direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Schelphorst 62 te Wieringerwerf
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1911.BPWWerfhz0002-va01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De gemeente Hollands Kroon heeft feitelijk de bedrijfswoning ter plaatse van het adres Schelphorst 62 gesaneerd. Planologisch is deze sanering nog niet vastgelegd.

Het voorliggend bestemmingsplan heeft als doel om ter plaatse van het perceel Schelphorst 62 de op grond van artikel 5.7 van het vigerende bestemmingsplan 'Wieringerwerf', de specifieke functieaanduiding 'bedrijfswoning' te verwijderen en die nieuwe situatie zonder aanduiding juridisch planologisch vast te leggen.

Dit heeft gevolgen voor de regels en verbeelding van het bestemmingsplan. Met het voorliggende 2e herziening van het bestemmingsplan Wieringerwerf worden de regels en verbeelding gewijzigd.

De mogelijkheid om de aanduiding 'bedrijfswoning' (bw) te laten vervallen is in het vigerende bestemmingsplan 'Wieringerwerf' in artikel 5.7 Wijzigingsbevoegdheid bedrijfswoning (bw) geregeld. Hierbij kunnen burgemeester en wethouders gebruik maken van deze bevoegdheid op grond van artikel 3.6 lid 1 onder a van de Wet ruimtelijke ordening.

1.2 Plangebied

Het bedrijventerrein Wieringerwerf ligt ten zuidwesten van de gemeente Wieringerwerf. Het plangebied is gelegen in de noordelijke zone van het bedrijventerrein. Op figuur 1 is de begrenzing van het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1911.BPWWerfhz0002-va01_0001.png"

Figuur 1: ligging plangebied (rood kader) op bedrijventerrein Wieringerwerf

1.3 Vigerend bestemmingsplan

Tot het moment waarop het wijzigingsplan 'wijziging functieaanduiding Schelphorst 62, Wieringerwerf' in werking treedt, geldt het bestemmingsplan 'Wieringerwerf', zoals op 27 januari 2011 door de gemeenteraad van Hollands Kroon is vastgesteld. In dit bestemmingsplan zijn de gronden voorzien van de functieaanduiding 'bedrijfswoning'.

afbeelding "i_NL.IMRO.1911.BPWWerfhz0002-va01_0002.png"

Figuur 2: uitsnede bestemmingsplan 'Wieringerwerf' met ligging plangebied ter plaatse van groene markering (de rode kaders zijn de kadastrale perceelsgrenzen)

1.4 Leeswijzer

De toelichting bestaat uit 7 hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 een beschrijving gegeven van het plan. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de beleidsaspecten. Hoofdstuk 4 beschrijft de gevolgen van de herziening waarna hoofdstuk 5 ingaat op de juridische regelgeving. Daarna komt in hoofdstuk 6 de economische uitvoerbaarheid aan bod en tot slot in hoofdstuk 7 de maatschappelijke uitvoerbaarheid.

Hoofdstuk 2 Het plan

2.1 Begrenzing

Deze herziening betreft het omkaderde gebied (zie figuur 3). Het plangebied betreft een bedrijfsperceel. Het bedrijfsperceel is onderdeel van het bedrijventerrein. Op de onderstaande figuur 3 is de toekomstige situatie weergegeven waarbij de omissie is opgeheven en een bedrijfswoning aan de bestemming is toegevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1911.BPWWerfhz0002-va01_0003.png"

Figuur 3: uitsnede verbeelding nieuwe situatie

2.2 Toekomstige situatie

Met deze wijziging wordt op het bedrijfsperceel bedrijfsactiviteiten toegestaan. De wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan is dat de functieaanduiding 'bedrijfswoning' van het bestemmingsvlak wordt verwijderd.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

De wijzigingen zoals beschreven in dit wijzigingsplan zijn (conform het bestemmingsplan 'Wieringerwerf' en vigerende beleid) navolgbaar aan de beleidsdoeleinden zoals gesteld door Rijks-, provinciale en gemeentelijke overheid. Dit plan betreft uitsluitend een correctie van een bestemmingsaanduiding op basis van de werkelijke situatie.

In artikel 9 van de Provinciale Ruimtelijke verordening (vastgesteld op 28 september 2015) is aangegeven dat als bestaand bebouwd gebied wordt aangewezen de bestaande of de bij een – op het moment van inwerkingtreding van de verordening – geldend bestemmingsplan toegelaten woon- of bedrijfsbebouwing, uitgezonderd bebouwing op agrarische bouwpercelen en kassen. Onder toegelaten woon- of bedrijfsbebouwing wordt mede begrepen de daarbij behorende bebouwing ten behoeve van openbare voorzieningen, verkeersinfrastructuur alsmede stedelijk water en stedelijk groen van een stad, dorp of kern.

Het plangebied van voorliggend bestemmingsplan is, vanwege de huidige bestemming “Bedrijventerrein”, op grond van de regels behorende bij de Verordening aan te merken als 'bestaand bebouwd gebied'.

Voorliggend plan voldoet derhalve aan het beleidskader.

Hoofdstuk 4 Gevolgen van de herziening

Het verwijderen van de bestaande functieaanduiding heeft geen gevolgen voor de omgeving. Doordat in deze situatie de aanduiding voor de bedrijfswoning wordt verwijderd en deze bedrijfswoning wel een milieugevoelige functie betreft voor andere omliggende bedrijvigheid verbeterd de milieutechnische situatie voor de omgeving.

Voor het plangebied blijven de overige gebruiksmogelijkheden ongewijzigd evenals de maximaal toegestane bouwhoogte en milieuzonering.

Vanuit een goede ruimtelijke ordening worden er geen negatieve effecten verwacht op de bedrijfsvoering van de omliggende bedrijven. Daarnaast worden ook geen effecten verwacht op de aspecten geluid, luchtkwaliteit, bodem, archeologie, natuur, water, externe veiligheid en planschade.

Hoofdstuk 5 Juridische regelgeving

De regels van voorliggend bestemmingsplan zijn afgestemd op het vigerende bestemmingsplan 'Wieringerwerf', waarbij de regels die van toepassing zijn in dit plan zijn overgenomen uit het geldende bestemmingsplan. Er hebben uitsluitend wijzigingen plaatsgevonden op de verbeelding en bestemmingsregels in de vorm van het verwijderen van de functieaanduiding en bijbehorende regels voor de bedrijfswoning.

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

Het plan betreft het wegbestemmen van een bedrijfswoning. Voor het voornemen is door de gemeente een subsidie aangevraagd en verkregen. Middels deze subsidie zijn de kosten van het voornemen gedekt en heeft het plan voor de gemeente geen financiële consequenties. Een exploitatieplan is dan ook niet noodzakelijk en het bestemmingsplan is daarmee financieel uitvoerbaar.

Hoofdstuk 7 Vooroverleg en Inspraak

De maatschappelijke uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan wordt getoetst met het versturen van het plan naar de verschillende overlegpartners. Naast de overlegpartners wordt iedereen in de gelegenheid gesteld het plan te beoordelen. Onderstaand is aangegeven op welke manier de maatschappelijke uitvoerbaarheid precies getoetst wordt.

Vooroverleg

Het concept ontwerpbestemmingsplan 'Schelphorst 62 te Wieringerwerf' is op grond van artikel 3.1.1 Bro (Besluit ruimtelijke ordening) verzonden aan de relevante wettelijke instanties ten behoeve van het vooroverleg.

Gelet op de beperkte wijzigingen wordt het vooroverleg tegelijkertijd met het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan gevoerd.