Plan: | Geluidzone motorcrossterrein Middenmeer |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1911.BPLG2009hz021-vo01 |
De Stichting NHGS Phoenix en de Exploitatiemaatschappij Motorsportfederatie Sphinx BV zijn voornemens een permanente motorsportvoorziening voor meer dan 8 uur per week te realiseren voor haar leden in Noord-Holland op de locatie NC10, gelegen in de hoek Groetweg/Alkmaarseweg Middenmeer, zie figuur 1.1. De afgelopen decennia zijn meerdere locatiestudies uitgevoerd, heeft de provincie Noord-Holland het perceel NC10 gekocht ten behoeve van de realisering van een motorcrossterrein en heeft de gemeente Hollands Kroon onder voorwaarden besloten een motorcrossterrein op deze locatie mogelijk te maken.
Figuur 1.1 Planlocatie (bron: Google Maps)
Om de ontwikkeling juridisch-planologisch mogelijk te maken is voor deze ontwikkeling een bestemmingsplan opgesteld. Een motorcrossterrein is een geluidzoneringsplichtige inrichting. Hierdoor dient rondom het motorcrossterrein een nieuwe geluidzone vastgesteld te worden. Via deze partiële herziening van het bestemmingsplan wordt deze zone juridisch-planologisch verankerd.
Binnen de nieuwe 50 dB(A)-contour bevinden zich geen geluidsgevoelige objecten.
Met deze partiële herziening zal de geluidzone in de volgende bestemmingsplannen worden doorgevoerd:
Bestemmingsplan | Vastgesteld op |
Buitengebied 2009 | 2011-10-17 |
Buitengebied voormalige gemeente Niedorp | 2013-10-01 |
Met deze partiële herziening wordt de ligging van de geluidzone binnen deze bestemmingsplannen op de verbeelding opgenomen.
De nieuwe geluidzone vindt zijn basis in de akoestische berekening zoals uitgevoerd door Sweco. Dit onderzoek is opgenomen in bijlage 1 van deze toelichting. Uit deze berekening blijkt dat de nieuwe 50 dB(A)-contour rondom het beoogde motorcrossterrein is gelegen.
De geluidzone van het beoogde motorcrossterrein ligt rondom het terrein. Met het toevoegen van de gebiedsaanduiding 'geluidzone - industrie' moet in een tweetal bestemmingsplannen de verbeelding worden aangepast. In deze partiële herziening worden de bestemmingsplannen Buitengebied 2009 en bestemmingsplan Buitengebied voormalige gemeente Niedorp deels herzien
In figuur 1.2 is de ligging van het plangebied weergegeven.
Figuur 1.2 Ligging van het plangebied
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, de regels en deze toelichting. De toelichting is opgebouwd uit vijf hoofdstukken. Na deze inleiding wordt in Hoofdstuk 2 de ligging van de nieuwe zone beschreven. In Hoofdstuk 3 worden het beleidskader en de relevante milieu- en omgevingsaspecten behandeld. Hoofdstuk 4 behandelt de juridische toelichting. Tot slot geeft Hoofdstuk 5 een beschrijving van de procedure van het plan.
Door samenvoeging van 3 motorcrossverenigingen uit Alkmaar, Den Helder en Nieuwe Niedorp in de Stichting NHGS Phoenix willen de motorcrossers uit Noord-Holland hun krachten bundelen om na jaren van zoeken en overleg met de lokale overheden, een permanente motorsportvoorziening te realiseren. De Stichting NHGS Phoenix heeft een Exploitatiemaatschappij Sphinx BV opgericht, die verantwoordelijk zal zijn voor de aanleg van de crossbaan en de exploitatie. De Stichting NHGS Phoenix en de Exploitatiemaatschappij Motorsportfederatie Sphinx BV hebben gezamenlijk een business-plan opgesteld voor de realisatie op de NC10 locatie.
Na jaren vooronderzoek en onderhandelen, is gestart met de daadwerkelijke planologische regeling (bestemmingsplan) om dit nieuwe motorsportterrein mogelijk te maken. Hierbij wordt een m.e.r-procedure doorlopen. Rondom de inrichting wordt een geluidszone vastgesteld.
Vanuit het Milieu Effect Rapport (MER) hebben de initiatiefnemers besloten het elektrische alternatief aan te leggen. In figuur 2.1 is de globale inrichting van het nieuwe motorcrossterrein weergegeven.
Figuur 2.1 Globale weergave motorcrossterrein
Er is in het ontwerp rekening gehouden met de mogelijkheid van elektrisch crossen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de huidige generatie elektrische motoren. In deze variant worden 3 banen aangelegd. De hoofdbaan wordt voorzien van een zandige ondergrond. Deze baan is daarmee niet geschikt voor de huidige E-motoren. De 2 kleine banen wordt voorzien van een kleiondergrond zodat elektrische motoren vanaf de realisatie gebruik kunnen maken van een baan.
In de voorkeursvariant, die voortkomt uit het MER, zijn meerdere keuzes gemaakt voor de inrichting van het terrein. Deze keuzes zijn meegenomen in het uitgevoerde geluidsonderzoek en hierdoor ook meegenomen in de geluidcontour die met deze partiële herziening wordt vastgelegd. De volgende keuzes zijn gemaakt:
De ligging van de geluidzone is weergegeven in onderstaande figuur. De 50 dB(A) contour wordt vastgelegd met deze partiële herziening.
Figuur 2.2 Ligging nieuwe geluidzone motorcrossterrein
Dit plan betreft een partiële herziening van de bestemmingsplannen Buitengebied 2009 en Buitengebied voormalige gemeente Niedorp. Hierin wordt de geluidzone rondom het nieuwe motorcrossterrein vastgelegd. Voor het relevante beleidskader wordt verwezen naar het bestemmingsplan 'Motorcrossterrein Groetweg' welke gelijktijdig met deze partiële herziening in procedure wordt gebracht.
Deze partiële herziening voorziet in het toepassen van een nieuwe geluidzone rondom het nieuwe motorcrossterrein. Omdat het in deze partiële herziening om een aanpassing van de geluidzone gaat, is alleen het aspect 'geluid' van belang.
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen met betrekking tot de geluidbelasting van geluidgevoelige gebouwen en terreinen, door drie verschillende geluidbronnen: wegverkeer, spoorwegverkeer en industrie (waaronder een motorcrossterrein). Indien er binnen een geluidzone een geluidgevoelige functie gerealiseerd wordt, of wanneer er door een aanpassing van de zone een geluidgevoelige bestemming in de zone komt te liggen, dient getoetst te worden aan de voorkeursgrenswaarde uit de Wgh. In dit geval betreft het plan het toevoegen van een nieuwe geluidszone rondom een nieuw op te richten motorcrossterrein.
Industrielawaai
Gezoneerde industrieterreinen hebben een geluidzone die wordt vastgelegd door middel van de vaststelling van een bestemmingsplan. Buiten de geluidzone wordt de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) niet overschreden. De maximale ontheffingswaarde voor geluidgevoelige bestemmingen die in de zone worden gerealiseerd bedraagt 55 dB(A) etmaalwaarde.
Onderzoek
Voor de ontwikkeling van het motorcrossterrein op de locatie NC10 is een MER opgesteld. In het kader van dit MER is ook een akoestisch onderzoek uitgevoerd (Sweco, referentienummer: SWNL0260914). Dit rapport is opgenomen in bijlage 1 van deze toelichting.
De inrichting van het motorcrossterrein wordt vastgelegd in het bestemmingsplan 'Motorcrossterrein Middenmeer' die gelijktijdig met deze partiële herziening wordt vastgesteld. Uit het akoestisch onderzoek worden geluidsmaatregelen voorgesteld die eveneens zijn verankerd in het bestemmingsplan. Deze zijn via een voorwaardelijke verplichting hierin opgenomen.
Voor de voorkeursvariant is de geluidszone berekend, rekening houdend met de geluidsmaatregelen. De ligging van de geluidszone is opgenomen in figuur 2.2. Binnen de op te nemen zone bevinden zich geen geluidsgevoelige bebouwing.
Vanwege het gebruik van het terrein met avondtrainingen, wordt de ligging van de zone door deze activiteit bepaald.
Voor deze partiële herziening wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de regelingen zoals deze zijn opgenomen in de geldende bestemmingsplannen Buitengebied 2009 en Buitengebied voormalige gemeente Niedorp.
In de algemene aanduidingsregels van deze bestemmingsplannen is de gebiedsaanduiding 'geluidzone - motorcrossterrein' opgenomen. De regeling komt er op neer dat binnen de zone geen nieuwe woningen/ bedrijfswoningen en andere in de zin van de Wet geluidhinder geluidgevoelige gebouwen mogen worden gebouwd, met uitzondering van herbouw van woningen.
In deze partiële herziening wordt gebruik gemaakt van de aanduiding 'geluidzone-motorcrossterrein'.
Een bestemmingsplan doorloopt de in de Wro opgenomen bestemmingsplanprocedure.
Voorontwerpbestemmingsplan
Het voorontwerpbestemmingsplan wordt voorgelegd aan de betrokken diensten en instanties als bedoeld in het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). In dezelfde periode ligt de partiële herziening voor een ieder ter inzage in het kader van de inspraak. De resultaten daarvan worden verwerkt in het ontwerpplan.
Ontwerpbestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan wordt gedurende zes weken ter inzage aangeboden voor zienswijzen (artikel 3.8 Wro). Tijdens deze periode bestaat de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen door een ieder. Tijdens de terinzagelegging van dit ontwerp bestemmingsplan (partiële herziening geluidzone), wordt ook het ontwerp bestemmingsplan voor het motorcrossterrein en het bijbehorende MER ter inzage gelegd.
Vaststelling bestemmingsplan
Eventueel ingekomen zienswijzen worden al dan niet verwerkt in het bestemmingsplan. Na ter inzage legging besluit de gemeenteraad over de vaststelling van dit bestemmingsplan, het bestemmingsplan voor het motorcrossterrein en het MER. De indieners van de zienswijzen worden hiervan op de hoogte gesteld. Uiteindelijk is tegen het bestemmingsplan beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.