direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Bestemmingsplan Woonwijken Zwartewaterland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0002-VS01

2.2 Rijksbeleid

Nota Ruimte

In de Nota Ruimte 'Ruimte voor ontwikkeling' (2006) is het nationaal ruimtelijk beleid tot 2020 vastgelegd. De Nota Ruimte stelt 'ruimte voor ontwikkeling' centraal en gaat uit van het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet' . 'Ruimte voor ontwikkeling' betekent ook dat het rijk voor ruimtelijke waarden van nationaal belang waarborgen creëert om die te kunnen behouden en ontwikkelen. Voor heel Nederland wordt een beperkt aantal generieke regels gehanteerd onder de noemer 'basiskwaliteit': dat zorgt voor een heldere ondergrens op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, milieu, verstedelijking, groen en water. Een aantal ruimtelijke structuren en netwerken dat in belangrijke mate ruimtelijk structurerend is voor Nederland als geheel, vormt samen de nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur. Het rijk zal zich intensief bemoeien met de uitwerking van het beleid en de uitvoering die betrekking heeft op de selectie van gebieden en netwerken die onderdeel uitmaken van de nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur (RHS).

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is om ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies. Het beperkte oppervlak dat Nederland ter beschikking staat, maakt het nodig dit op een efficiënte en duurzame wijze te doen en niet alleen in kwantitatieve, maar ook in de kwalitatieve zin, vorm te geven.

Meer specifiek richt het nationaal ruimtelijk beleid zich op:

  • versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland;
  • borging van ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden;
  • borging van veiligheid.

Voor verstedelijking gaat de Nota Ruimte uit van de bundelingsstrategie. Bundeling vereist een in onderlinge samenhang geplande optimale benutting van het bestaande bebouwde gebied en tegelijk nieuwe bebouwing daarbuiten. Een belangrijk uitgangspunt ook bij de ontwikkeling van ruimtelijk beleid is dat milieu- en veiligheidsaspecten naast andere belangen vroegtijdig, gebiedsgericht en geïntegreerd in de planvorming worden betrokken.

Ontwerp AMvB Ruimte

In mei 2009 is het ontwerp 'Besluit algemene regels ruimtelijke ordening' (kortweg AMvB

Ruimte) vastgesteld. De AMvB Ruimte moet de nationale belangen uit de Nota Ruimte, die juridische doorwerking vragen, borgen omdat de PKB Nota Ruimte sinds de in werking treding van de Wro op 1 juli 2008 niet meer bindend is voor andere overheidslagen.

Nota Mobiliteit

De Nota Mobiliteit (2006) is een uitwerking van de Nota Ruimte en geeft de nationale visie op het verkeers- en vervoersbeleid weer tot 2020. Hoofddoel van de Nota Mobiliteit is verbetering van de betrouwbaarheid van het verkeerssysteem (weg, water, spoor en lucht) van deur tot deur, binnen de maatschappelijke randvoorwaarden op het gebied van de veiligheid en de kwaliteit van de leefomgeving. Mensen moeten mobiel kunnen zijn om maatschappelijk te kunnen participeren onder het mom van 'mobiliteit mag, maar niet altijd en overal'.

Nationaal milieubeleidsplan

In het vierde nationale Milieubeleidsplan (NMP4; 'een wereld en een wil: werken aan duurzaamheid', 2001) staat de kwaliteit van leven centraal. Een belangrijke randvoorwaarde is dat de kwaliteit van leven een duurzame invulling krijgt en niet ten koste gaat van de kwaliteit van het leven elders of later. Het NMP4 richt zich daarom op een gezond en veilig leven, in een aantrekkelijke leefomgeving, temidden van een vitale natuur, zonder de mondiale biodiversiteit aan te tasten of natuurlijke hulpbronnen uit te putten; hier en nu, elders en later.