In juli 2009 heeft de provincie Overijssel een Omgevingsvisie vastgesteld. In de Omgevingsvisie heeft de provincie Overijssel het streekplan, verkeer- en vervoerplan, waterhuishoudingsplan en milieubeleidsplan samengevoegd. Door deze samenvoeging heeft de visie de status van:
- een structuurvisie onder de Wro;
- regionaal Waterplan onder de Waterwet;
- Milieubeleidsplan onder de Wet milieubeheer;
- Provinciaal verkeer- en vervoersplan onder de Planwet verkeer en vervoer;
- Bodemvisie in het kader van ILG-afspraak met het Rijk.
In de omgevingsvisie wordt het provinciaal belang en beleid in de fysieke leefomgeving gepresenteerd aan de hand van visies, beleidskeuzes en een uitvoeringsstrategie op het ruimtelijk-fysieke domein. De provincie Overijssel ambieert een vitale samenleving dat tot ontplooiing komt in een mooi en vitaal landschap.
In de Omgevingsvisie worden een aantal aspecten behandeld die relevant zijn voor de beoogde ontwikkeling van de kerk in de kern Genemuiden. In onderhavig geval is het plangebied deels binnen het bestaand stedelijk gebied gelegen van de kern Genemuiden en deels in het buitengebied. Voor beide deelgebieden zal het relevante beleid conform de Omgevingsvisie in beeld worden gebracht.
Gebiedskenmerken
Uitgaande van de gebiedskenmerkenkaart is onderhavig plangebied gelegen in een zeekleilandschap.
Uitsnede gebiedskenmerkenkaart
Kenmerkend voor het zeekleilandschap zijn de beleefbaarheid van en vanaf de dijken, de grootschaligheid en openheid met erven. Het karakter van het Kampereiland wordt omschreven in de omgevingsvisie, als een eigen karakter dat wordt gevormd door de mozaïekstructuur van de kavel. Onderdeel van onderhavig plangebied is de dijk die de twee gedeelten van het plangebied scheidt. Zowel het dijklichaam als de karakteristieke verkaveling zullen in het kader van de ruimtelijke ontwikkeling niet worden aangetast. De gemeente is voornemens om de buiten functie geraakte dijk gelegen in het bestaand stedelijk gebied af te graven. Hierdoor wordt de functie en het karakter van de werkende dijk versterkt, wat bijdraagt aan het karakter van het gebied.
Ontwikkelingsperspectieven De omgevingsvisie presenteert een aantal ontwikkelingsperspectieven in de provincie die van provinciaal belang worden geacht. In de visie wordt onderscheid gemaakt tussen de stedelijke en de groene omgeving. Voor onderhavig plan geldt dat beide relevant zijn. In de groene omgeving gaat het om het behouden en het versterken van het landschap en het realiseren van de groen-blauwe hoofdstructuur samen te laten gaan met ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw en andere economische dragers. Ten aanzien van de stedelijke omgeving wordt als doel gesteld de economische centra bereikbaar te houden en de kwaliteit van woonomgevingen en bedrijfslocaties te vergroten. De afbeelding op pagina 18 toont een uitsnede van de kaart van ontwikkelingsperspectieven afkomstig uit de omgevingsvisie.
Uitsnede kaart ontwikkelingsperspectieven omgevingsvisie
Het deel gelegen in de groene omgeving wordt volgens de kaart gekenmerkt als 'buitengebied accent productie, schoonheid voor moderne landbouw'. Daarbij is het gebied onderdeel van een waterbergingsgebied. Voor het deel gelegen in de stedelijke omgeving geldt de aanduiding 'Woonwijk'. Voor het gebied is tevens de nadere aanduiding veenweidegebied.
Afgezien van de stedelijke en groene perspectieven wordt er in de omgevingsvisie specifiek beleid geschreven voor verschillende deelgebieden. De ontwikkelingsperspectieven geven een totaal beeld van de ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de provincie Overijssel. Hierbij wordt een vertaling gemaakt naar verschillende deelgebieden. Onderhavig plangebied ligt binnen het deelgebied Noord-West Overijssel: 'De kop van Overijssel'. Voor de Kop van Overijssel zijn in de gebiedsvisie een aantal gebiedskenmerken geformuleerd welke bij nieuwe ruimtelijke ontwikkeling in het gebied voorop staan, te weten:
- Het openhouden van karakteristieken doorzichten op de stuwwal van het Drents Plateau met Steenwijk;
- Het zichtbaar houden van het reliëf en de kleinschaligheid op het hoge land van Vollehove;
- De continuïteit van het watersysteem en vaarnetwerk ten westen van de stuwwal liggende laagveen- en rietmoeras van Wieden en Weerribben te garanderen;
- Het in stand houden van open doorzichten en de kleinschalige, fijnmazige landschapstructuur in het laagveenslagenlandschap van Staphorst;
- Het ondersteunen van de ontwikkelingsdynamiek van Zwolle, Hasselt en Genemuiden en het open landschap van de rivier en het omliggende gebied beschermen.
De locatie waar de kerk zal worden gerealiseerd is gelegen binnen bestaand stedelijk gebied. Het draagt bij aan de ontwikkelingsdynamiek van de kern Genemuiden. Door het open karakter van het parkeerterrein, zal het parkeerterrein geen noemenswaardige bijdrage leveren aan de aantasting van het open landschap van de rivier en het omliggende gebied. Het parkeerterrein zorgt echter wel voor een toename aan verharding in het buitengebied. Bij de ontwikkeling van het parkeerterrein dient de toename aan verharding zo veel als mogelijk te worden beperkt.
Conclusie
De Omgevingsvisie is het resultaat van een samenvoeging van een aantal provinciale beleidsstukken. Ten aanzien van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen heeft de provincie een aantal ontwikkelingsperspectieven opgesteld en toegelicht. Onderhavig plan betreft een ontwikkeling in zowel het buitengebied (parkeerterrein) als in bestaand stedelijk gebied (kerkgebouw). De realisatie van de kerk en het parkeerterrein zal geen afbreuk doen aan de gebiedskenmerken en is niet in strijd met de uitgangspunten van de ontwikkelingsperspectieven.