Plan: | Geerdshof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.WEEPBGEERDSHOF-0401 |
Belangrijk instrument om waterbelangen in ruimtelijke plannen te waarborgen is de watertoets, die sinds 1 november 2003 wettelijk is verankerd. Initiatiefnemers zijn verplicht in ruimtelijke plannen een beschrijving op te nemen van de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het doel van de wettelijk verplichte watertoets is te garanderen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in het plan worden afgewogen. Deze waterhuishoudkundige doelstellingen betreffen zowel de waterkwantiteit (veiligheid, wateroverlast, tegengaan verdroging) als de waterkwaliteit (riolering, omgang met hemelwater, lozingen op oppervlaktewater).
De locatie is niet gelegen in een beekdal, waterwingebied of anderszins kwetsbaar gebied met het oog op de waterhuishouding. Het hemelwater dient uit het rioolsysteem te worden gehouden. Er is voldoende tuingrond en onverhard oppervlak aanwezig waarin het hemelwater van het verhard oppervlak en dakoppervlak kan infiltreren. Er komt een wal aan de Oostzijde waar het weiland nog naast ligt. Deze wal zal een barrière vormen voor het water tussen het besluitgebied en de naastgelegen wei waardoor een eventueel teveel aan hemelwater langs de wal zal afvloeien naar de sloten die er al liggen. Deze sloten hebben voldoende bergingscapaciteit.
Het perceel ligt wat lager ten opzichte van de omliggende woonpercelen aan de Geerdshof. Het peil van de te realiseren woning zal niet hoger zijn dan het peil van de omliggende woningen. Uit het uitgevoerde verkennend bodemonderzoek (zie bijlage 1) blijkt dat het grondwater zich op 1,90 meter onder maaiveld bevindt. Geconcludeerd wordt dat omwonenden geen wateroverlast ondervinden van het voorgenomen plan. Mocht daar in de toekomst toch sprake van zijn dan kan aan de vierde zijde van het perceel (de kant van het naastliggende weiland) nog een drainage worden gelegd welke afvoert op één van de sloten aan de noord- en zuidzuide van het besluitgebied cq. perceel. Dit kan worden uitgewerkt in een inpassingsplan, aanvullend op de in bijlage 4 opgenomen landschapsschets.
Het waterschap Regge en Dinkel is geïnformeerd over het plan door gebruik te maken van de digitale watertoets. Daartoe is een aantal vragen beantwoord welke er toe hebben geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast (zie bijlage 2). Deze leidt tot de onderstaande conclusie.
Het besluitgebied loopt geen verhoogd risico op wateroverlast als gevolg van overstromingen. Het plan heeft geen schadelijke gevolgen voor de waterkwaliteit en ecologie. In het verleden is er in of rondom het besluitgebied geen wateroverlast of grondwateroverlast geconstateerd. De toename van het verharde oppervlak is minder dan 1.500 m2 en hemelwater zal worden geïnfiltreerd op eigen terrein of worden afgevoerd op oppervlaktewater. Het besluitgebied bevindt zich niet binnen een beschermingszone of herinrichtingszone langs een waterloop, primair watergebied, invloedszone zuiveringstechnisch werk of een retentiecompensatiegebied.
Geconcludeerd wordt dat de bestemming en de grootte van het te realiseren plan een geringe invloed hebben op de waterhuishouding. Het waterschap Regge en Dinkel heeft een positief wateradvies afgegeven. Zie ook bijlage 2.