direct naar inhoud van 6.8 PAK-locatie
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

6.8 PAK-locatie

6.8.1 Wegverkeerslawaai

De PAK-locatie ligt in de geluidszone van de Moerkapelse Zijde en de Bredeweg. Op de rand van de locatie is de geluidsbelasting berekend met Geomilieu versie 1.71. Er is gerekend op een hoogte van 1,5 en 4,5 m omdat het hier een grondgebonden woning betreft. Bij de resultaten is de aftrek conform artikel 110g Wgh reeds toegepast.

De hoogst berekende geluidsbelastingen vanwege Moerkapelse Zijde en de Bredeweg bedragen respectievelijk 29 en 36 dB. Daarmee wordt de voorkeursgrenswaarde niet overschreden.

Voor de Dorpsstraat/Herenweg, Moerdijkstraat en Kerkstraat geldt dat deze niet zijn gezoneerd volgens de Wet geluidhinder. De cumulatieve geluidsbelasting van deze wegen op de geluidsgevoelige bestemmingen is wel berekend zodat een uitspraak kan worden gedaan over het leefklimaat en eventueel benodigde gevelwering. De rekenresultaten zijn exclusief correctie ex artikel 110g Wgh, zie tabel 6.16.

Tabel 6.16 Rekenresultaten relevante wegen inclusief 30 km/h-wegen en indicatieve benodigde geluidswering

onderzoekslocatie   Lden in dB   benodigde geluidswering   aanvullende gevelmaatregelen noodzakelijk ihkv Bouwbesluit  
PAK-locatie   62 dB   29 dB   Ja  

Conclusie ten aanzien van plan

De ontwikkeling van woningen PAK-locatie is toelaatbaar vanuit het oogpunt van wegverkeerslawaai. Bij de omgevingsvergunningaanvraag moet een akoestisch onderzoek worden gevoegd waaruit blijkt dat kan worden voldaan.

6.8.2 Luchtkwaliteit

In het hele plangebied wordt ook na realisatie van alle voorgenomen ontwikkelingen voldaan aan de grenswaarden voor PM10 en NO2.

Conclusie ten aanzien van plan

De realisatie van de ontwikkeling wordt conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer toelaatbaar geacht.

6.8.3 Bedrijven en milieuzonering

Voor wat betreft de ontwikkellocatie is beoordeeld of bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering of dat deze bedrijven een mogelijke belemmering vormen voor de geplande ontwikkeling.

De locatie ligt in midden van de dorpskern van Moerkapelle. De dorpskern wordt gekenmerkt door een gemengd gebied van detailhandel, horeca en wonen. De nieuwe bestemming wonen past goed op deze locatie. De nabijgelegen detailhandel en horeca veroorzaken naar verwachting geen overlast en/of klachten naar de bestaande woningen. De bedrijfsvoeringen van de nabijgelegen bedrijfsmatige activiteiten worden niet beperkt door de geplande ontwikkeling.

Conclusie ten aanzien van plan

De realisatie van woningen op deze locatie is vanwege bedrijven en milieuzonering toelaatbaar.

6.8.4 Externe veiligheid

Geïnventariseerd is of de ontwikkellocatie binnen het invloedsgebied GR of binnen de PR-contour van een EV-relevante risicobron ligt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied of PR-contour van een EV-relevante risicobron.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de beoogde ontwikkeling vanwege externe veiligheid.

6.8.5 Bodem

Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie.

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen het plangebied geen bodemonderzoek is uitgevoerd.

Tanks

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat er binnen het plangebied één tank bekend is. Het is onbekend wat voor een tank dit betreft en of deze nog aanwezig is.

Grondverzet

De gemeente Zuidplas beschikt over een vastgestelde bodemkwaliteitskaart en over bijbehorend grondstromenbeleid. Het plangebied ligt in zone 1 (voor 1900).

  • Grond uit zone 1:
    De grond uit deze zone dient voor hergebruik te worden gekeurd conform het Besluit bodemkwaliteit.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen directe beperkingen voor het voorgenomen plan vanwege de bodemkwaliteit.

Voor de verlening van de omgevingsvergunning dient ten minste een historisch onderzoek NEN5725 te worden uitgevoerd.

6.8.6 Archeologie

De PAK-locatie ligt in een zone met een zeer hoge archeologische verwachting. Dit in verband met ligging in de historische kern. Omdat de verstoring hier groter is dan 50 m² en dieper gaat dan 0,3 m dient hier archeologisch onderzoek plaats te vinden.

Bij voorgaand archeologische onderzoek is vastgesteld dat op de locatie laat middeleeuwse en post middeleeuwse bebouwing te verwachten is. De locatie naast de kerk sluit een begraafplaats met graven echter ook niet uit. Vanwege de bestaande bebouwing was veldwerk niet mogelijk. Aanbevolen werd de sloop van de bebouwing archeologisch te begeleiden (Briels, 2006: RAAP notitie 1745).

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de planologische procedure ten bate van de ontwikkeling van PAK-locatie.

De sloop dient te worden begeleid door een erkend archeoloog. Na de sloop dient voor verlening van de omgevingsvergunning (ten minste) archeologisch vooronderzoek uit te worden gevoerd, opdat de archeologische waarde van het terrein voldoende wordt vastgesteld. Op basis van dat onderzoek kan de gemeente Zuidplas een selectiebesluit met betrekking tot eventuele archeologische resten nemen. Indien deze behoudenswaardig zijn kunnen voorwaarden tot behoud in of ex situ van de archeologische waarden worden opgenomen in de vergunningen.

6.8.7 Flora en fauna

Op maandag 13 december 2010 is een veldbezoek gebracht aan het plangebied.

De meest waardevolle ecologische elementen binnen het plangebied zijn de oude daken van de bestaande bebouwing. Tijdens het broedseizoen nestelen hier mogelijk gierzwaluwen en huismussen onder de dakpannen. Er dient aanvullend onderzoek plaats te vinden naar het voorkomen van de gierzwaluw en de huismus.

Zowel gierzwaluwen als huismussen zijn zeer nesttrouw en keren jaarlijks terug naar dezelfde plaats om te broeden. De nesten van beide soorten zijn daarom jaarrond beschermd in het kader van de Flora- en faunawet. Indien uit aanvullend onderzoek blijkt dat er nesten van de gierzwaluw en/of de huismus aanwezig zijn, dient er voor de sloop van de bestaande bebouwing een ontheffing aangevraagd te worden in het kader van de Flora- en faunawet en dienen er mitigerende en compenserende maatregelen te worden genomen.

De bestaande bebouwing kan mogelijk ook dienen als rust- of verblijfplaats voor vleermuizen. Ook hiernaar dient voor aanvang van sloopwerkzaamheden aanvullend onderzoek plaats te vinden. Indien rust- of verblijfplaatsen van vleermuizen worden aangetroffen, dient een ontheffing aangevraagd te worden in het kader van de Flora- en faunawet.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen vanwege flora en fauna voor de planologische procedure voor de ontwikkeling van het perceel ter plaatse van de PAK-locatie.

Vóór aanvang van de werkzaamheden dienen de volgende acties plaats te vinden:

  • nestinspectie mbt gierzwaluwen en huismussen;
  • vleermuisonderzoek.