In het deelplan De Gouw in Kwintsheul van de Westlandse Zoom, vallend onder bestemmingsplan “Holle Watering” in Kwintsheul (onherroepelijk geworden op 17 augustus 2007) is de locatie Slimpad 7 a gelegen. Het bestemmingsplan “Holle Watering” gaat voor de locatie Slimpad 7 a uit van de bestemming “Uit te werken woondoeleinden met bijbehorende voorzieningen – UW –“. In dit bestemmingsplan is reeds een waterparagraaf opgenomen. In fase 1 van het deelplan De Gouw, waarin Slimpad 7 a ligt, zijn 2 uitwerkingsplannen in werking getreden, te weten fase 1 a en fase 1 b. Voor de zone langs het Slimpad is nog geen uitwerkingsplan gemaakt. Voor bouwontwikkelingen zal per plan een apart uitwerkingsplan gemaakt moeten worden. Momenteel is op de locatie 1 woning aanwezig. Deze zal worden gesloopt. De bedoeling is dat in het uitwerkingsplan de mogelijkheid bestaat om maximaal 2 woningen te bouwen.
In het kader van het maken van een uitwerkingsplan voor de locatie Slimpad 7 a te Kwintsheul in de gemeente Westland wordt deze waterparagraaf opgesteld.
In paragraaf 1.2 zijn een situatietekening en een luchtfoto opgenomen, waarin de locatie is opgenomen. Verder is als bijlage 1 een overzichtstekening opgenomen, waarop te zien is waar het ingetekende boezemwater en aantal jaren geleden door het Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom gegraven is. Inmiddels zijn er meerdere woningen gebouwd aan de Gouwlaan.
Er is invulling gegeven aan de watertoets door in een vroeg stadium in overleg te treden met het Hoogheemraadschap van Delfland. De waterparagraaf is beoordeeld door het Hoogheemraadschap. Het plangebied bedraagt 1.310 m².
Veiligheid en waterkeringen
In het plangebied en de nabije omgeving liggen geen waterkeringen. Met betrekking tot de primaire waterkering (zeewering) valt het plan buiten de landwaartse begrenzing van de kernzone van de zeewering.
Het plangebied bevindt zich in stedelijk gebied. Voor dit gebied geldt een waterbergingsnorm van 325 m³ per hectare. Het plangebied is gelegen in boezemland. Het vastgestelde waterpeil in het boezemgebied is -0,40 meter NAP en de maximaal toelaatbare peilstijging is 0,35 meter. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in stedelijk gebied moet worden voldaan aan de waterbergingseis van 325 m³/ha.
In de huidige situatie is in het plangebied ca. 235 m² boezemwater aanwezig. Een sloot van ca. 5 meter breed over de lengte van de kavel, ligt binnen de kadastrale grenzen van het plangebied.
Het bruto oppervlak van het gebied is circa 1.310 m². Rekening houdend met een maximaal toelaatbare peilstijging van 0,35 m en een waterbergingseis van 325 m³/ ha, betekent dit dat minimaal 122 m² oppervlaktewater binnen de plangrens gerealiseerd zou moeten worden. Indien de wateropgave niet binnen het plangebied gerealiseerd kan worden, geldt dat elders in het boezemland (binnen 5 km vanaf de locatie) compensatie mag worden gevonden.
Buiten het feit dat er ruim voldoende water binnen de het plangebied van het bestemmingsplan “Holle Watering” aanwezig is, heeft de Ontwikkelingscombinatie Westlandse Zoom aangegeven dat er voor het hele gebied binnen fase 1 van bestemmingsplan “Holle Watering” rekening is gehouden met voldoende boezemwater. Dit water is ook al daadwerkelijk aangelegd.
Waterkwaliteit en ecologie
Het water binnen de plangrens staat in verbinding met het boezemwater van de Holle Watering en de Gantel en is openbaar toegankelijk en doorvaarbaar. De kwaliteit van het water binnen de perceelsgrens is afhankelijk van de kwaliteit van het water van de Holle Watering/ Gantel.
In de winter van 2011/2012 zijn in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland baggerwerkzaamheden plaats gevonden vanaf het water. De bagger is afgevoerd. Aangezien het water grenst aan particuliere tuinen is hier geen plaats om bagger kwijt te kunnen. De bagger zal moeten worden afgevoerd.
Het afvalwater zal worden afgevoerd tot de erfgrens en worden geloosd op het bestaande hoofdriool. Het hemelwater zal, net als de nieuw gebouwde woningen aan de Gouwlaan, geloosd worden op het boezemwater. Het hemelwater en afvalwater zal via gescheiden riolering worden afgevoerd. De capaciteit van het ontvangende rioolstelsel is voldoende. De aansluiting van dit gebouw zal niet leiden tot extra riooloverstortingen.
De gemeente zal aangeven waar en hoe de aansluiting op het hoofdriool zal plaatsvinden.
Het perceel heeft en behoudt de bestemming “Woondoeleinden”. Er zullen geen andere bestemmingen op het perceel gelegd worden.
Het Hoogheemraadschap van Delfland kan instemmen met deze waterparagraaf. Opgemerkt wordt nog dat voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen uitgegaan dient te worden van het standstillbeginsel; in plaats van een vaste norm te hanteren dient in het vervolg mogelijke verslechtering voor het watersysteem als gevolg van een ontwikkeling bijvoorbeeld door toenemend verhard oppervlak te worden gecompenseerd.
.