Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
- het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
- het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
Planspecifiek
Het voornemen bestaat de bedrijven Sotaweg 41 en 37 samen te voegen tot één toekomstgericht duurzaambedrijf. Binnen de bedrijfsvoering heeft de bedrijfswoning Sotaweg 37 daarin geen directe functie meer. Deze woning zal wel bewoond gaan worden door een van de medewerkers van het bedrijf.
Afstand tot bedrijfsruimte Sotaweg 41
De afstand van de bedrijfswoning Sotaweg 37 tot de bedrijfsruimte is circa 7 meter. Aan de woningzijde is in de bedrijfshal Sotaweg 41 is een kantoorruimte gevestigd, een toiletgroep en een opslagruimte voor verpakkingsmateriaal, zie onderstaande foto's (op situatietekening aangeduid als kantoortje). De bedrijfshal is verder ingericht voor het verpakken/veilingklaarmaken van zelf geproduceerde bloemen. In deze ruimte zijn geen machines aanwezig. De bedrijfsvoering in de loods zorgt daarmee niet tot overlast voor de woning Sotaweg 37. De aan- en afvoer van producten vindt niet plaats in de nabijheid van Sotaweg 37.
Afstand tot de kas Sotaweg 37
De afstand van de woning Sotaweg 37 tot de kas (Sotaweg 37a) is circa 5 meter. Dit is de afstand tot de bijkeuken. Naar het woongedeelte is de afstand circa 10 meter. De kassen zijn ongeveer 30 jaar oud en gedateerd. Voornemen bestaat op termijn deze kassen te vervangen.
Het kasgedeelte achter de woning wordt gebruikt voor de vermeerdering van uitgangsmateriaal voor freesia en dit vindt plaats op een zo natuurlijk mogelijke manier met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een laag verbruik van verwarming. De aanwezige belichting in de kas (was aanwezig vanuit de rozenteelt) zal minimaal gebruikt worden en alleen tijdens de daguren vanwege het vermeerderen van de freesia's. Dit moet namelijk gebeuren in omstandigheden die met betrekking tot de daglengte passen bij het nederlandse klimaat.
Aangezien de kas er al ruim 30 jaar staat en in dit type kas geen moderne teeltwijze voor de freesia uitgevoerd kan worden, is gekozen voor vermeerderingsactiviteiten. De bedrijfsvoering is ingericht op het telen van freesia's. Binnen de bedrijfsvoering bestaat niet het voornemen om andere gewassen, die een veel intensiever teeltplan behoeven, te gaan telen. De bestaande kas is hier niet geschikt voor.
Het bedrijfsplan voorziet in het voornemen deze teeltlocatie, in de toekomst, te herstructureren om zodoende een modern aaneengesloten geheel te krijgen. In het kader van deze herstructurering zal rekening gehouden worden met de voorgeschreven afstandcriteria ten einde tot een duurzame bedrijfsvoering te komen. De schuurruimte direct naast de woning hoort bij de woning en is opslag/berging en heeft daarmee een bufferfunctie.
Om te borgen dat in de nieuwe situatie vooruitlopend op de bedrijfsherstructurering geen knelpunten ontstaan zal in overleg tussen initiatiefnemer en de gemeente Kaag en Braassem gekeken worden of met het stellen van aanvullende voorwaarden een aanvaardbare milieusituatie vastgelegd kan worden.
De Milieudienst West Holland heeft op 13 december 2011 advies uitgebracht over het voorgenomen initiatief. De Milieudienst concludeert dat er ter plaatse van de woning Sotaweg 37 geen overlast zal ontstaan door aan- en afvoerbewegingen.
De stookinstallatie bevindt zich centraal in het bedrijf, op ongeveer 45 meter afstand van de woning. De Milieudienst heeft een berekening gemaakt van de geluidsemissie van de schoorsteen van de WKK. Bij een 'standaard' WKK is een bronniveau van 80 dB(A) te verwachten. Op de dichtstbijzijnde gevel van de woning wordt een geluidsbelasting van 38 dB( A) voor zowel de dag-, avond- als nachtperiode berekent. Er kan worden voldaan aan de geluidsnormen. In het geval het bronniveau hoger is, dan kan er wel een overschrijding van de geluidsnorm optreden. Met dempende maatregelen kan de geluidsbelasting verminderd worden.
De koelcellen zijn gepositioneerd in de bloemenverwerkingsruimte. De motoren zijn inpandig geinstalleerd. De dichtstbijzijnde scherm- en luchtingsmotoren liggen op een afstand van ongeveer 35 meter tot de woning. De schermmotoren staan weliswaar dichter bij de woningen maar omdat deze niet continu gedurende de dag in werking zijn wordt hier een correctie toegepast voor de tijd dat deze in werking zijn. Verder wordt aangenomen dat de schermmotoren niet in de nachtperiode in werking zijn. De luchtingsmotoren kunnen 's nachts in werking zijn, maar ook hier geldt dat dit slechts van korte duur zal zijn.
Er wordt alleen gebruik gemaakt van interne transportmiddelen in de vorm van oogstkarren die met een electrotrekker verplaatst worden van de kas naar de verwerkingsruimte. Wij verwachten geen geluidsoverlast ten gevolge van koelmotoren, scherm- en luchtingsmotoren en interne transportmiddelen. Er zijn geen andere geluidsbronnen binnen het bedrijf aanwezig in de directe omgeving van de woning.
Verder is in het wijzigingsplan aangegeven dat er minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen plaatsvindt. De aanwezige belichting in de kas wordt alleen overdag gebruikt. Gelet op de huidige bedrijfsvoering is er geen belemmering voor het omzetten van de bedrijfswoning in een burgerwoning. Erop gewezen dat indien er een wijziging in de bedrijfsactiviteiten plaatsvindt, het bedrijf mogelijk maatregelen moet treffen om aan de milieunormen te voldoen.