Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Achterweg 17
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1884.BPACHTERWEG17-VAS1

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte'

Op 2 juli 2010 hebben Provinciale Staten van Zuid-Holland de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte'[2] vastgesteld. Deze nieuwe integrale Structuurvisie voor de ruimtelijke ordening komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte. De provincie Zuid-Holland heeft hiermee gekozen voor één integrale ruimtelijke structuurvisie voor haar hele grondgebied.
In de visie beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. Het doel van de visie is om duidelijk te hebben hoe de ruimtelijke ontwikkeling er tot 2040 uit komt te zien. Om zodoende, met hulp van inwoners en betrokken partijen, het toekomstbeeld van de provincie in te vullen.
 
De kern van de visie is: 'Een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk realiseren. Hierin is het goed wonen, werken en leven voor de inwoners. Deze toekomstige ruimtelijke inrichting versterkt de economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor natuur en water zijn kenmerkend voor de provincie. Een brede landbouw is drager van het landschap.'
 
Regioprofielen Cultuurhistorie
Nauw verbonden met de structuurvisie zijn de Regioprofielen cultuurhistorie. De Regioprofielen Cultuurhistorie zijn op 20 april 2010 door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vastgesteld. De provincie is van mening dat de cultuurhistorie een belangrijke rol speelt in de kwaliteit van de leefomgeving. De provincie heeft zestien regioprofielen opgesteld, met als doel het behouden of inpassen van cultuurhistorie bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. De aangewezen profielen dienen als een handreiking en sturingskader voor gemeenten, waterschappen, terreinbeheerders en adviesbureaus om het aspect cultuurhistorie op te nemen in ruimtelijke plannen zoals die staan in de provinciale structuurvisie.
 
De structuurvisie vormt samen met de Regioprofielen Cultuurhistorie het kader waarbinnen de provincie stuurt op cultuurhistorie en ruimtelijke ordening. Aan de hand van de kwaliteitskaart uit de structuurvisie kan men vaststellen of er in de omgeving van de ruimtelijke ontwikkeling belangrijke cultuurhistorische factoren aanwezig zijn.
 
Planspecifiek
De volgende afbeelding toont een uitsnede van de kwaliteits- en functiekaart van de structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte' van de provincie Zuid-Holland.
 
  
Uitsnede kwaliteits- en functiekaart van de structuurvisie
 
Uit raadpleging van de kwaliteits- en functiekaart van de structuurvisie volgt dat het plangebied is gelegen binnen het gebied 'Glastuinbouwgebied'. Een glastuinbouwgebied is een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie glastuinbouw. Daarnaast is het gebied tevens aangewezen als 'Provincieaal landschap'. Dit is een begrensd landschap onder stedelijke invloed, gelegen tussen stedelijke agglomeraties en in meer dan één regio, met hoge recreatieve en landschappelijke waarden en een accent op verbrede landbouw.
 
Onderhavig plan is niet in strijd met de profielen van 'glastuinbouwgebied' en 'provinciaal landschap'. De woning vormt namelijk geen belemmering voor de glastuinbouwfunctie van het gebied. Daarnaast past het plan tevens binnen de visie om zorgvuldig met de schaarse ruimte in Zuid-Holland om te gaan. Derhalve vormt de structuurvisie ‘Visie op Zuid-Holland, ontwikkelen met schaarse ruimte’ geen belemmering voor onderhavig plan.
 

3.2.2 Verordening Ruimte

De Verordening Ruimte Zuid-Holland draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie Ruimtelijke Ordening en bevat hiertoe instructieregels die van belang zijn voor gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen en projectbesluiten. In dit geval draagt de Verordening Ruimte bij aan de ruimtelijke doelen en belangen bij de provinciale structuurvisie ‘ontwikkelen met schaarse ruimte’.
 
Planspecifiek
Onderhavig plangebied is gelegen buiten de bebouwingscontouren van de gemeente kaag en Braassem. Buiten deze bebouwingscontouren zijn geen bestemmingen toegestaan die nieuwvestiging of uitbreiding van stedelijke functies mogelijk maken. Omdat onderhavig plan enkel een wijziging van de bestemming inhoudt (en geen nieuwvestiging/uitbreiding) is het plan niet in strijd met de Verordening Ruimte Zuid-Holland.