direct naar inhoud van 2.1 Europees beleid en wetgeving
Plan: Bestemmingsplan Woonwijken Zwartewaterland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0002-VS01

2.1 Europees beleid en wetgeving

Verdrag van Malta

Het Europese Verdrag van Malta (1992) beoogt het culturele erfgoed te behouden dat zich in de bodem bevindt. Archeologische belangen dienen in een vroegtijdig stadium te worden meegenomen in de besluitvorming rond ruimtelijke planvorming.

De belangrijkste uitgangspunten van het Verdrag van Malta zijn:

  • Archeologische waarden dienen zoveel mogelijk (in situ) in de bodem bewaard te blijven en beheermaatregelen dienen opgenomen te worden om dit te bewerkstelligen.
  • Vroeg in de ruimtelijke ordening dient al rekening gehouden te worden met archeologie.
  • Bodemverstoorders betalen het archeologisch (voor)onderzoek en mogelijke opgravingen wanneer behoud in situ niet mogelijk is.

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (WAMZ) in werking getreden. Met deze wet zijn de principes van het Verdrag van Malta verankerd in de Nederlandse wetgeving.

Natura 2000

De Europese en nationale natuurwetgeving bestaat uit twee facetten: soortbescherming en gebiedsbescherming. De soortbescherming is op nationaal niveau geïmplementeerd in de Flora- en Faunawet (1998). Daarnaast zijn de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen geïmplementeerd in de Natuurbeschermingswet. Bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen dient uitdrukkelijk rekening te worden gehouden met de eventuele aanwezigheid van beschermde soorten, als ook met beschermde gebieden op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn (resp. 1979 en 1992).

Het plangebied grenst aan twee Natura-2000 gebieden:

  • De Wieden ten noorden van Zwartsluis (Vogel- en Habitatrichtlijn).
  • Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht; ten zuiden van Hasselt (Vogel- en Habitatrichtlijn).