direct naar inhoud van 6.2 Geluid
Plan: bestemmingsplan De Zevenster
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BPDeZevenster-Va01

6.2 Geluid

6.2.1 Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder (Wgh) bepaalt dat er akoestisch onderzoek verricht dient te worden gedurende de bestemmingsplan-procedure, indien het bestemmingsplan het volgende mogelijk maakt:

  • 1. nieuwe infrastructuur;
  • 2. nieuwe geluidsgevoelige functies.

De Wgh geeft aan dat wegen, met een rijsnelheid van 50 km/uur of hoger, wettelijke onderzoekszones heeft. Indien er binnen deze zones een nieuwe geluidgevoelige functie juridisch-planologisch wordt mogelijk gemaakt, dient er een akoestisch onderzoek plaats te vinden. Als uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de maximaal toelaatbare waarde van 48 dB op de gevel van een nieuwe geluidsgevoelige functie wordt overschreden, zal er een hogere grenswaarde vastgesteld moeten gaan worden (uitgaande dat er geen maatregelen te treffen zijn, waardoor de gevelbelasting wel aan de voorkeursgrenswaarde voldoet). Dit is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Het ontwerpbesluit van de hogere grenswaarde dient gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd te worden.

De realisatie van het zorg-welzijnscomplex wordt aangemerkt als geluidsgevoelige functie. de wegen in de directe omgeving zijn de Knibbelweg, de Noordelijke Dwarsweg en de Leliestraat. Zowel op de Knibbelweg als de Noordelijke Dwarsweg geldt een maximale rijsnelheid van 50 km/uur. Voor deze wegen geldt een wettelijke onderzoekszone van 200 meter. De nieuwe Zevenster valt binnen beide onderzoekszones. Het verrichten van akoestisch onderzoek is daarom verplicht. Op de Leliestraat geldt een maximale rijsnelheid van 30 km/uur. Hier geldt geen wettelijke onderzoekszone.

Consequentie plangebied

Uit het verrichtte onderzoek door de milieudienst van Midden-Holland (zie bijlage 2, 5 en 6) blijkt dat:

  • a. De geluidbelasting ten gevolge van de Noordelijke Dwarsweg ter plaatse van de gevels van De Zevenster ten hoogste 53 dB bedragen. Dit is boven de voorkeursgrenswaarde van 48 dB maar voldoet aan de maximale grenswaarde van 53 dB voor verzorgingshuizen en ruim onder de maximale grenswaarde voor woningen. Voor De Zevenster kan een zogenaamde hogere waarde Wet geluidhinder aangevraagd worden voor de Noordelijke Dwarsweg.
  • b. De geluidsbelasting ten gevolge van de Knibbelweg ter plaatse van de gevels van De Zevenster de voorkeursgrenswaarde (48 dB) niet wordt overschreden.
  • c. De gecumuleerde geluidsbelasting van alle wegen tezamen (zonder aftrek artikel 110g Wet geluidhinder) ten hoogste 58 dB bedraagt. Dit akoestisch onderzoek geeft geen uitsluitsel over de gevelwering in het kader van afdeling 3.1 van het Bouwbesluit. De standaard gevelwering van 20 dB volgend uit het Bouwbesluit is niet voldoende om aan de binnenwaarde van 33 dB te kunnen voldoen. Met de bouw zal hier rekening mee gehouden moeten worden.

Vanuit de Wet geluidhinder bestaat er geen bezwaar tegen de bouw van het zorgcentrum in verband met de overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. De maximale ontheffingswaarde van 53 dB en 63 dB worden niet overschreden. Er moet een hogere waarde procedure gevolgd worden om de realisatie van het pand mogelijk te maken.

6.2.2 Industrielawaai

Er is geen gezoneerd bedrijventerrein in de omgeving.

6.2.3 Railverkeer

Op circa 1 km afstand van het plangebied ligt de spoorlijn Den Haag - Gouda (traject 530). Op grond van artikel 1 Wgh hebben spoorwegen een zone. Deze zone is weergegeven op een krachtens artikel 1.3 en 1.4 van het Besluit geluidhinder (Bgh) vastgestelde kaart. De zonebreedte van dit traject bedraagt 300 meter. Het plangebied ligt daarmee buiten de invloedssfeer van railverkeer.