3.3.1 Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie
De gemeenteraad van de gemeente Kaag en Braassem heeft op 12 december 2011 de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie (MRSV) vastgesteld. De MRSV is de gemeentelijke visie op de maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkeling in het jaar 2025.
De MRSV integreert het beleid vanuit verschillende beleidssectoren tot een logisch en samenhangend geheel. De MRSV biedt een beleidslijn op hoofdlijnen vanuit de gedachte dat de gemeente zich niet (meer) tot in detail met alles gaat bemoeien. Voor zaken en activiteiten waar de gemeente de komende jaren nog wel een duidelijke verantwoordelijkheid heeft of wil hebben, moet aanvullend beleid worden ontwikkeld. Voor dit aanvullende beleid geldt de MRSV als basis.
De MRSV is in lijn gebracht met de beleidsdoelen van het Rijk en de provincie. Zo zijn de ‘gebiedsprofielen’ van de provincie gebruikt als basis voor de ruimtelijke structuur. Op regionale schaal zijn de beleidsdoelen van Holland Rijnland in deze MRSV geïntegreerd. Ook is gekeken naar de verschillende beleidsdoelen van de voormalige gemeenten Alkemade en Jacobswoude. De gemeente maakt in de MSRV vijf strategische keuzes:
- geen nieuwe woningbouwplannen; wel afronding huidige projecten en versterken bestaande woonmilieus.
- delen verantwoordelijkheid; de gemeente neemt niet meer zelf initiatief, maar faciliteert.
- verschil tussen groei- en groenkernen; het behoud van voorzieningen is ondergeschikt aan de kwaliteit van (samen)leven. Bundelen van voorzieningen en woningaanbod enkel in de groeikernen. Dit versterkt de levensvatbaarheid van die voorzieningen.
- ruimtelijke kwaliteit staat voorop; economische ontwikkelingen worden gestimuleerd langs de hoofdverkeersaders en langs de intensievere recreatieve routes. Daarmee worden de waardevolle landschappen beschermd.
- ontwikkeling door beheer; de focus komt steeds meer te liggen op de ontwikkeling van kleinschalige herstructureringen binnen de bestaande woonomgeving.
Planspecifiek
Gezien de kleinschaligheid van onderhavig plan ontstaat er geen strijdigheid met de strategische keuzes van de Maatschappelijke Ruimtelijke Structuurvisie. Voorts wordt over de kern Oud Ade ten aanzien van recreatie het volgende geconcludeerd 'Oud Ade ligt aan de Ade. Dit water wordt zowel ’s zomers als ’s winters gebruikt voor recreatieve doeleinden. Oud Ade kan haar recreatieve potentieel uitbreiden omdat ook het nabijgelegen Vennemeer en de Kagerplassen veel dagjesmensen trekken'. Onderhavig plan betreft een uitbreiding van het recreatief potentieel; en sluit daarmee aan op de Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie.
3.3.2 Richtlijn Verblijfsaccommodaties en activiteiten intensieve en extensieve dagrecreatie
In de maatschappelijke structuurvisie geeft de gemeente aan dat de er hoge ambities zijn voor economische ontwikkelingen en recreatie. Zonder sturing op een goede ruimtelijke ordening kunnen kwetsbare gebieden echter verloren gaan. De ruimtelijke hoofdstructuur is een goede kapstok voor het stimuleren van economische ontwikkeling langs de hoofdverkeersaders en langs de intensieve recreatieve routes. De hoofdstructuur biedt ook houvast voor het blijvend beschermen van de waardevolle landschappen.
De richtlijn ‘Verblijfsaccommodaties en activiteiten in intensieve en extensieve recreatiegebieden’ gaat meer specifiek in op waar de gemeente recreatieve verblijven en activiteiten wil toestaan. Daarvoor definieert de gemeente wat onder intensieve of extensieve recreatie wordt verstaan.
In de richtlijn wordt een nader onderscheid gemaakt in een viertal vormen van recreatie: intensief-plus, intensief, extensief en extensief-min Dit onderscheid is nodig omdat de mate van (gebruiks- en bebouwings-)intensiteit een belangrijk wegingsfactor is voor de beleving van een gebied en bij het toetsen of een verblijfsaccommodatie of activiteit in een gebied wenselijk is, zal de intensiteit mee worden gewogen. Intensiteit heeft invloed op de gevolgen voor de omgeving (flora, fauna, mens en dier) door de activiteiten of (verblijf van) recreanten. De intensiteit wordt o.a. beïnvloed door de tijd(besteding), het geluid (productie en het cumulatief effect van geluid) en de frequentie (van activiteiten en het totaal aanbod er van). De richtlijn beschrijft vervolgens welke vormen van recreatie toegestaan zijn in de gebiedstypen.
Planspecifiek
Oud Ade wordt aangeduid als Intensief-plus gebied. Ten aanzien van logies en accommodaties wordt aangegeven dat deze vormen van recreatie zijn toegestaan in Oud Ade. Er worden geen restricties gesteld aan de omvang, dat bij andere gebiedstypen wel gebeurd. Het plan is dan ook in overeenstemming met de richtlijn.
3.3.3 Bestemmingsplan
Het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied West van de gemeente Kaag en Braassem is vastgesteld op 31-05-2012. De voorziene ontwikkelingen in onderhavig plan zijn in strijd met dit vigerend bestemmingsplan. Huidige bestemming die op het plangebied ligt is die van 'Agrarisch met waarden - natuur en landschapswaarden'. Hiernaast ligt er een 'Waarde - Archeologie - 1' over het plangebied. Deze dubbelbestemming houdt in dat uitsluitend gebouwd mag worden op de als 'Waarde - Archeologie - 1' aangewezen gronden wanneer de archeologische waarde van het plangebied voldoende aangetoond is. Een deel van het plangebied is tevens bestemd met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'.
Gelet op bovenstaande punten is de beoogde ontwikkeling in strijd met het vigerende bestemmingsplan. Om de ontwikkeling toch mogelijk te maken is een nieuw planologisch kader nodig. Onderhavig bestemmingsplan voorziet in dat kader.
Uitsnede vigerend bestemmingsplan Buitengebied West