Plan: | Mijndensedijk 60, Nieuwersluis |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1904.Mijndensedijk60NWS-VG01 |
De voor “Waarde - Beschermd stads- en dorpsgezicht” aangewezen gronden zijn mede bestemd voor het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de met het beschermd stads/-dorpsgezicht verbonden cultuurhistorische waarden, zoals nader omschreven in de toelichting bij de aanwijzing tot beschermd stads/-dorpsgezicht, alsmede voor instandhouding en bescherming van de landschappelijke waarden, waarbij wordt gestreefd naar:
Bij de beoordeling van aanvragen voor omgevingsvergunningen, het toestaan van afwijkingen, het toepassen van de bevoegdheid tot het stellen van nadere eisen, en wijzigingsbevoegdheden en de verplichting tot uitwerking wordt de cultuurhistorische waarde van het beschermde stadsgezicht zoals in artikel 6.1 bedoeld mede in overweging genomen.
Bij de beoordeling van aanvragen voor het verlenen van ontheffingen en wijzigingsbevoegdheden dient advies bij de monumentencommissie ingewonnen te worden.
De vorm van daken en de nokrichting van daken van hoofdgebouwen dient in overeenstemming te zijn met de vorm en de nokrichting van daken, zoals opgenomen in artikel 4.2.1 onder f.
Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 6.2.1, ten behoeve van het veranderen van de dakvorm mits deze verandering een herstel of verbetering van de historisch wenselijke eigenschappen betreft.
Bij de beoordeling van aanvragen voor omgevingsvergunningen, het toestaan van afwijkingen, het toepassen van de bevoegdheid tot het stellen van nadere eisen worden de cultuurhistorische waarden van het beschermde dorpsgezicht zoals in artikel 6.1 bedoeld mede in overweging genomen.
Bij de beoordeling van aanvragen voor het verlenen van afwijkingen en omgevingsvergunningen dient advies bij de monumentencommissie en de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten ingewonnen te worden.
Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de bepalingen van het plan ten aanzien van het toegestane aantal en de toegestane inhoud van woningen, ten behoeve van het bouwen van ten hoogste één zelfstandige woonruimte in een beeldbepalend pand of een rijksmonument, indien daarvoor dringende sociale, verzorgings- of sociaal-economische redenen worden gegeven.
Voor het bouwen gelden de volgende bepalingen:
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning op de in artikel 6.1 bedoelde gronden:
Een omgevingsvergunning mag alleen en moet worden geweigerd, indien door het uitvoeren van het ander-werk dan wel door de daarvan direct of indirect te verwachten gevolgen blijvend onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de cultuurhistorische waarden van het gebied en hieraan door het stellen van voorwaarden niet of onvoldoende kan worden tegemoet gekomen.
Geen omgevingsvergunning is nodig voor: