Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Plantage 39 t/m 57 te Oude Wetering
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPPLANTAGE39572010-VAS1

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Provinciale Structuurvisie: Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte (2010)

De provincie Zuid-Holland heeft op 2 juli 2010 de integrale structuurvisie voor de ruimtelijke ordening, 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte' vastgesteld. Gedeputeerde Staten stelden dinsdag 20 april 2010 de definitieve ontwerpen van de provinciale Structuurvisie en de Verordening Ruimte vast. De nieuwe integrale Structuurvisie voor de ruimtelijke ordening komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte. In de visie weerlegt de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen.
 
Het doel van de visie is om duidelijkheid te krijgen hoe de ruimtelijke ontwikkeling er tot 2040 uit komt te zien. Om zodoende, met hulp van inwoners en betrokken partijen, het toekomstbeeld van de provincie is te vullen. De kern van de visie is: ‘Een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk realiseren. Hierin is het goed wonen, werken en leven voor de inwoners. Deze toekomstige ruimtelijke inrichting versterkt de economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor natuur en water zijn kenmerkend voor de provincie. Een brede landbouw is drager van het landschap.’
 
In de structuurvisie zijn tevens de ambities vastgelegd. Relevant voor onderhavig plan zijn de ambities op het gebied van wonen. Het beleid heeft een aantrekkelijk woon- en leefklimaat als doel. Dit wil men bereiken door een aantrekkelijk aanbod van woonmilieus en voorzieningen. De kern Oude Wetering is gelegen in het landelijke gebied van het Groene Hart. Met betrekking tot wonen ligt, volgens de structuurvisie, het bouwtempo hier lager dan gepland. De toevoeging van woningen binnen de kernen is derhalve een gewenste ontwikkeling.
 
Regioprofielen Cultuurhistorie
Nauw verbonden met de structuurvisie zijn de Regioprofielen Cultuurhistorie. De Regioprofielen Cultuurhistorie zijn eveneens op 2 juli 2010 door het provinciebestuur vastgesteld.
De provincie is van mening dat de cultuurhistorie een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van de leefomgeving. De provincie heeft zestien Regioprofielen opgesteld, met als doel het behouden of inpassen van cultuurhistorie bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De aangewezen profielen dienen als een handreiking en sturingskader voor gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en adviesbureaus om het aspect cultuurhistorie op te nemen in ruimtelijke plannen zoals die staan in de provinciale structuurvisie. De structuurvisie vormt samen met de Regioprofielen Cultuurhistorie het kader waarbinnen de provincie stuurt op cultuurhistorie en ruimtelijke ordening. Aan de hand van de kwaliteitskaart uit de ontwerp structuurvisie kan men vaststellen of er in de omgeving van de ruimtelijke ontwikkeling belangrijke cultuurhistorische factoren aanwezig zijn.
 
Uitsnede kwaliteitskaart provinciale structuurvisie
 
Uit raadpleging van de kwaliteitskaart van de structuurvisie volgt dat het plangebied is gelegen binnen het 'dorpsgebied' van Roelofarendsveen.
 
Conclusie
De herbestemming van de bestaande recreatiewoningen tot de bestemming 'Wonen' zal in geen geval afbreuk aan de leefomgeving van de bewoners van de Oude Wetering veroorzaken. Het plangebied is niet gelegen in één van de Regioprofielen Cultuurhistorie. Gelet op het feit dat de bebouwing reeds aanwezig is, doet het geen afbreuk aan de cultuurhistorische waarde. De beoogde herontwikkeling is in overeenstemming met het beleid van provinciale structuurvisie: Visie op Zuid-Holland.

3.3.2 Provinciale Verordening Ruimte (2010)

Op 2 juli 2010 heeft de provincie Zuid-Holland de Verordening Ruimte vastgesteld. De Verordening Ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie Ruimtelijke Ordening en bevat hiertoe instructieregels die van belang zijn voor gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen.
 
In dit geval draagt de Verordening Ruimte Zuid-Holland bij aan de ruimtelijke doelen en belangen van de provinciale structuurvisie 'ontwikkelen met schaarse ruimte'. 
 
Onderhavig plan betreft de herbestemming van recreatiewoningen naar permanente bewoning binnen het nationale landschap 'Het Groene Hart'. In artikel 6 lid 1 van de Verordening Ruimte wordt gesteld dat bestemmingsplannen binnen de begrenzing van de nationale landschappen, geen ontwikkelingen mogelijk mogen maken die de kernkwaliteiten (zie paragraaf 3.3.2) van deze gebieden significant aantasten. Daarbij wordt in artikel 6 lid 3 specifiek ten aanzien van bestemmingsplannen die woningbouw mogelijk maken, gesteld dat er sprake dient te zijn van een migratiesaldo nul. Dit houdt in dat het maximale woningbouwprogramma in het nationale landschap niet meer bedraagt dan het woningbouwprogramma dat nodig is om te kunnen voldoen aan de woningbehoefte. Deze wordt berekend op basis van natuurlijke bevolkingsontwikkeling.
 
Conclusie
In de provinciale Verordening Ruimte wordt een aantal voorwaarden gesteld ten aanzien van woningbouw binnen een nationaal landschap. Het bouwplan is in overeenstemming met deze regels en voorziet geen afbreuk aan de kernkwaliteiten van het gebied. Het plan is niet in strijd met de regels uit het ontwerp van de provinciale Verordening Ruimte.

3.3.3 Provinciaal Ecologische Hoofdstructuur (PEHS)

De Provinciaal Ecologische Hoofdstructuur (afgekort PEHS) is een samenhangend netwerk van belangrijke natuurgebieden in de Provincie. De PEHS bestaat uit bestaande natuurgebieden, nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszones. De PEHS is gebaseerd op de nationale Ecologische Hoofdstructuur. Onderstaande afbeelding toont een uitsnede van de PEHS waarin onderhavig plangebied is weergegeven (rode cirkel).  
 
Provinciaal ecologische hoofdstructuur Zuid Holland
 
Conclusie
Het plangebied ligt buiten de PEHS. Vanuit de PEHS volgen dan ook geen directe aanwijzingen en of randvoorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden.