Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Kerk HHG Genemuiden
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1896.BP0020-VS01

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Bestemmingsplan Achter 't Tag
De bestemmingen van de binnendijks gelegen gronden van het plangebied zijn geregeld in het bestem-mingsplan Achter 't Tag. Het plan is vastgesteld door de gemeenteraad op 16 oktober 1995 en goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten op 25 januari 1996.
 
Uit de voorschriften van het vigerende bestemmingsplan volgt dat de huidige gronden hoofdzakelijk zijn bestemd als 'woondoeleinden' en 'groenvoorzieningen'. Voor de bestemming woondoeleinden geldt de gedetailleerde bestemming woonhuizen A (Wh.A). Naast wonen en groen gelden tevens de bestemmingen 'tuinen', 'verkeersgebied', 'bijzondere doeleinden' en de dubbelbestemming 'waterstaatkundige doeleinden'. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de plankaart van het vigerende bestemmingsplan met hierop aangegeven de plangrens van de betrokken gronden. 
 
Uitsnede plankaart bestemmingsplan Achter 't Tag
 
Een aantal bestemmingen vraagt om een toelichting, te weten: Bijzondere doeleinden en de dubbelbestemming Waterstaatkundige doeleinden.
Met betrekking tot de bestemming 'Bijzondere doeleinden' wordt in de voorschriften gesteld dat de als zodanig bestemde gronden uitsluitend bestemd zijn voor educatieve doeleinden, met daarbij behorende gebouwen, andere bouwwerken, tuinen en erven.
 
Met betrekking tot de dubbelbestemming Waterstaatkundige doeleinden geldt dat op deze gronden uitsluitend ander bouwwerken ten dienste van de waterkering mogen worden gebouwd. In afwijking hiervan mogen tevens andere bouwwerken ten dienste van de bestemmingen 'groenvoorzieningen' en 'verkeersgebied' worden opgericht. Een voorwaarde is dat het betreffende waterschap dit dient goed te keuren. Uit de voorschriften volgt dat de huidige bestemmingen van de betrokken gronden, de bouw van de kerk niet toestaan. Ten behoeve van de realisatie van de kerk zal een nieuw bestemmingsplan opgesteld moeten worden met de bestemming ‘Maatschappelijk’. Het is noodzakelijk hiervoor een planologische procedure te volgen.
 
Conclusie
Op de locatie waar volgens het plan de bouw van een kerk wordt voorzien, is volgens de huidige bestemming geen maatschappelijke functie mogelijk. Daarom is voor de realisatie van het plan het voeren van een planologische procedure (bestemmingsplanprocedure of projectbesluit) onvermijdelijk. Afwijken van het vigerende bestemmingsplan is mogelijk mits goed ruimtelijk onderbouwd. In het geval van onderhavig plan is er gekozen voor het opstellen van voorliggend bestemmingsplan.
3.3.2 Vigerend bestemmingsplan Buitendijksgebied
De bestemmingen van de buitendijks gelegen gronden zijn geregeld in het bestemmingsplan Buitengebied. Dit bestemmingsplan is vastgesteld op 6 mei1999 en goedgekeurd op 14 december 1999. De gronden zijn bestemd als agrarisch gebied.
 
Uitsnede bestemmingsplan Buitengebied.
 
Onder de agrarische bestemming is toegestaan het uitoefenen van een agrarisch bedrijf. Als medegebruik is extensieve dagrecreatie met bijbehorende voorzieningen ook toegestaan. Het beoogde gebruik als parkeerterrein past niet in het bestemmingsplan.
 
Conclusie
Op de locatie waar volgens het plan de aanleg van het parkeerterrein wordt voorzien, is volgens de huidige bestemming geen verkeersfunctie mogelijk. Daarom is voor de realisatie van het plan het voeren van een planologische procedure (bestemmingsplanprocedure of projectbesluit) onvermijdelijk. Afwijken van het vigerende bestemmingsplan is mogelijk mits goed ruimtelijk onderbouwd. In het geval van onderhavig plan is er gekozen voor het opstellen van voorliggend bestemmingsplan.
 
3.3.3 Welstandsnota Zwartewaterland
In september 2010 heeft de gemeente Zwartewaterland een welstandsnota vastgesteld.
 
De welstandsnota bevat de basisvoorwaarden, waaraan bouwaanvragen op welstandsaspecten getoetst zullen worden. Het legt voor bepaalde gebieden beoordelingskaders vast. Dit is opgesteld met een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er zijn criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. De gemeentelijke welstandsnota richt zich dus op bestaande karakteristieken van bestaand stedelijk gebied en buitengebied.
 
De welstandsnota streeft naar het duurzaam bevorderen van de dagelijkse leefomgeving. In de nota is gekozen voor het indelen van de gemeente in verschillende deelgebieden met allemaal hun eigen ruimtelijke, historische en architectonische kwaliteiten. Per deelgebied zijn welstandscriteria geformuleerd waaraan bouwplannen worden getoetst, afhankelijk van het soort gebied en type bouwwerk. Dergelijke toetsing zal in de bestemmingsplanprocedure worden geregeld.
 
Het welstandsbeleid van de Gemeente Zwartewaterland maakt onderdeel uit van het ruimtelijk kwaliteitsbeleid. Dit is noodzakelijk om een goede afstemming tussen de verschillende beleidsinstrumenten te garanderen.
 
Conclusie
De welstandscommissie van de gemeente Zwartewaterland dient het bouwplan aan de hand van welstandscriteria te toetsen. De welstandstoetsing is een onderdeel van de aanvraag op een omgevingsvergunning.