Plan: | Bestemmingsplan Denekamp, partiële herziening Brandlichterweg 9 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.DENBPBRANDLWEG9-0401 |
De Structuurvisie Dinkelland bevat een integrale ruimtelijke en functionele toekomstvisie voor de gemeente. Feitelijk betreft de Structuurvisie een actualisering en integratie van het bestaande beleid. Naast een integrale beleidsvisie geeft de visie de regionale positionering en inbreng van de gemeente Dinkelland in de regio Twente aan.
Voor de kern Denekamp is in de structuurvisie als beleid opgenomen dat hier een groei aan woonfunctie in en aan de rand van de kernen kan worden opgevangen. Onderhavig initiatief past hiermee in het beleid uit de structuurvisie voor de kern Denekamp.
In september 2009 heeft de gemeenteraad de Woonvisie 2009-2020 vastgesteld. Deze Woonvisie is recent herzien door de Woonvisie 2011+ (20 maart 2012 vastgesteld door de gemeenteraad van Dinkelland). Met deze Woonvisie is het woningbouwprogramma en -opgave voor de kernen binnen de gemeente Dinkelland vastgesteld. In de woonvisie is het plan voor drie woningen in plaats van één woning aan de Brandlichterweg/ Krabbendijk opgenomen als inbreidingslocatie binnen de Kern Denekamp. Het woningbouw initiatief is hierdoor niet in strijd met de Woonvisie 2011+.
In deze beleidsnota staan beleidsregels geformuleerd met betrekking tot woningbouw op inbreidingslocaties. Middels een toetsingskader in de vorm van een stroomschema wordt aangegeven welke stappen doorlopen moeten worden bij de beoordeling van een verzoek om inbreiding. Naast aandacht voor verschillende omgevingsaspecten zoals bodem, milieu, geluid et cetera geeft de gemeente hierin ook richtlijnen voor stedenbouwkundige aspecten zoals bouwstrookdieptes, voorgevelrooilijnen en afstanden tot de zijdelingse perceelsgrenzen.
Belangrijk is in ieder geval dat de woning goed past bij de omgeving. Het beoogde bouwplan voldoet hieraan.
De gemeente heeft haar welstandsbeleid geformuleerd in een welstandsnota. Alle bouwplannen waarvoor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen wordt aangevraagd worden door de welstandscommissie getoetst aan de welstandscriteria uit die nota. De welstandscriteria zijn aanvullend op de planregels uit het bestemmingsplan. Die aspecten van ruimtelijke kwaliteit die objectief en kwantitatief zijn vast te leggen worden meegenomen in de planregels van het bestemmingsplan, andere aspecten worden in de welstandsnota beschreven.
Naast de algemene welstandscriteria, welke een gebouw op zich beoordelen, bestaan er criteria die eisen stellen aan bouwwerken in relatie tot de omgeving van dat bouwwerk: de gebiedsgerichte welstandscriteria. Per deelgebied zijn er gebiedsgerichte welstandscriteria geformuleerd.
Het plangebied ligt in het gebied "H2.3 Uitlopers esdorp". Voor de uitlopers van het esdorp Denekamp geldt het PLUS niveau van welstand. De dynamiek in deze uitlopers met gemengde bebouwing is relatief hoog. Functieveranderingen en ruimtelijke ingrepen zijn hier aan de orde van de dag. Omdat in de gemengde gebieden nog veel traditionele historische bebouwing staat met een relatief hoge cultuurhistorische waarde is extra aandacht voor welstand in deze gebieden gewenst. De gebiedsgerichte criteria die voor dit gebied gelden zijn opgenomen in de welstandsnota. De welstandscommissie toetst te zijner tijd het bouwplan aan de Welstandsnota.
Kwaliteitsteam
Het bouwplan is ingebracht en behandeld in het kwaliteitsteam van de gemeente Dinkelland. Op 21 september 2011 is het kwaliteitsteam akkoord gegaan met het plan en kan het bij een aanvraag door de welstand worden beoordeeld. In het verslag is opgenomen “Voorgestelde hoekoplossing is akkoord. Bouwmassa 2 bouwlagen met kap is ook akkoord. Architectonische uitwerking in overleg met Welstand.”