direct naar inhoud van 2.2 Nieuwe situatie
Plan: Buitengebied, Westenveldweg 13 in Tilligte
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.BUIBPWESTENVLDWG13-0401

2.2 Nieuwe situatie

De familie Loohuis-Derkman wil aan de Westenveldweg 13 een 'paardenzorgboerderij' realiseren. De gewenste bedrijfsopzet kent twee hoofdactiviteiten: een kleinschalige woonzorgaccommodatie en een paardenhouderij. Daarnaast zijn er verschillende nevenactiviteiten. De familie Loohuis-Derkman heeft diverse gesprekken met de beheerder van de Stichting gevoerd. De gesprekken zijn in een positieve sfeer verlopen en beide partijen hebben uitgesproken graag met elkaar verder te willen.

2.2.1 Bebouwing

Omdat de bestaande gebouwen niet functioneel zijn voor de realisatie van een paardenzorgboerderij, is het de bedoeling om de complete bestaande bebouwing te slopen. Aan de Westenveldweg moete een compleet nieuw bedrijf worden gerealiseerd met een woonzorgaccommodatie en diverse bedrijfsgebouwen. De gewenste bedrijfsopzet kan zo worden aangepast aan de (wettelijke) eisen, de wensen van de toekomstige gebruikers en de doelstellingen van Erve Meinders. Op deze manier ontstaat een up-to-date paardenzorgboerderij met een goed toekomstperspectief. In de uitwerking van de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving is een erf- en landschap schets van de gewenste bedrijfsopzet opgenomen.

Concreet worden de volgende gebouwen en bouwwerken gerealiseerd:

Woonzorgaccommodatie
Er wordt een kleinschalige woonzorgvorm gerealiseerd voor deelnemers met een verstandelijke of lichamelijke handicap. In de woonzorgaccmmodatie worden appartementen voor de deelnemers gerealiseerd en ook een aparte (slaap)ruimte voor een begeleider. De woning heeft een inhoud van maximaal 3.000 m3.

Hal met binnen rijbaan en paardenstallen
Er wordt een hal met een binnen rijbaan met een afmeting van 20 x 40 meter gerealiseerd. Daarnaast is er in de hal ruimte voor 12 paardenboxen, een zadelruimte, een wasruimte voor de paarden, een verblijfsruimte en toiletten voor de deelnemers.

Rundveeschuur en werktuigenberging
Voor het stallen van de zoogkoeien en het bijbehorend jongvee wordt een potstal gerealiseerd. Inpandig wordt ook het voer, hooi en stro opgeslagen. Aangezien er sprake is van agrarische activiteiten, zullen er ook landbouwvoertuigen en werktuigen aanwezig zijn. Deze worden opgeslagen in de werktuigenberging aansluitend aan de potschuur. De rundveeschuur en werktuigenberging krijgen de uitstraling van één gebouw.

Trainings- of stapmolen
Er komt een trainings- of stapmolen met een doorsnede van 16 meter, waar de paarden kunnen stappen, draven en galopperen. De stapmolen wordt ingezet ten behoeve van de training van de aanwezige paarden en pony's.

Buitenrijbak
Er komt een niet overdekte piste (buitenrijbaan) met een afmeting van 20 x 40 meter. De buitenrijbaan met een all-weatherbodem, zal worden voorzien van een afrastering (houten landelijk hekwerk) met een maximale hoogte van 2,0 meter.

Paddock
De paddock is een met hout afgezette losloopruimte voor paarden en pony's. De dieren kunnen hier vrij bewegen alleen of met meerder soortgenoten. De paddock heeft een zandbodem en een afmeting van 15 x 20 meter.

Sleufsilo
Voor de opslag van gras wordt er een sleufsilo gerealiseerd van 12 x 40 meter.

Vaste mestopslag
De paarden en rundveemest bestaan hoofdzakelijk uit vaste stromest. Deze zal conform de mestwetgeving voor minimaal een half jaar moeten worden opgeslagen in een vloeistofdichte vaste mestopslag. De afmeting van deze mestopslag zal 5 x 20 meter bedragen met een wandhoogte van 1,25 meter.

2.2.2 Gebruik

Algemeen
Erve Meinders creëert voor verschillende doelgroepen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een goede plek om te wonen en te werken. In de paardenzorgboerderij staat de zorg centraal, het agrarisch productieproces is hier volledig op aangepast. Er is veel tijd en aandacht voor het ontwikkelen van activiteiten die een gevarieerd werkaanbod leveren in combinatie met een goed commercieel product.

Het doel van de paardenzorgboerderij is om aan deelnemers een therapeutische dagbesteding te bieden. Op de boerderij voeren de deelenmers (cliënten) activiteiten en werkzaamheden uit die hun welzijn bevorderen. Er worden (voor bepaalde deelnemers) geen eisen gesteld aan werktempo, kwaliteit en productie. Deelnemers krijgen mogelijkheden om tijd te structureren (o.a. herkennen van dagdelen, dagen en seizoenen). Bovendien krijgen ze de kans om motorische of sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Ook is het mogelijk voor deelnemers om een arbeidsmatige dagbesteding aan te leren. Niet alle werkzaamheden hebben een duidelijke economische waarde voor het bedrijf. De deelnemers halen welbevinden uit het feit dat ze arbeid verrichten. Het gaat immers om arbeid in een normaal productiegericht bedrijf, met alle extra's die het werken op een agrarisch bedrijf met zich meebrengt. Ze verrichten de taken in een totaalpakket aan werkzaamheden en zien dat wat ze doen daar een wezenlijk onderdeel in vormt. Voor de deelnemers is op het moment van intreden geen perspectief op het doorgroeien naar een reguliere, bestaande arbeidsplaats.

Deelnemers ontwikkelen plezier in het werk en de bezigheden, ze krijgen gevoel voor structuur en ritme en leren samenwerken. Als nevendoel kunnen deelnemers zover mogelijk richting reguliere arbeid toe groeien, door middel van een gerichte training zonder daar specifieke uitstroomeisen aan te verbinden. Daarnaast spelen het omgaan met dieren en planten en het werken in de buitenlucht een belangrijke rol.

Onderdelen paardenzorgboerderij
De paardenzorgboerderij bestaat in eerste aanleg uit de volgende onderdelen:
- kleinschalige woonzorgaccommodatie (24uurs-zorg);
- dagbesteding;
- paardenhouderij, ten behoeve van equitherapie, huifbedrijden en recreatieve paardrijlessen;
- rundvee- en kleinvee;
- diverse kleinschalige activiteiten op en rond het erf.

De woonzorgaccommodatie biedt aan maximaal 12 volwassen bewoners (vanaf 18 jaar) met een verstandelijke handicap ruimte. De bewoners wonen en werken 24 uur per dag op het agrarische bedrijf en runnen in feite de agrarische tak van het bedrijf met hulp van de begeleiders. Voor alle voorkomende werkzaamheden kunnen de bewoners worden ingeschakeld.

Naast de bewoners kunnen volwassenen met een beperking werkzaamheden op het bedrijf verrichten in het kader van dagbesteding. Deze volwassenen ondersteunen de bewoners en begeleiders bij alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf.

Er zijn paarden en pony's op het bedrijf aanwezig. Deze worden voor verschillende activiteiten ingezet. Om structuur, rust en regelmaat te creëren is het noodzakelijk om een binnenruimte te hebben. Op deze manier wordt aan de deelnemers duidelijkheid, zekerheid en geborgenheid geboden. Dit is in het bijzonder van belang voor deelnemers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. De paardenhouderij met binnen- en buitenbak biedt de mogelijkheid om 6 dagen per week de paarden en pony's in te zetten.

Voor kinderen met een vorm van autisme of ADHD is het de bedoeling om equitherapie met paarden te gaan geven. Equitherapie is een vorm van therapie (ecologische pedagogiek) waarbij kinderen worden geholpen door middel van het contact met een paard. Individueel of in kleine groepen wordt de individuele ontwikkeling van de deelnemers gestimuleerd door diverse activiteiten en oefeningen met de paarden en pony's. Deze vorm van therapie is zeer gewild bij kinderen van 4 tot 18 jaar.

De binnenbak biedt ook de mogelijkheid om aan zeer zwaar lichamelijk gehandicapten het huifbedrijden aan te bieden. Het huifbed bestaat uite een stalen frame op drie wielen, waarvan het voorwiel (zwenkwiel) zich middenvoor bevindt. In dit frame lopen twee getrainde paarden of pony's. Boven de paardenruggen is een doek gespannen. Door de loopbewegingen van de dieren wordt het lichaam van de gebruiker op natuurlijke wijze gemasseerd, vermindert de klachten en ontspant de deelnemers. Huifbedrijden is bedoeld en geschikt voor meervoudig complex gehandicapten (MCG).

Naast de therapeutische activiteiten worden er, indien mogelijk, ook reguliere recreatieve paardrijlessen gegeven aan kinderen en volwassen met of zonder een lichamelijke of verstandelijke beperking. Dit kunnen deelnemers zijn die zich geen paard kunnen veroorloven of een beginnende berijder zijn.

Op het bedrijf zullen zoogkoeien, kalveren en vleesstieren aanwezig zijn. De koeien zullen tijdens de zomermaanden de weilanden rondom het bedrijf begrazen. In de winter staan de dieren in de potstal op het erf. De werkzaamheden (verzorging, afmesten, voeren, verplaatsen) zullen door de bewoners worden uitgevoerd.

Naast de bovengenoemde activiteiten zijn er nog diverse kleinschalige activiteiten op en rond het erf. Hierbij kan worden gedacht aan de verzorging van het kleinvee, het werken in een moestuin, het onderhoud van landschappelijke elementen, weides en omheining, het onderhoud van erf en gebouwen en de huishoudelijke taken in de woonzorgaccommodatie en kantine. In bijlage 5is het bedrijfsplan opgenomen, waarin uitgebreid wordt ingegaan op de achtergronden van het plan.

Erve Meinders is bedrijf met een integrale bedrijfsvoering met verschillende onderdelen. Er is sprake van een combinatie van wonen, leven, dagbesteding, paardenhouderij, rundveehouderij en diverse kleinschalige activiteten. Alle onderdelen grijpen op verschillende niveaus in elkaar, waardoor het een niet zonder het andere kan. Om enige duidelijkheid te schetsen over de toekomstige functies op het erf is hieronder een detail van het erf- en landschapsplan bijgevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1774.BUIBPWESTENVLDWG13-0401_0003.png"

Figuur 3 - Detail erf- en landschapsplan