Plan: | Kerkplein 5a, Kockengen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1904.BPKerkplein5aKKG-VG01 |
De bescherming van de natuur is in Nederland wettelijk geregeld in de Natuurbeschermingswet 1998, die in 2005 werd herzien, en de Flora- en faunawet uit 2002. Middels deze wetten, en aanvullende regelgeving hierop, wordt de natuur beschermd op basis van gebieds- en soortenbescherming.
Op een ruimtelijk plan, zoals een bestemmingsplan, kunnen de volgende als zodanig aangewezen gebieden van invloed zijn:
Voor het plangebied is alleen de Ecologische Hoofdstructuur van toepassing.
Ecologische Hoofdstructuur
Door nieuwe natuur te ontwikkelen kunnen bestaande natuurgebieden met elkaar worden verbonden. Zo kunnen planten zich over verschillende natuurgebieden verspreiden en dieren van het ene naar het andere gebied gaan. Het totaal van al deze gebieden en de verbindingen ertussen vormt de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Nederland.
De Heicop, die langs het plangebied loopt, is aangewezen als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Op de plek waar de nieuw te bouwen woning komt, heeft altijd een kas gestaan. Er zullen binnen het plangebied geen veranderingen plaatsvinden die een effect hebben op de EHS.
De Flora- en faunawet regelt de bescherming van in het wild voorkomende inheemse planten
en dieren. In de wet is geregeld dat ruimtelijke plannen met mogelijke gevolgen voor
beschermde planten en dieren getoetst dienen te worden aan de algemene
verbodsbepalingen. Bij geconstateerde overtreding moet onderzocht worden of er
maatregelen genomen kunnen worden om dit te voorkomen, of de gevolgen voor beschermde soorten te verminderen.
Wanneer het bestemmingsplan handelingen mogelijk maakt die beschermde planten en dieren kunnen bedreigen, is het verplicht om vooraf te toetsen of deze plannen kunnen leiden tot overtreding van algemene verbodsbepalingen. Wanneer dit het geval dreigt te zijn, moet onderzocht worden of er maatregelen genomen kunnen worden om dit te voorkomen, indien dit niet mogelijk is dienen de gevolgen voor beschermde soorten zoveel mogelijk beperkt te worden.
Voorliggend bestemmingsplan maakt de bouw van een woning mogelijk. De huidige kas beslaat het gehele oppervlak van het plangebied. Er zullen daarom op dit moment geen bijzondere natuurwaarden aanwezig zijn. De woning zal niet de oppervlakte van het gehele perceel innemen. Hierdoor wordt de ruimte voor flora en fauna groter.
Dit bestemmingsplan leidt niet tot negatieve invloed op de EHS en leidt niet tot schade aan beschermde soorten. Er behoeft geen flora- en faunaonderzoek te worden uitgevoerd.