direct naar inhoud van 4.3 Flora en fauna
Plan: Buitengebied, Brandlichterweg 87 Denekamp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1774.BUIBPBRANDLWG87-0401

4.3 Flora en fauna

Begin december 2012 is door Ecologisch Adviesbureau Mulder te Apeldoorn voor het plangebied een quickscan uitgevoerd in het kader van de Flora en faunawet en overige vigerende natuurwetgeving (zie bijlage 4).

Gebiedsbescherming
Het plangebied is niet gelegen in een door de Natuurbeschermingswet 1998 beschermd gebied. Het dichtstbijzijnde Natura2000-gebied in ontwerp is Dinkelland, een beekdal en enkele heideterreinen. Dit gebied begint op 800 meter afstand van het plangebied. Op wat verdere afstand liggen nog de Landgoederen Oldenzaal, tevens Natura2000-gebied in ontwerp. Van enige invloed op deze gebieden kan de voorgenomen beperkte ingreep niet zijn, zodat zelfs de externe werking van de Natuurbeschermingswet 1998 niet van toepassing is.

Het plangebied is eveneens niet gelegen binnen de doelbegrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur.

Soortenbescherming
Geconcludeerd wordt dat effecten op (strikt) beschermde soorten (conform bedoeld
in de tabellen 2 en 3 van de Flora- en faunawet) niet kunnen worden uitgesloten. Problemen kunnen zich voordoen in de vorm van verstoring en vernietiging van mogelijk aanwezige rust- en verblijfplaatsen (nesten) van vogels en zoogdieren, inhoudende overtredingen van artikel 11 van de Flora- en faunawet.

Belangrijk is dat vastgesteld wordt of en in welke mate en waar precies de strenger beschermde soorten als steenuil, hermelijn, steenmarter en vleermuizen binnen het plangebied voorkomen. Hiernaar zal in 2013 nader onderzoek worden verricht, waarbij tevens de effectbeoordeling en aanvullende maatregelen worden vastgesteld. Na uitvoering van deze maatregelen zijn er geen significante effecten te verwachten op individuen, populaties of vaste verblijfplaatsen van in de wet genoemde soorten.

Voor de reeds aangetoonde of aannemelijk gemaakte soorten zijn de volgende maatregelen van toepassing om overtreding van de wet te voorkomen:

  • sloop van de opstallen en eventuele bomen vindt plaats in de periode tussen 1 november en 15 maart;
  • sloop buiten of aan de uiteinden van de hierboven aangegeven periode is mogelijk indien er geen functionele nesten van vogels aanwezig zijn. Dit kan een ter zake kundige vaststellen;
  • indien tijdens de uitvoering van de werkzaamheden tegen beter weten in onverhoopt toch beschermde dieren tegengekomen worden, dienen de werkzaamheden direct gestopt te worden en verdient het aanbeveling een ter zake kundige oftewel een ecologisch adviseur te betrekken bij de beoordeling of er effecten optreden.

Bovenstaande maatregelen (uitgewerkt in Hoofdstuk 6) dienen beschouwd te worden als dwingende voorwaarden. Werkzaamheden worden uitgevoerd conform de in het rapport aangegeven werkwijzen, waardoor het redelijkerwijs is uit te sluiten dat de Flora- en faunawet overtreden wordt voor wat betreft de algemene soorten en nietjaarrond beschermde vogels.