Plan: | Nijverheidscentrum 2013 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpNijverheidscentr-On01 |
De Structuurvisie Zuidplas 2030 is een kader voor de gebieds- en ruimtelijke opgaven die Zuidplas in de komende decennia wil realiseren. De gemeente Zuidplas wil een gemeente zijn van springlevende dorpen en buurtschappen, waar volop ruimte is voor bedrijvigheid en daarnaast met aantrekkelijke recreatiemogelijkheden in een groene omgeving. Dit alles met een goede bereikbaarheid en oog voor milieu en duurzaamheid.
In de structuurvisie is het plangebied aangeduid als bedrijventerrein en toekomstig bedrijventerrein (de te ontwikkelen strook). Aan de oost- en zuidzijde zijn, buiten het plangebied gelegen, gebieden aangeduid als toekomst dorp/buurtschap.
Zuidplas zet in op het benutten van bestaande bedrijventerreinen, alvorens over te gaan tot uitbreiding van het oppervlak aan bedrijventerrein. Als onderdeel van de woonwijk Zevenhuizen-Zuid is voorzien in een beperkte uitbreiding van het bedrijventerrein Nijverheidscentrum.
Figuur 4.2: Structuurvisiekaart Zuidplas 2030
In 2013 is de vaststelling van een nieuwe Welstandsnota voor de gemeente Zuidplas voorzien. Tot dat moment worden de welstandsnota's van de afzonderlijke fusiegemeenten gehanteerd. In Zuidplas zijn verschillende ruimtelijk samenhangende gebieden te onderscheiden die relevant zijn ten aanzien van de toetsing aan redelijke eisen van welstand. Voor de (gebiedsgerichte) welstandsbeoordeling is de karakterisering van de bebouwing en de stedenbouwkundige omgeving van belang. Per deelgebied is een beknopte weergave van de ruimtelijke structuur gegeven, die wordt aangevuld met specifieke kenmerken van de architectuur zoals plaatsing, de bebouwing zelf, detaillering, kleur en materiaalgebruik opgenomen. De lokale bedrijventerreinen in Zuidplas hebben elk een eigen karakter. Zware sturing op het gebied van welstand is over het algemeen niet op zijn plaats. Het behoud van een zeker basisniveau wel. Daarom zullen deze locaties in de basis een licht welstandregime meekrijgen.
Met betrekking tot het Nijverheidscentrum in de ontwerp welstandsnota het volgende opgenomen.
'Het is een ouder bedrijventerrein, waarin het accent ligt op productiebedrijven en ambachtelijke productie. Kenmerkend is de vertegenwoordiging van aan glastuinbouw gelieerde bedrijvigheid. Er is een toenemende aandacht voor de beeldkwaliteit van zowel het terrein als de individuele bedrijfsbebouwing. Dit vindt enerzijds plaats vanuit het streven van de gemeente naar een goede ruimtelijke ordening. Anderzijds hechten ook bedrijven steeds meer waarde aan de vormgeving van hun bedrijfspand en van het terrein waarvan het onderdeel uitmaakt. Een aansprekend pand op een verzorgd terrein wordt door steeds meer bedrijven als een visitekaartje voor hun onderneming beschouwd.'
Gesuggereerd wordt om nieuwe gebieden te ontwikkelen met behulp van een eenvoudig beeldkwaliteitsplan, om zo de bestaande dorpse woonmilieus op een goede manier te waarborgen. Ook voor de uitbreiding van het Nijverheidscentrum is een dergelijk beeldkwaliteitplan opgesteld (zie Bijlage 4 bij de regels).
In mei 2011 is de beleidsnota 'Snippergroen' vastgesteld. Deze beleidsnota gaat in op het uitgeven en gebruik van groenstroken. De beleidsnota heeft ten doel beleid op te stellen voor het uitgeven van groenstroken, daar waar mogelijk verkopen van groenstroken, nieuwe verhuursituaties voorkomen en handhaven van ongewenste ingebruiknemingen eenvoudiger maken. Volgens de beleidsnota is snippergroen in vier categorieën ingedeeld:
Het snippergroen beleid ten aanzien van bestemmingsplannen is dat snippergroen voor zover gewenst de bestemming 'Verkeer' of 'Verkeer – Verblijfsgebied' krijgt. Een dergelijke bestemming maakt aanpassingen in het openbaar gebied ten behoeve van optimaliseren ruimte/parkeerplaatsen mogelijk zonder dat het bestemmingsplan hier een beperking in vormt.
Binnen de beleidsnota is tevens een regeling opgenomen voor nieuw op te stellen bestemmingsplannen: