Plan: | Kern Rijssen, plan Tusveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPRC2012001-0401 |
In het kader van het actualiseren van het bestemmingsplan voor de gehele kern van Rijssen is de huidige ruimtelijke en functionele structuur van Rijssen uitvoerig beschreven in de toelichting van het voorontwerp bestemmingsplan 'Kern Rijssen 2010'. Onderstaand is deze beschrijving overgenomen.
Ruimtelijke structuur
De huidige bebouwingsstructuur is terug te voeren op het historische stratenpatroon. Rijssen heeft een concentrische opbouw die gebaseerd is op de oude stadswallen. Deze ringvormige structuur is te herkennen aan de buitenrand van het centrum, die wordt gevormd door de Huttenwal, de Watermolen, Enterstraat, Oranjestraat en het Hogepad. Binnen deze ring is de bebouwing overwegend compact en hebben de straten smalle, stedelijke profielen.
Buiten de ring van het historische centrum wordt de bebouwingsdichtheid lager en de structuur wat losser. Oudere bebouwing is nog te vinden langs de historische landwegen, daartussen is de invulling jonger met rationele verkavelingen. Dit staat in contrast met de dichte, stedelijke structuren in het centrum, zodat beide gebieden hun eigen identiteit hebben.
De bebouwingshoogte in de kern van Rijssen bestaat veelal uit twee lagen met kap of drie bouwlagen, ondanks het feit dat vanaf de jaren '60 veel nieuwbouw is gepleegd.
Incidenteel is de bebouwingshoogte echter hoger. De afmeting van de percelen lijkt daarbij nog altijd gebaseerd op de historische maatvoering van circa zes tot zeven meter in de breedte. Door de bescheiden omvang van veel gebouwen onderscheiden zich daardoor bijzondere bebouwing zoals het gemeentehuis en de verschillende kerken.
De ringvorming structuur van het historisch centrum wordt doorsneden door routes van historische wegen die als radialen bij elkaar komen op het Schild. De Schildkerk is
mede hierdoor een belangrijk oriëntatiepunt in Rijssen. Aan de zuidzijde van het centrum
is een binnenring herkenbaar, waar de Bouwstraat en de Rozengaarde deel van uitmaken. Aan de noordzijde ontbreekt deze ring echter, doordat aan deze zijde van oorsprong zich slechts de achterzijden van de bebouwing van de Haarstraat en de Grotestraat en enkele erven bevonden. Daardoor is in het noorden van het centrum destijds geen structuur van straten en pleinen ontstaan, wat momenteel nog steeds goed herkenbaar is.
Zoals reeds genoemd is de belangrijkste centrale ruimte van Rijssen het Schild. Dit plein ligt midden in de stad en alle belangrijke straten monden uit op dit plein. Ook functioneel gezien, met de aanwezigheid van de Schildkerk en het gemeentehuis, wordt de importantie van dit plein nogmaals onderstreept.
De hoofdontsluiting loopt als het ware in een lus om de kern heen en bestaat uit de straten Boomkamp, Watermolen, Enterstraat, Oranjestraat, Hogepad en de Huttewal. Aan de overzijde van het spoor is de Reggesingel (N350) gelegen, die Rijssen onder andere met Wierden, Holten en de A1 verbindt.
De parkeerplaatsen bevinden zich hoofdzakelijk aan de Boomkamp, De Giezen, nabij de Oranjestraat en het Hogepad.
In Rijssen kan nauwelijks van een groenstructuur gesproken worden. Enkel
aan het noordelijk deel van de Hagen (Lindebomen), aan de Elsenerstraat (zijde stadhuis), aan het Hogepad en op de Veemarkt bevinden zich groene delen met enkele betekenis. Daarnaast kent De Giezen een groene inrichting, maar deze herbergt geen stedelijk karakter. De solitaire bomen op het Schild zijn vanwege hun strategische ligging in de zichtassen van het stratenpatroon van de kern van grote waarde.
Functionele structuur
Ten behoeve van het bestemmingsplan 'Kern Rijssen 2010' zijn de bestaande functies in de kern Rijssen geïnventariseerd.
Het winkelgebied in Rijssen concentreert zich in een beperkt aantal straten in het zuidelijk deel van het centrum, waarbij de Haarstraat, de Grotestraat en de Elsenerstraat de drie meest voorname zijn. De begane grond van de winkelpanden wordt voor het overgrote deel benut als winkel. De bovenverdieping wordt veelal bewoond of is in gebruik als kantoor of opslagruimte. Daarbij is het winkelgebied Haarstraat-Grotestraat in de jaren '70 ingericht. Dit is duidelijk zichtbaar in de inrichting en kan worden omschreven als 'gezellig' en 'intiem'.
In het centrum van de kern, waar ook veel detailhandel en horeca voorkomt vindt het wonen veelal op de verdieping plaats. Het overige deel van de kern van Rijssen heeft wonen als hoofdfunctie, gecombineerd met andere centrumgerelateerde functies als kantoren en dienstverlening. Verder buiten het centrum woont men frequenter op de begane grond.
De meeste horeca zit gevestigd in het centrum van de kern, in en rondom de belangrijkste winkelstraten. De verhouding tussen horeca en andere functies is hier circa 30/70. Daarbij vinden concentraties van horeca plaats op 't Schild en het gebied Grotestraat - Enterstraat - Wierdensestraat.
Ruimtelijke structuur
Het plangebied is gelegen op het kruispunt van twee van oudsher in het centrum van Rijssen gelegen wegen, de Julianastraat en de Rozengaarde. In het verleden was bij het gehele plangebied bebouwd, in de huidige situatie is er nog enkel bebouwing langs de Julianastraat. Van een doorgetrokken bebouwingswand is in de huidige situatie echter geen sprake meer. Tussen de voormalige dierenspeciaalzaak en de woningen welke verderop in de Julianastraat zijn gelegen is een 'kale' plek. Langs de Rozengaarde in de richting van de Kerkstraat is de bebouwingswand verdwenen en is hiervoor in de plaats een parkeerterrein aanwezig.
Functionele structuur
In de huidige situatie is een gedeelte van één pand nog in gebruik als woning. Voor het overige is de in het plangebied aanwezige bebouwing leegstaand. In het nabije verleden werd de bebouwing gebruikt ten behoeve van een aantal woningen en een dierenspeciaalzaak van de familie Tusveld, waaraan het plangebied zijn naam heeft te danken.
Het in de huidige situatie onbebouwde gedeelte van het plangebied is in gebruik als openbare ruimte met hoofdzakelijk parkeerplaatsen, waarbij elke zaterdag een gedeelte van de markt gesitueerd is.