Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Leidseweg naast 36d
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPLeidsewegna36d-VAS1

4.3 Bedrijven en milieuzoneringen

Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
 
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
 
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.
 
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
  • het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
  • het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
Planspecifiek  
Een recreatieve functie kan, al naar gelang de omvang, gezien worden als een milieuhinderlijke functie. Een aantal recreatieve functies zijn dan ook opgenomen in de VNG uitgave ‘Bedrijven en Milieuzonering’. De VNG uitgave geeft echter geen duidelijke richtlijnen voor hinderafstanden voor onderhavige ontwikkeling. Om een goede inschatting te maken in hoeverre de beoogde functie inpasbaar is met de omliggende gevoelige bestemmingen is een separate studie uitgevoerd, zie bijlage 1. De beoogde functie levert volgens de studie beperkte milieuhinder op. In de studie wordt, om de hinder te minimaliseren, geadviseerd om de bebouwing minimaal 5 meter van de belendende woonpercelen te situeren en de parkeerplaatsen minimaal 10 meter. Voorliggend bestemmingsplan voldoet aan deze voorwaarden. De Omgevingsdienst heeft het milieuzoneringsonderzoek  beoordeeld en komt tot de conclusie dat de aspecten milieuzonering en geluid geen belemmering vormen. Na de beoordeling van de Omgevingsdienst en het onderzoek van Westerdiep Advies is het bouwplan nog aangepast. De aanpassing voorziet in een reductie van bouwmassa maar niet in een aanpassing van situering. Daarmee blijven de conclusies van de beoordeling en het onderzoek na de aanpassing nog steeds actueel.
 
Daarnaast is het recreatieve nachtverblijf dat mogelijk gemaakt wordt in onderhavig plan aan te duiden als een gevoelige bestemming. Vanuit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening moet beoordeeld worden of ter plaatse van de beoogde verblijfsruimten sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Hiervoor wordt eveneens gebruik gemaakt van de VNG Handreiking ‘Bedrijven en Milieuzonering’. Het plan wordt niet belemmerd door veehouderijen in de omgeving. De dichtstbijzijnde veehouderij (Leidseweg 3a) ligt op meer dan 100 meter. Naast het plangebied is jachthaven met restaurant, Vennemeer 1, gelegen. Voor een jachthaven met diverse voorzieningen (SBI-code 926) geldt een richtafstand van 50 meter tot een rustige woonwijk/rustig buitengebied. Het restaurant van de jachthaven is gelegen op 18 meter. In het restaurant worden ook feesten georganiseerd. De aanlegsteigers zijn gelegen op circa 33 meter. De maatgevende aspecten vanuit het restaurant en de jachthaven zijn geluid (50 meter) en gevaar (30 meter). Deze richtafstanden kunnen, zoals ook aangegeven in de hiervoor genoemde studie, een trede lager ingeschaald worden respectievelijk 30 en 10 meter.
 
Ten aanzien van gevaar kan afgeweken worden van de richtafstand omdat het aspect gevaar bij deze locatie niet speelt. In de naastgelegen jachthaven is het namelijk niet mogelijk om benzine te tanken dan wel andere gevaarlijke stoffen over te hevelen waarvoor de richtafstand bedoeld is. Voorts is de afstand vanaf de verblijfsruimte tot de ligplaats van de boten met een mogelijke benzine/dieseltank ook meer dan 30 meter. Het aspect gevaar is derhalve geen knelpunt.
 
Ten aanzien van het aspect geluid behoeft geen nadere motivatie geleverd te worden. Een recreatief verblijf is geen geluidgevoelige functie zoals bedoeld in de Wet Geluidhinder. Dit onderdeel van de mogelijke milieuhinder als bedoeld in de VNG uitgave ‘Bedrijven en Milieuzonering’ kan dan ook buiten beschouwing gelaten worden.