Plan: | Bedrijventerrein Kortenoord 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpKortenoord2013-Va01 |
Bedrijf
Gebruik
De bestemming 'Bedrijf' is enkel bedoeld voor bedrijfsmatige bebouwing welke passend is binnen de op de bedrijfslocaties gelegen aanduidingen. Met functieaanduidingen is het gebruik binnen de bestemming of een gedeelte daarvan nader gespecificeerd. Zo zijn ter plaatse van de aanduiding 'bedrijf tot en met categorie 3.1' bedrijven toegestaan met een categorie van ten hoogste 3.1 van de bij het plan gevoegde Staat van Bedrijfsactiviteiten. De functieaanduiding 'bedrijfswoning' geeft weer waar een bedrijfswoning is toegestaan. Nutsvoorzieningen, zoals transformatorhuisjes, elektriciteitsstations en gemalen worden uitsluitend toegestaan op de gronden met de specifieke aanduiding 'nutsvoorziening'. Gelet op het vigerende bestemmingsplan, hebben enkele bedrijven aan De Vijf Boeken een hogere bedrijfscategorie dan is toegestaan. Voor deze bedrijven is een maatbestemming opgenomen. Zo is ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - autoschadebedrijf' een autoschadebedrijf met de SBI-code 45204 en uit ten hoogste milieucategorie 3.2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - transport' is een transportbedrijf met de SBI-code 494 en uit ten hoogste milieucategorie 3.2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten toegestaan. En ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - grondverzetbedrijf' is een grondverzetbedrijf met de SBI-code 43 en uit ten hoogste milieucategorie 3.2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten toegestaan.
De bestemming 'Bedrijf' is tevens bedoeld voor bijbehorende voorzieningen, zoals tuinen, laad- en losvoorzieningen, wegen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken.
Binnen de bestemming 'Bedrijf' is het strijdig gebruik als specifieke gebruiksregel vastgelegd. Middels een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders afwijken van de toegestane bedrijfscategorie.
Bouwen
Binnen de bestemming Bedrijf mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven bouw- en goothoogtes. Hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak op worden gericht. Bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden opgericht.
Bedrijf – Waterzuiveringsinstallatie
Gebruik
Gronden met de bestemming Bedrijf - Waterzuiveringsinstallatie zijn als zodanig bestemd.
Bouwen
Een gebouw is uitsluitend toegestaan binnen het op de verbeelding aangegeven bestemmingsvlak. Daarbij gelden de maatvoering en maximum bebouwingspercentage zoals op de verbeelding staat aangegeven. De gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd ten dienste van de bestemming.
Groen
Gebruik
De bestemming Groen richt zich op groenvoorzieningen, (ondergrondse)afvalinzamelpunten, voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, speelvoorzieningen en tuinen. Ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouw' is een bijgebouw toegestaan. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.
Bouwen
Binnen de bestemming Groen is uitsluitend bebouwing toegestaan ten dienste van de bestemming. Het gaat om gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van voorzieningen van openbaar nut.
Maatschappelijk
Gebruik
De bestemming maatschappelijk richt zich op alle voorzieningen met een maatschappelijke functie. Het gaat om bijvoorbeeld: overheidsvoorziening, openbare dienstverlening en verenigingsleven en de daarbij behorende voorzieningen zoals tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - scouting' is een scoutingvereniging toegestaan met daarbij behorende voorzieningen zoals een haventje, speelterrein en clubhuis.
Bouwen
Binnen de bestemming maatschappelijk mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven maximum bebouwingspercentage en maatvoering. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.
Tuin
Gebruik
De bestemming Tuin richt zich specifiek op tuinen met de daarin gelegen toegangspaden, erfafscheidingen en in- en uitritten.
Bouwen
Binnen de bestemming Tuin mogen enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde die ten dienste van de bestemming zijn worden gerealiseerd.
Verkeer
Gebruik
De bestemming Verkeer richt zich specifiek op wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een verkeersfunctie. Tevens mogen binnen deze bestemming de bijbehorende parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, groenvoorzieningen, tuinen, voorzieningen van openbaar nut, straatmeubilair, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken worden gerealiseerd. Onder het Francoisviaduct stroomt een watergang. Hierbij is sprake van gestapelde enkelbestemmingen. Ter plaatse van deze situatie is de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - viaduct' gebruikt.
Het strijdig gebruik binnen de bestemming Verkeer is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.
Bouwen
Binnen de bestemming Verkeer mogen bouwwerken geen gebouwen zijnde worden opgericht mits deze ten dienste van de bestemming zijn. De bouwmogelijkheden zijn bijvoorbeeld: wegen, parkeergelegenheden, lichtmasten, antennemasten en straatmeubilair.
Water
Gebruik
De bestemming Water richt zich specifiek op watergangen met natuurlijke oevers of oeverbeschoeiingen en waterpartijen met de daarbij behorende voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waterafvoeren waterberging. Alsmede bermen, groenvoorzieningen, extensief recreatief medegebruik, dammen en duikers, steigers en vlonders en kunstwerken. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.
Bouwen
Binnen de bestemming Water zijn geen gebouwen toegestaan, enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde die ten dienste van de bestemming zijn mogen worden gerealiseerd.
Wonen
Gebruik
De bestemming Wonen richt zich op wonen. Ondergeschikt hieraan is het ook mogelijk om de bestemming te gebruiken voor aan-huis-verbonden beroepen. Tevens mogen binnen deze bestemming tuinen, toegangspaden, in- en uitritten, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken worden opgericht. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.
Betreffende het gebruik kan door burgemeester en wethouders afgeweken worden van de regels voor het mogelijk maken van aan huis verbonden bedrijven en/of mantelzorg.
Bouwen
Binnen de bestemming Wonen mogen hoofdgebouwen uitsluitend ter plaatse van een bouwvlak worden opgericht, met inachtneming van de op de verbeelding opgenomen goot- en nokhoogtes. Overkappingen, bijbehorende bouwwerken en bijgebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd.
Het is mogelijk om af te wijken van de bouwregels voor het deels gebruiken van een hoofdgebouw voor mantelzorg.
Dubbelbestemming Waarde - Archeologie
Gebruik
Deze dubbelbestemmingen zijn toegekend aan de gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarde 'Waarde - Archeologie - 1' en een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde 'Waarde - Archeologie - 2'.
Bouwen
Op deze gronden mogen ten behoeve van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 1' en 'Waarde - Archeologie - 2' bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. Bouwwerken ten behoeve van samenvallende bestemmingen mogen, op enkele uitzonderingen na, uitsluitend met een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag worden gebouwd. Daarnaast geldt voor diverse werken en werkzaamheden een omgevingsvergunningsplicht.
Dubbelbestemming Waarde - Landschap
Gebruik
De dubbelbestemming Waarde - Landschap is bedoeld ter bescherming en behoud van de aan de rivier gebonden landschapswaarden. Deze bestemming ligt over de bestemmingen 'Groen' en 'Verkeer'.
Bouwen
Binnen de dubbelbestemming Waarde - Landschap mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bouwwerken die noodzakelijk worden geacht voor het behoud en verbetering van de waterveiligheid.
Dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering
Gebruik
De dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering richt zich specifiek op waterkeringen, waterstaatkundige voorzieningen, het onderhoud en instandhouding van waterkeringen en watersystemen als fysiek systeem van waterlopen. De regels omschreven in de dubbelbestemming zijn leidend ten opzichte van de regels in de basisbestemming.
Bouwen
Binnen de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkeringen mag niet worden gebouwd met uitzondering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de waterkeringen. Middels een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders werken, geen gebouwen zijnde en werkzaamheden toestaan, met als voorwaarde dat schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de waterbeheerder.
Algemene regels
In de algemene regels zijn de antidubbeltelregel, de algemene bouw- en gebruiksregels, de algemene afwijkings- en wijzigingsregels en de regels voor aanduiding opgenomen. Daarnaast bevat dit hoofdstuk overige regels en aanvullende toelichtingen.
Overgangs- en slotregels
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in artikel 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening. Met het overgangsrecht wordt beoogd dat bouwwerken en gebruik, die wel in overeenstemming zijn met het oude bestemmingsplan, maar niet met het nieuwe, kunnen voortduren. Volledige herbouw van een dergelijk bouwwerk is niet toegestaan, tenzij het teniet gaat als gevolg van een calamiteit. Voor het strijdige gebruik geldt dat als dit langer dan een jaar is onderbroken, niet meer hervat mag worden.
In de slotregel is de aanhalingstitel van de regels vastgelegd.