Plan: | Zuidelijke Dwarslaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BPZuidelijkedwarsl-Va01 |
Waterketen en waterveiligheid
In of in de nabije omgeving van het plangebied zijn geen waterkeringen aanwezig. De ontwikkelingen hebben geen invloed op de waterkeringen en waterveiligheid in het gebied.
Watersysteem
Waterkwantiteit
Het plan mag geen nadelige effecten hebben op de hoeveelheid water in het gebied en de functionaliteit van het watersysteem. Ook moet het plan voldoen aan de uitgangspunten voor waterberging.
Het plan is gelegen in de Zuidplaspolder. Ten behoeve van het plan wordt het watersysteem enigszins aangepast. Om de functionaliteit van bestaande watergangen te behouden mag het hydraulisch profiel van de watergang niet afnemen. De hoeveelheid te dempen water zal volledig binnen het plangebied worden terug gegraven. In het plan wordt rekening gehouden met het door het hoogheemraadschap bepaalde toekomstige gewenste peil van NAP -6,15 meter. Voor de toename van het verhard oppervlak ten gevolge van de aanleg van de Zuidelijke Dwarslaan en onderdoorgang is geen watercompensatie nodig. Deze ontwikkelingen zijn met behulp van een wijzigingsbevoegdheid al in het bestemmingsplan 'Gouwe knoop' mogelijk. Voor het dempen en graven van water en het bouwen (waaronder aanleggen/verleggen van kabels en leidingen) nabij, boven of in het water is een watervergunning nodig. In het plan wordt voldaan aan de uitgangspunten van het hoogheemraadschap.
Waterkwaliteit
De waterkwaliteit van het oppervlakte- en grondwater mag ten gevolge van het plan niet achteruitgaan. Vervuild hemelwater dat afstroomt van de verharde oppervlakken wordt via een zuiveringsvoorziening geloosd op het oppervlaktewater. Het plan voldoet hiermee aan de uitgangspunten van het hoogheemraadschap.
Onderhoud
Het hoofdwatersysteem wordt onderhouden door het hoogheemraadschap. De onderhoudsplicht van de overige watergangen ligt bij de aangelanden. Dit blijft onveranderd ten opzichte van de huidige situatie.
Afvalwater en emissies
Het hoogheemraadschap gaat uit van de waterkwaliteitstrits 'schoonhouden-scheiden-schoonmaken'. Daarnaast moeten emissies naar het oppervlaktewater zoveel mogelijk worden voorkomen.
Het hemelwater dat op de verharde oppervlakken van de nieuwe weg en de onderdoorgang valt zal via een zuiverende voorziening (zandvang) naar het oppervlaktewater worden afgevoerd. Door middel van de watervergunning voor het lozen van water op het oppervlaktewater worden eisen aan de kwantiteit en kwaliteit van het te lozen water gesteld. Het plan voldoet hiermee aan de uitgangspunten van het hoogheemraadschap.