Plan: | Buitengebied 2010, wijzigingsplan Wittebergweg 25 Nutter |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.BUIWPWITTEBERGWG25-0401 |
In paragraaf 1.4 is reeds ingegaan op de geldende planologische situatie van het plangebied.
Middels de wijzigingsbevoegheid bij de bestemming 'Agrarisch-1' zoals opgenomen in artikel 3.7 van het bestemmingsplan "Buitengebied 2010" kan de bestemming 'Agrarisch-1', voor zover voorzien van een bouwperceel, worden gewijzigd in de bestemming 'Wonen' ten behoeve van een functieverandering van een bouwperceel. De voorwaarden die hieraan worden gesteld zijn:
Geconstateerd is dat wordt voldaan aan deze wijzigingsvoorwaarden. De bestemming 'Wonen' uit het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010' is in de nieuwe situatie van toepassing. Daarnaast zijn de oorspronkelijk aanwezige aanduidingen verwijderd.
Op grond van de diverse omgevingsaspecten die zijn onderzocht en beschreven in hoofdstuk 5 en 6 van deze toelichting, kan worden geconcludeerd dat ook aan punt 3 en 4 van de hierboven genoemde wijzigingsvoorwaarden wordt voldaan. Kortheidshalve wordt verwezen naar Hoofdstuk 5 en Hoofdstuk 6van deze toelichting.
Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit 2008 geeft een gewenst landschappelijk streefbeeld voor de gemeente Dinkelland voor de komende 10 jaar. Daarnaast biedt de gemeentelijke uitwerking handvatten voor het bijsturen en de inpassen van toekomstige ontwikkelingen in het landschap. Het LOP wordt gebruikt om te beoordelen of nieuwe ontwikkelingen landschappelijke aanvaardbaar zijn en hoe deze goed landschappelijk worden ingepast. Ontwikkelingen die niet binnen de streefbeelden van het LOP passen maar wel een meerwaarde vormen voor de gemeente Dinkelland, kan medewerking worden verleend door gemotiveerd af te wijken van het LOP.
Het plangebied bevindt zich binnen het deelgebied 'Ootmarsumse stuwwal'. Dit deelgebied wordt veelal gekenmerkt door een oud agrarisch cultuurlandschap, bestaande uit grote escomplexen, die worden doorsneden door diepe beekdalen. Naast historisch-landschappelijke waarden heeft dit landschap ook een hoge belevingswaarde en dus een toeristisch-recreatieve waarde. Behoud en herstel van dit oude cultuurlandschap heeft grote prioriteit.
Afbeelding 4.6 Uitsnede Landschapsontwikkelingsplan (bron: gemeente Dinkelland)
Omdat herbouw plaatsvindt op de locatie van de bestaande bebouwing en aandacht zal zijn voor landschappelijke inpassing, zal het initiatief niet strijdig zijn met de uitgangspunten van het LOP.
De welstandsnota van de gemeente Dinkelland (mei 2004) legt voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld een dorpskern, een beoordelingskader vast. Dit is opgesteld vanuit een visie op de toekomst van het gebied en vanuit een beeld van aanwezige waarden. Er worden criteria benoemd die ertoe moeten bijdragen dat de toekomstige bebouwing past in de omgeving. Afhankelijk van de waarde van het gebied kan het kader meer of minder streng zijn. In bijvoorbeeld een historisch dorpscentrum zal de prioriteit van welstand anders liggen dan op een regulier bedrijventerrein. Naast de functie van de welstandsnota als beoordelingskader, heeft de nota een sterke inspiratieve waarde: het stimuleren van goede, bij de karakteristiek van een gebied passende ontwerpen en het geven van concrete aanbevelingen om ontwerpen in bepaalde gebieden te verbeteren.
Afbeelding 4.7 Uitsnede Welstandsnota Gemeente Dinkelland (bron: gemeente Dinkelland)
Op grond van de welstandsnota is het plangebied gelegen binnen een landschap dat wordt getypeerd als 'Essenlandschap' (G6.1). Voor de bebouwing in het essenlandschap is gekozen voor een PLUS niveau van Welstand. Het essenlandschap heeft een zekere gaafheid met betrekking tot landschappelijke waarde, architectuur en stedenbouw. De landelijke linten in het buitengebied hebben een sterk wisselende kwaliteit en worden gekenmerkt door een mix van (historische) boerderijen en burgerwoningen. De gemeente Dinkelland hecht een grote waarde aan het agrarische karakter. De gemeente wil voor deze verschillende landschappen zorgdragen voor een beperkte conservatie dan wel versterking van het ensemble binnen de linten. Het welstandsbeleid is voornamelijk gericht op het behouden en versterken van de kwaliteit van (historische) hoofdbebouwing. Het welstandsbeleid voor de bijgebouwen op de kavels moet dit beeld versterken maar mag de bedrijfsvoering niet beperken. Nieuwe bouwopgaven moeten ook mogelijk zijn, zodat het gedifferentieerde beeld, wat karakteristiek is voor het buitengebied van de gemeente Dinkelland, blijft bestaan.
Naast de basiscriteria gelden nog aparte criteria waarop getoetst zal worden. Deze criteria bestaan uit harde randvoorwaarden (aanvullend op de basiscriteria) en aanbevelingen.
De bouw van een nieuwe woonboerderij zal moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in de welstandsnota van de gemeente Dinkelland. Het concrete bouwplan zal te zijner tijd getoetst worden door de welstandscommissie.