Flitsbezorging
Flitsbezorgdiensten met dark stores zijn een specifieke vorm van bedrijvigheid die niet gericht is op het klassieke winkelen, waarbij bezoekers ter plaatse komen om producten te vergelijken en uit te kiezen. Het gaat in het geval van flitsbezorging om een specifieke vorm waarbij zeer snel in hoofdzaak dagelijkse boodschappen worden geleverd bij klanten die digitaal hun bestemming plaatsen. In algemene zin is sprake van een toename van online bestellen en naar verwachting leidt dat ook binnen de gemeente Zuidplas tot een toename van de behoefte aan flitsbezorging.
Het concept van flitsbezorgdiensten is gebaseerd op de snelle levering van een beperkt aanbod aan met name dagelijkse boodschappen. De bestelling geschiedt online. Levering heeft plaats vanuit centraal gelegen distributiepunten (de zogenaamde 'dark stores') die over het algemeen niet toegankelijk zijn voor consumenten. Levering heeft binnen 10-20 minuten plaats, 24 uur per dag en7 dagen per week en veelal met (elektrische) fietsen en/of scooters. In sommige gevallen wordt ook een afhaalmogelijkheid geboden. Het gaat hierbij niet om bezorgdiensten van cateringbedrijven.
Detailhandel of bedrijf
Op basis van eerdere jurisprudentie is in het kader van het voorbereidingsbesluit geconcludeerd dat flitsbezorgsupermarkten met dark stores onder detailhandels functies vallen en daarmee binnen alle detailhandelsbestemmingen zijn toegestaan, zonder nadere planologische afweging. Recente jurisprudentie wijst evenwel uit flitsbezorgdiensten niet aan te merken zijn als detailhandel en is het daarmee ook niet mogelijk voor flitsbezorgdiensten om zich te vestigen op een locatie waarvoor een detailhandelsbestemming geldt. Zo is in de zaaknummers AMS 22/2713 en AMS 22/2847 (uitspraken Rechtbank Amsterdam resp. d.d. 23 juni 2022 en 20 juli 2022) geoordeeld dat geen sprake is van detailhandel en dat de betreffende flitsbezorgdienst daarom handelt in strijd met het bestemmingsplan. Anderzijds zijn in de begripsbepaling van detailhandel geen voorwaarden gebonden aan de wijze van bezorging, zodat regulering op dit punt gewenst is.
Flitsbezorgdiensten zijn wel aan te merken als bedrijvigheid. In de VNG-lijst' Bedrijven en milieuzonering' komen 'Post- en koeriersdiensten' voor (SBI-code 531, 532), waarbij deze aangemerkt worden als een categorie 2-bedrijf, met geluid als maatgevende factor. In de 'Staat van bedrijfsactiviteiten functiemenging' vormt dit een categorie C activiteit, die vanwege relatief grote verkeersaantrekkende werking op een directe ontsluiting op de hoofdinfrastructuur is aangewezen. Het is daarom mogelijk voor flitsbezorgdiensten om zich te vestigen op locatie met een bedrijfsbestemming vanaf categorie 2 of categorie C. Regulering is derhalve gewenst.
Ruimtelijke effecten
De recente ervaringen in steden waar deze flitsbezorgdiensten reeds gevestigd zijn leren dat het leidt tot een inbreuk op het woon-en leefklimaat: dat het gepaard kan gaan met verkeersonveilige situatie, geluidoverlast (ook in de nachtelijke uren), achteruitgang van winkelgebieden vanwege het ontbreken van een ontmoetingsfunctie en door ongewenste uitstraling van de dark stores (geblindeerde/afgeplakte gevels).
Daarmee passen flitsbezorgdiensten ruimtelijk niet in de winkelgebieden. Immers ziet de gemeente het belang van het behouden van de aantrekkingskracht en de vitaliteit van de dorps- en winkelcentra. Om die reden heeft de gemeente op 19 april 2022 het ‘Voorbereidingsbesluit Darkstores’ genomen.
Ook zijn flitsbezorgdiensten niet gewenst binnen de diverse bedrijfsbestemmingen binnen de gemeente, terwijl het wel een activiteit betreft die aangemerkt kan worden als een categorie 2- of categorie C-bedrijf. Om die reden wordt met het voorliggende (paraplu-)bestemmingsplan een regulering beoogd. Er wordt hierbij in het voorliggende bestemmingsplan een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor gebieden met de bestemming 'Bedrijventerrein'.
Voor de gebieden waar beheersverordeningen van kracht zijn, wordt het aspect flitsbezorging geregeld via een partiële herziening van die beheersverordeningen, zodat dit aspect gemeentebreed gereguleerd is.