Plan: | Kerkplein 5a, Kockengen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1904.BPKerkplein5aKKG-VG01 |
Water en ruimtelijke ordening hebben veel met elkaar te maken. Het aanwezige watersysteem vormt een belangrijke randvoorwaarde voor wat in een bepaald gebied wel of juist niet mogelijk is en stelt daarmee eisen aan de inrichting van de beperkte ruimte.
De watertoets is een instrument om te komen tot een juiste afstemming tussen water en ruimtelijke ordening. De watertoets heeft tot doel om in een vroegtijdig stadium een samenhangend beeld te geven van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met ruimtelijk relevante aspecten van duurzaam waterbeheer en biedt de mogelijkheid om alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. Dat advies omvat alle waterhuishoudkundige aspecten: veiligheid, wateroverlast, waterkwaliteit en verdroging.
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft voor de periode 2010-2015 het Waterbeheerplan 'Water Voorop!' vastgesteld.
In het waterbeheerplan staat in grote lijnen het waterbeheer voor de komende zes jaar beschreven. Het plan bevat alle taakvelden van het waterschap: de zorg voor schoon water, veilige dijken en droge voeten. Ook staat beschreven hoe het Hoogheemraadschap deze taken het beste binnen de leef- en werkomgeving kunnen uitvoeren, samen met diverse andere organisaties. In het beheerplan staan ambities en doelen voor 2010 tot en met 2015.
Het Waterbeheerplan 2010-2015 ‘Water Voorop’ bestaat uit drie delen:
De Europese Kaderrichtlijn Water
Tenslotte bevat het waterbeheerplan een achtergronddocument over de Europese Kaderrichtlijn Water, een richtlijn voor schoon water. Dit achtergronddocument bevat de verplichte uitwerkingen van de Europese Kaderrichtlijn Water en afspraken tussen overheden die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van deze Europese richtlijn.
Voor het afvoeren van afvalwater en de verwijdering van overtollig hemelwater is een goed werkend rioolstelsel van essentieel belang. De aanleg en het onderhoud van het rioolstelsel is een gemeentelijk taak (zorgplicht) op basis van de Wet milieubeheer. In verband met deze zorgplicht heeft de gemeente een gemeentelijk rioleringsplan opgesteld.
Het gemeentelijk rioleringsplan beschrijft hoe de gemeente in de genoemde periode haar rioleringstaak invulling wil gaan geven. Daarnaast wordt ingegaan op de kwaliteit van het rioolstelsel, het doel van een goed rioolstelsel en de voorwaarden voor een effectief rioleringsbeheer.
Het plangebied maakt geen onderdeel uit van een grondwaterbeschermings- of drinkwaterwingebied. Het voorgenomen plan leidt niet tot een toename van het verhard oppervlak en de verwachting is dan ook dat het hemelwater in de bodem kan worden geïnfiltreerd. Het afvalwater wordt aangesloten op het bestaande riool.
Bij de realisatie van de woning worden geen uitlogende materialen gebruikt zoals zink, lood of koper. Van verontreiniging is dan ook geen sprake. Gelet op het bovenstaande is de verwachting dat het voorgenomen plan geen gevolgen heeft voor de waterhuishouding in het plangebied en de directe omgeving daarvan.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beschikt sinds enige tijd over de mogelijkheid om een digitale watertoets te doorlopen. Voor het plangebied bestaat deze mogelijkheid echter nog niet. Voor dit plan is daarom voorlopig uitgegaan van een inmiddels verouderde checklist van het hoogheemraadschap voor initiatieven van geringe omvang. In Bijlage 3 is de checklist opgenomen.
Watertoets
In het kader van de watertoets is in het voortraject overleg gevoerd met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Uit het overleg met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden blijkt dat het voorgenomen plan geen gevolgen heeft voor water. Het plan voldoet aan de belangrijkste minimale voorwaarde "het standstill beginsel". Dit beginsel houdt in dat door het plan geen verslechtering van de waterhuishouding ontstaat.