Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied, partiële herziening Zoekeweg 7 Denekamp
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1774.BUIBPZOEKEWEG7-0401

6.2 Juridische planopzet

6.2.1 Indeling

Het bestemmingsplan bestaat uit drie delen: de toelichting, de regels en de verbeelding. De toelichting is in paragraaf 1.4 reeds toegelicht. Hieronder worden de verbeelding en de regels toegelicht.
 
De juridische basis, opzet en systematiek van dit bestemmingsplan sluiten aan op het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Dinkelland. Relevante delen uit het bestemmingsplan Buitengebied zijn min of meer onveranderd overgenomen in de regels en verbeelding van dit bestemmingsplan. Daar waar deze afwijken van nieuwe regelgeving is dit aangepast.
 

6.2.2 Verbeelding

De plankaart vormt in veel gevallen de logisch toegang naar (digitale) bestemmingsplaninformatie. Een duidelijke en eenduidige opzet is daarom van groot belang. De plankaart bevat alleen die zaken die juridisch relevant zijn. Datgene dat op de plankaart staat vermeld, is derhalve ook terug te vinden in de regels. Dit uitgangspunt wordt gehanteerd om de kaart zo rustig en leesbaar mogelijk te houden.
 
De topografische basis voor de bestemmingsplankaart wordt gevormd door de meest actuele Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN/GBK) aangevuld met kadastrale gegevens.
 

6.2.3 Regels

De regels van dit bestemmingsplan zijn opgezet volgens de Standaard Vergelijkbare
Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) en bestaan uit de volgende onderdelen:
  • inleidende regels;
  • bestemmingsregels;
  • algemene regels;
  • overgangs- en slotregels.
Inleidende regels
De inleidende regels bestaan uit de volgende bepalingen:
  • Artikel 1: Begripsbepalingen
  • Artikel 2: Wijze van meten
In artikel 1 worden omschrijvingen gegeven van belangrijke, in de regels voorkomende begrippen. Door het opnemen van deze omschrijvingen kunnen interpretatieverschillen worden voorkomen. In artikel 2 wordt op vergelijkbare wijze een omschrijving gegeven van de wijze waarop in de regels voorkomende maten dienen te worden gemeten.
 
Bestemmingsregels
Elke bestemming wordt afzonderlijk in een bestemmingsbepaling opgenomen. Hoewel een natuurlijkere loop van de beek de voornaamste aanleiding vormde voor dit artiële bestemmingsplan, is niet de bestemming ‘Water’ in dit plan voorop gesteld, maar is in aansluiting op de landelijke bestemmingsplanstandaarden de alfabetische volgorde van de bestemmingen aangehouden. De bestemmingbenaming is overgenomen uit het bestemmingsplan Buitengebied.
 
Een bestemmingsbepaling word als volgt opgebouwd:
  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • nadere eisen;
  • afwijken van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijken van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning;
  • wijzigingsbevoegdheid.
De bestemmingsomschrijving en de bouwregels komen in ieder artikel voor. De overige onderdelen zijn opgenomen indien deze voor de betreffende bestemming relevant zijn.
 
Hieronder worden alle bestemmingen en aanduidingen toegelicht.
 
Horeca
De in het buitengebied aanwezige hotels, restaurants, cafés en pensions vallen onder de bestemming 'Horeca', dat geldt ook voor restaurant De Zoeke in voorliggend bestemmingsplan. In de doeleindenomschrijving zijn deze vormen van horeca expliciet genoemd. Andere vormen van horeca zijn daarmee niet toegestaan, omdat de gronden niet in strijd met de gegeven bestemming mogen worden gebruikt. Wel is er een uitwisselbaarheid van de genoemde vormen mogelijk. 
 
Een bedrijfswoning is niet toegestaan.
 
Recreatie
De bestemming 'Recreatie' heeft betrekking op de groepsaccommodaties. Horeca is toegestaan tot een maximale oppervlakte van 100 m2 ten behoeve van de groepsaccommodatie. Er is één bedrijfswoning toegestaan.