Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Van Sytzamawei 37 Driezum
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1891.bpDRsytzamawei37-0401

3.2 Waterhuishouding / watertoets

Het beleid m.b.t. het water(beheer) is vast gelegd in ondermeer de Europese Kaderrichtlijn water, de vierde Nota Waterhuishouding en de adviezen van de Commissie Waterbeheer 21e eeuw. Het beleid is gericht op het duurzaam omgaan met water. In de nota Anders omgaan met water, wordt gesteld dat de gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen voor de waterhuishouding uitdrukkelijk in onder andere bestemmingsplannen moet worden overwogen. Hiervoor moet de zogenaamde watertoets worden uitgevoerd. Ook in het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat in de toelichting op een bestemmingsplan inzicht verkregen moet worden in de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding en hoe deze gevolgen in het bestemmingsplan zijn betrokken.

De projectlocatie Van Sytzamawei 37 te Driezum, is op 30 mei 2011 getoetst via de versnelde watertoets (zie bijlage 1). Hieruit blijkt dat het onderhavige plan een beperkte invloed heeft op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. Dit betekent dat de beperkte invloed van het plan kan worden opgevangen met standaard maatregelen. Deze maatregelen zijn:

Probeer regenwater langzaam weg te laten lopen
Regenwater dat op een verhard oppervlak valt, gaat sneller naar het riool of een sloot dan regenwater dat op onverhard oppervlak valt (zoals gras of een groenstrook). Wanneer opeens veel water in de riolen en sloten komt kan dit wateroverlast geven. Het is daarom belangrijk dat het regenwater langzaam wegloopt. Wetterskip Fryslân adviseert om het regenwater eerst in een regenton op te vangen, gebruik te maken van grasstenen ('open bestrating') voor de bestrating en bestraat niet het hele perceel maar laat wat stukken open met gras of andere beplanting.

Regenwater niet op het riool lozen
Wetterskip Fryslân adviseert om regenwater direct op een sloot te lozen en niet op het vuilwaterriool. De rioolwaterzuivering wordt dan niet onnodig belast met schoon regenwater. Dit is uiteraard alleen mogelijk als er een sloot dicht bij het perceel ligt.

Gebruik schone bouwmaterialen, gebruik geen chemische onkruidbestrijding
Regenwater dat op het plangebied valt, komt uiteindelijk altijd in het grondwater of in het oppervlaktewater. Voorkom watervervuiling door geen uitlogende bouwmaterialen zoals zink, koper en lood te gebruiken. Deze materialen zijn een belangrijke bron voor de vervuiling van ons water. Ook adviseert Wetterskip Fryslân om geen chemische middelen voor onkruidbestrijding te gebruiken.

Vloeren minimaal een meter boven het grondwater
Wetterskip Fryslân adviseert om het vloerpeil (bovenkant vloer) van woningen en andere bouwwerken minimaal een meter boven het grondwaterpeil aan te leggen. Hierdoor wordt grondwateroverlast voorkomen.

Conclusie
De bestemmingswijziging van, als ook de aanwezigheid van de nieuwe berging/overkapping op de betreffende gronden worden niet door onevenredige beperkingen van de waterhuishouding belemmerd.