direct naar inhoud van 4.2 Toelichting op het plan
Plan: herprofilering Dusinksweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.BUIbphpdusinksweg-0401

4.2 Toelichting op het plan

Het uitgangspunt voor de vormgeving van de herprofilering van de eerste en tweede fase van de Dusinksweg is dat de weg in de toekomst het verkeer goed kan afwikkelen, dat het een verkeersveilige weg wordt en dat er rekening wordt gehouden met vrachtverkeer en fietsers.

De opgewaardeerde Dusinksweg wordt een verbindingsweg tussen de provinciale wegen. Als gevolg hiervan heeft de weg een functie voor zowel het doorgaande verkeer (bijvoorbeeld verkeer vanuit Groot Agelo richting Denekamp en voor het vrachtverkeer van de Rossummerstraat naar de Mors) als voor het bestemmingsverkeer. Het bestemmingsverkeer is verkeer dat een bestemming heeft aan de weg zoals de aanliggende woningen, de nieuwe woonwijk Brookhuis en de landbouwpercelen aan de weg. De Dusinksweg wordt een erftoegangsweg, de maximaal toegestane snelheid is 60 km/h .

Zoals beschreven in paragraaf 1.1 voorziet dit bestemmingsplan in de aanleg van de eerste fase van de Dusinksweg. Er is hiervoor gekozen omda ert met de provincie Overijssel is afgesproken dat de ontsluiting van Brookhuis plaats vindt via de Dusinksweg.

Tracé eerste fase

Op afbeelding 4.2 is het tracé van de eerste fase weergeven. Voor de opwaardering van de Dusinksweg wordt grotendeels gebruik gemaakt van het bestaande tracé. De bestaande wegverbinding wordt opgeknapt, zodat het bestaande en huidige verkeer op een veilige manier gebruik kan maken van de weg. Ter plaatse van de bocht in noordwestelijke richting wordt de Dusinksweg doorgetrokken naar de Rossumerstraat. Dit gedeelte betreft het nieuwe tracédeel. Het bestaande tracé wordt gehandhaafd tot aan de toegangsweg van de woning aan de Rossumerstraat 7 om de ontsluiting van deze woning mogelijk te maken. Het oude tracé van de Dusinksweg vanaf het perceel Dusinksweg 14 tot aan de vijfsprong zal fungeren als fietspad.

Uit het regionale berekeningsmodellen van de Regio Twente blijkt dat in 2010, 1401 motorvoertuigen per etmaal gebruik maken van de 1e fase. Het gedeelte tussen de “vijfsprong” en de Alleeweg gaat uit van 1311 motorvoertuigen per etmaal en het laatste gedeelte (tussen de Alleeweg en de Denekamperstraat) gaat uit van 1793 voertuigen per etmaal. Het regionale berekeningsmodel van de Regio Twente heeft voor het jaar 2020 het volgende prognosemodel gemaakt: 1742 motorvoertuigen per etmaal voor de 1e fase; 1490 motorvoertuigen per etmaal voor het gedeelte tussen de “vijfsprong” en de Alleeweg en 1704 motorvoertuigen voor het gedeelte tussen de Alleeweg en de Denekamperstraat.

Uit deze modellen blijkt dat het aantal motorvoertuigen voor de eerste fase in 2020 met ruim 300 voertuigen per etmaal toenemen. Deze toename is te wijten aan het verkeer afkomstig uit de wijk het Brookhuis. De regionale berekeningsmodellen van de Regio Twente met de prognoses voor 2010 en 2020 zijn in Bijlage 1 en Bijlage 2 opgenomen. De verkeerscijfers uit het deze modellen laten een daling zien ten opzichte van eerder uitgevoerde onderzoeken. Deze daling komt onder meer door temperingen in ontwikkelingen, economische recessie en invloeden van buitenaf.

De aansluiting van gebiedsontsluitingswegen buiten de bebouwde kom of gebiedsontsluitingswegen

met erftoegangswegen type I worden aangesloten door middel van een rotonde. De rotondes worden uit de as van de provinciale weg geprojecteerd om het kruispunt nadrukkelijk te accentueren. De Dusinksweg wordt door middel van een rotonde op de Rossumerstraat aangesloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIbphpdusinksweg-0401_0010.jpg"

Afbeelding 4.2 Tracé eerste fase

Het kruispunt Timmusweg-Dusinksweg wordt heringericht om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er wordt hier uitgegaan van kruisende fietsbewegingen. Om de fietsers veilig te laten oversteken en de kruispunten herkenbaar te maken voor het gemotoriseerd verkeer op de Dusinksweg worden middengeleiders in de hoofdrijbaan van de Dusinksweg toegepast. Het deel van de Dusinksweg ten oosten van het kruispunt wordt in zuidelijke richting verplaatst. Op deze wijze wordt de overzichtelijkheid van het kruispunt structureel verbeterd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIbphpdusinksweg-0401_0011.jpg"

Afbeelding 4.3 Locatie doortrekken Dusinksweg naar Rossumerstraat (nieuwe tracédeel)

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIbphpdusinksweg-0401_0012.jpg"

Afbeelding 4.4 Globale locatie rotonde (nieuwe aansluiting Rossumerstraat)

Dwarsprofiel

De Dusinksweg wordt een weg met een breedte van 6.00 meter. Aan weerzijden van de weg wordt een bermverharding toegepast om ervoor te zorgen dat er voldoende verhardingsbreedte aanwezig is wanneer twee grote voertuigen (landbouwvoertuig of vrachtverkeer) elkaar willen passeren. Om te voorkomen dat de bochten worden afgesneden en er onnodig gebruik wordt gemaakt van de berm verharding worden de bochten in banden gezet en de bochtverbreding in asfalt uitgevoerd. Naast de rijbaan komt een tussenberm van 1.50 meter en daarnaast een vrijliggend fietspad van 3.00 meter. Het

dwarsprofiel is opgenomen in Bijlage 3.

Fietsers

Fietsers kunnen op het tracé van de eerste fase gebruik maken van een vrijliggend fietspad. Deels wordt hiervoor het oude tracé van de Dusinksweg benut en deels zal het fietspad afzonderlijk worden aangelegd.

Overig

In het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010' is een regie-aanduiding opgenomen tussen het agrarisch bouwblok van Dusinksweg 14 en de kuilvoerplaats. Met de herprofilering van de Dusinksweg verdwijnt de kuilvoerplaats aan de zuidzijde van de Dusinksweg behorende bij nummer 14. Deze is niet overgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

4.2.1 Landschappelijke inpassing

Voor de herprofilering van de Dusinkweg is tevens een ontwerp voor de landschappelijke inpassing opgesteld. Er wordt grotendeels gebruik gemaakt van de bestaande beplanting. Het nieuwe tracédeel wordt aan de noordzijde ingepast met nieuwe zomereiken. Ter plaatse van het kruispunt Timmusweg-Dusinkweg worden nieuwe zomereiken geplant aan de noordzijde van de Dusinksweg en aan de oostzijde van de Timmusweg.