinds 1987 in het gebied is gevestigd en qua omvang goed past in het gebied. Het betreft derhalve geen vestiging van een nieuw loonwerkbedrijf in het buitengebied. Daarnaast zijn landelijke bedrijven, zoals hier het geval is, qua aard gericht op de agrarische functies en passen binnen het landelijk gebied.
Van belang is verder dat het agrarisch loonwerkbedrijf de herontwikkeling geheel op eigen erf wil oplossen. Een verspreide versnipperde opslag en stalling van machines vindt dan niet langer plaats. Bovendien kunnen in de open lucht gestalde machines door de aanpassing overdekt gestald en aan het zicht onttrokken worden. Hoewel de bebouwing ter plaatse toeneemt, betekent deze bundeling en het inpandig maken van de bedrijfsactiviteiten ruimtelijke kwaliteitswinst.
Bovendien is er per saldo geen uitbreiding van de bedrijvenbestemmingen in het buitengebied, maar juist een vermindering en concentratie van de bebouwing. Het perceel Westeinderweg 4 heeft op grond van het vigerende bestemmingsplan “Landelijk Gebied 2001” de bestemming Bedrijven-groothandel potgrond B(gp). Op grond van artikel 17 lid B van de planvoorschriften, bedraagt de maximale toegestane bedrijfsbebouwing van dit bedrijf 695 m².
Het potgrondbedrijf met een perceeloppervlakte van ca. 2987 m² heeft jarenlang grond en opstallen verhuurd aan het agrarisch loonwerkbedrijf. De bedrijfsuitbreiding van het agrarisch loonwerkbedrijf aan Westeinderweg 6 dient in samenhang te worden bezien met het saneren van het potgrondbedrijf aan de Westeinderweg 4. Immers, dit potgrondbedrijf is inmiddels opgeheven. Het betreffende perceel is thans deels in eigendom van het Hoogheemraadschap van Rijnland. In het nieuwe voorontwerp bestemmingsplan “Landelijk Gebied 2011”, is de bedrijvenbestemming van dit perceel weggevallen en is het perceel toegevoegd aan het agrarisch gebied. Het toevoegen van nieuwe bedrijfsopstallen van het agrarisch aanverwante bedrijf bedraagt 490m², nu de totale bedrijfsuitbreiding (ca. 1125m²) verminderd dient te worden van de maximaal toegestane bedrijfsbebouwing volgens het vigerend bestemmingsplan 635 m². Deze bedrijfsuitbreiding van 490 m², is minder dan het saneren van de bedrijfsopstallen van het potgrondbedrijf, namelijk 695 m².
Zoals hierboven vermeld, is er per saldo geen uitbreiding van de bedrijvenbestemmingen in het buitengebied, maar een afname van 205 m² aan bebouwing. Uit het ruimtelijk oogpunt is het zeer wenselijk dat thans een bedrijfsperceel van ca. 2987 m² met een bebouwingsmogelijkheid van 695 m² gesaneerd wordt, terwijl in verhouding een veel beperktere oppervlakte aan bedrijfsperceel en bebouwing wordt toegevoegd.
Gelet op het bovenstaande, bestaan tegen het verzoek tot herinrichting van de bedrijfsopstallen geen principiëel ruimtelijke en overige bezwaren. Herziening van het huidige bestemmingsplan is dan ook wenselijk om de nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken.
Locatie Westeinderweg 8
De locatie Westeinderweg 8 heeft op grond van artikel 12 van het huidige bestemmingsplan “Landelijk Gebied 2001” de bestemming Agrarische bedrijfscentrum, categorie I (ten behoeve van graasdierbedrijven): bestaande uit een gedeeltelijk hard begrensd agrarisch bedrijfscentrum met uitbreidingsrichting. Het agrarisch bedrijfscentrum, categorie I, is opgenomen voor de volwaardige grondgebonden agrarische bedrijven, met de mogelijkheid om de oppervlakte van het bebouwingsvlak te vergroten tot een maximum van 1,5 ha.
Vanwege de herinrichting van het agrarisch loonwerkbedrijf, is ook de indeling van het erf en de situering van de bedrijfswoning op nummer 8 onder de loep genomen. Thans zijn er, ten behoeve van de bedrijfsvoering, bedrijfsactiviteiten achter de opstallen gelegen. Rekening houdend met een realistische en optimale bedrijfsvoering is gekozen deze activiteiten op te nemen in het bedrijfsvlak dat wordt uitgebreid tot 50 meter achter de huidige opstallen. Deze minimale verschuiving van het agrarisch bedrijfsperceel, zorgt niet alleen voor ruimtelijke eenheid maar is ook noodzakelijk voor de bedrijfsuitoefening. Het agrarisch bedrijf krijgt hierdoor de kans om in de toekomst zijn bedrijfsvoering te kunnen handhaven. Aansluitend hierop is de nieuwe woning, grenzend aan het landelijk gebied, gesitueerd.
Positionering bedrijfswoningen
Bij de herinrichting van de betreffende percelen is, zoals reeds vermeld, rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen ter plaatse, ofwel de aanleg van de nieuwe Verbindingsweg Stompwijk die naar verwachting eind 2014 gerealiseerd zal worden. De locatie van de huidige bedrijfswoning van nummer 6 is door de komst van deze Verbindingsweg niet te handhaven vanwege de geluidsnormen. De nieuwe weg zal immers vlak langs de bedrijfswoning van nummer 6 worden gerealiseerd. Bovendien zal het dijklichaam dat voor de nieuwe weg wordt aangelegd het zicht op de bedrijfsbebouwing ontnemen. Samen met de dijk van de Nieuwe Vaart zorgt dit voor inkapseling van de bedrijfswoningen.
Een bedrijfswoning die in principe voor op het erf staat en zo het zicht op de opstallen ontneemt, is in deze situatie niet haalbaar. Gekozen is dan ook om in dit specifieke geval beide bedrijfswoningen achter de opstallen van de betreffende bedrijven te situeren. De bedrijfswoning behorende bij het loonwerkbedrijf van nummer 6, zal ongeveer op de oude locatie van de bedrijfswoning van nummer 8 gepositioneerd worden.