Plan: | Bestemmingsplan LOFAR-station Weerselo |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1774.BUIBPLOFAR-0401 |
De structuurvisie van Dinkelland is in ontwikkeling tijdens het opstellen van het voorliggende bestemmingsplan. Het voorontwerp van de structuurvisie geeft het volgende beleid voor het buitengebied weer:
Daarnaast geeft de structuurvisie doelstellingen voor vier deelgebieden. Het plangebied maakt onderdeel uit van deelgebied 4 (West). Voor dit gebied gelden de volgende doelstellingen:
Omdat de Structuurvisie nog niet is vastgesteld, kan dit beleid geen belemmering vormen voor het plan. Desondanks wordt in het plan zoveel mogelijk rekening gehouden met ecologische waarden en de beek.
De gemeente Dinkelland heeft de Nota Antennebeleid Dinkelland (2008). Deze nota geeft de uitgangspunten weer van het antennebeleid binnen de gemeente.
Een antenne installatie moet worden ingepast in het landschap. Een antenne installatie moet daarnaast zo onopvallend mogelijk worden geplaatst. Getracht moet worden de antenne-installatie zodanig te plaatsen dat deze (deels) door bomen wordt gecamoufleerd. Tevens geeft de nota aan dat bij plaatsing van een antenne-installatie in het buitengebied, middels een landschapsplan aansluiting moet worden gezocht bij de omliggende omgeving en/of landschapselementen. De plaatsing van een antenne-installatie mag zo min mogelijk de natuur en de landschappelijke waarden van het gebied aantasten.
Het plangebied ligt aan de Smeijersweg, in het buitengebied van de gemeente.
Het plaatsen van antennes past niet binnen de vigerende bestemming. De situering in het buitengebied is echter noodzakelijk, omdat een antenneveld niet past in een stedelijke omgeving, vanwege de storingen die in een stedelijk gebied voorkomen. Het LOFAR-station wordt gesitueerd in de nabijheid van twee bospercelen en enkele bosjes. Hierdoor wordt het LOFAR-station deels door bomen gecamoufleerd.
Door de hoogte kunnen de antennes op een makkelijke manier onopvallend worden gesitueerd in het landschap.
Conclusie
De ontwikkelingen passen binnen de Nota Antennebeleid gemeente Dinkelland.
De gemeente heeft gemeentelijk beleid opgesteld met een gemeentelijke verwachtings- en advieskaart. Het betreft een kaart die voor het hele grondgebied van de gemeentelijk inzichtelijk maakt waar zich archeologische resten kunnen bevinden. De kaart is gebaseerd op de opbouw van het landschap. Tevens zijn op de kaart de landschappelijke eenheden met een archeologische betekenis weergegeven.