direct naar inhoud van 5.8 Bodem
Plan: Zevenhuizen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpZevenhuizenDorp-Va01

5.8 Bodem

Een verontreinigde bodem kan zorgen voor gezondheidsproblemen en tast de kwaliteit van het natuurlijk leefmilieu aan. Daarom is het belangrijk om bij ruimtelijke plannen de bodemkwaliteit mee te nemen in de overwegingen. De Wet bodembescherming (Wbb), Besluit bodemkwaliteit en de Woningwet stellen grenzen aan de aanvaardbaarheid van verontreinigingen.

Tevens is bij de realisatie van ruimtelijke plannen vaak grondverzet noodzakelijk. Dit grondverzet is middels het Besluit bodemkwaliteit aan regels gebonden. De gemeente Zuidplas beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en bijbehorend grondstromenbeleid. Uitgangspunt is dat grondverzet niet mag leiden tot verslechtering van de bodemkwaliteit ter plaatse. Alle grondverzet dient te worden gemeld bij de Milieudienst Midden-Holland.

Onderzoek bestemmingsplan 'Zevenhuizen Dorp'

Van het plangebied is met behulp van het Bodem Informatie Systeem (BIS) alle bij de Milieudienst bekende bodeminformatie verzameld. In figuur 5.16 is deze informatie weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpZevenhuizenDorp-Va01_0018.jpg"

Figuur 5.16: Bodeminformatiekaart Zevenhuizen-Dorp

Onderzoek Burgemeester Klinkhamerweg 22

Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie. De relevante informatie is in deze paragraaf opgenomen, zie ook figuur 5.17.

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpZevenhuizenDorp-Va01_0019.png"

Figuur 5.17: Overzicht bodeminformatie Burgemeester Klinkhamerweg 22

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen het plangebied drie bodemonderzoeken (zie tabel 5.5) zijn uitgevoerd aan de Burgemeester Klinkhamerweg 22. Daarnaast heeft er een sanering plaatsgevonden (evaluatierapport aanwezig).

Tabel 5.5: Bodemonderzoeken

Onderzoek   Conclusie   Vervolgactie  
Verkennend bodemonderzoek, Oranjewoud, 25-6-1999
 
Plaatselijk zijn oliegeuren waargenomen. In het grondwater zijn sterke verontreinigingen met arseen, ethylbenzeen, xylenen en minerale olie aangetroffen ter plaatse van de voormalige olieopslag.   Uitvoeren nader onderzoek (zie verkennend onderzoek van 15 september 2004)  
Evaluatie sanering, Arnicon, 28-6-2000
 
Er heeft een tanksanering plaatsgevonden, waarbij de ondergrondse 4m3 HBO tank is verwijderd en zintuiglijk verontreinigde grond is afgevoerd. Na afloop van de sanering zijn er geen verontreinigingen aangetoond.   Geen.  
Verkennend bodemonderzoek, MH Nederland B.V., 15 september 2004
 
Er zijn in de grond en het grondwater ten hoogste lichte verontreinigingen met onderzochte parameters aangetroffen. Verder blijkt dat er nader onderzoek heeft plaatsgevonden naar de eerder aangetroffen sterke verontreiniging met minerale olie en vluchtige aromaten in het grondwater. Er blijkt geen sprake te zijn van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Gezien de ouderdom van dit onderzoek en de vluchtigheid van de verontreinigingcomponenten, wordt een actualiserend onderzoek noodzakelijk geacht.   Uitvoeren actualiserend onderzoek naar de verontreiniging met minerale olie en vluchtige aromaten in het grondwater. Zie hieronder.  
Nader bodemonderzoek, CSO, 9-2-2005
 
Er is nader onderzoek uitgevoerd naar de grondwaterkwaliteit ter plaatse van de voormalige olie opslag. Er is nog slechts een lichte verontreiniging aangetroffen. De locatie wordt geschikt geacht voor de bestemming.   Geen vervolg  

Grondverzet

De gemeente Zuidplas beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en over bijbehorend grondstromenbeleid. Het plangebied ligt in zone 4 (1967-1985).

  • Grond uit zone 3:
    De grond uit deze zone dient voor hergebruik te worden gekeurd conform het Besluit bodemkwaliteit.

Onderzoek wijzigingsbevoegdheden

Hoek Dorpsstraat – Tweemanspolder

Voor de locatie Hoek Dorpsstraat – Tweemanspolder geldt dat er een oriënterend onderzoek (OO) uitgevoerd moet worden (in de fase van Uitwerkingsbesluit). De voormalige bedrijfsactiviteit is houtmeubelfabriek. Dit heeft mogelijk een verontreiniging veroorzaakt (mogelijk opslag van stoffen).

Tweemanspolder

Voor de locatie Tweemanspolder is geen bodemonderzoeksinformatie bekend. Er zijn twee ondergrondse tanks die buiten gebruik zijn (afgevuld en gesaneerd). Locatie is verdacht voor verontreiniging op basis van de voormalige bedrijfsactiviteit: kunststofindustrie en houtmeubelfabriek. In de fase van Uitwerkingsbesluit zal op de locatie een (historisch) bodemonderzoek uitgevoerd moeten worden.

Dorpsstraat 38-40

Voor de locatie Dorpsstraat 38-40 dient op het achterterrein een nader onderzoek uitgevoerd te worden. Voor het voorterrein geldt dat het voldoende gesaneerd is (voormalig benzine-service-station en brandstoffendetailhandel). Voor het braak liggende zijterrein geldt dat het gedeeltelijk nog niet onderzocht is. Ten behoeve van het Uitwerkingsbesluit dient op dit nog niet onderzochte terrein tenminste een historisch onderzoek uitgevoerd moeten worden.

Dorpsstraat achter 14

Voor de locatie Dorpsstraat achter 14 is geen bodemonderzoeksinformatie bekend. Op basis van voormalige bedrijfsactiviteit blijkt: bouwbedrijf, een bouwbedrijf is vrijwel niet verdacht voor het veroorzaken van bodemverontreiniging. Ten behoeve van het Uitwerkingsbesluit dient op dit nog niet onderzochte terrein tenminste een historisch onderzoek uitgevoerd moeten worden.

Kratonlaan

Op de locatie Kratonlaan is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Ten behoeve van het Uitwerkingsbesluit dient een saneringsplan of BUS-melding ingediend moeten worden bij de provincie.

Knibbelweg hoek Tuigenmaker

Ter plaatse van de ontwikkellocaties aan de Knibbelweg zijn in het verleden een drietal bodemonderzoeken uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er ten hoogste lichte verontreinigingen in de grond en plaatselijk een matige verontreiniging met nikkel in het grondwater aanwezig zijn. De locatie is geschikt bevonden voor bouwen. Er zijn geen belemmeringen voor een bestemmingswijziging. Omdat het laatst uitgevoerde bodemonderzoek in 2006 is uitgevoerd, zal voor het aanvragen van een WABO vergunning voor het onderdeel bouwen wel een historisch onderzoek conform de NEN 5725 uitgevoerd moeten worden.  

Conclusie ten aanzien van bestemmingsplan 'Zevenhuizen Dorp'

Uit het onderzoek blijkt dat er geen directe vervolgacties op het gebied van de bodem dienen te worden uitgevoerd ten behoeve van het voornamelijk conserverende bestemmingsplan. Er is geen sprake van zaken die het vaststellen van het bestemmingsplan in de weg staan.

Conclusie ten aanzien van Burgemeester Klinkhamerweg 22

Ter plaatse van het plangebied dient in het kader van de omgevingsvergunning ten minste een actualiserend historisch onderzoek NEN5725 te worden uitgevoerd.

Conclusie ten aanzien van wijzigingsbevoegdheden

Voor alle locaties, behalve Kratonlaan, geldt dat er in de fase van het Uitwerkingsbesluit onderzoek uitgevoerd moet worden. Het gaat hierbij om oriënterend of historisch onderzoek. Op de locatie Kratonlaan is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. Ten behoeve van het Uitwerkingsbesluit dient een saneringsplan of BUS-melding ingediend te worden bij de provincie.