Plan: | Bedrijventerrein Keizersweg-zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHB2009001-0401 |
Wet geluidhinder
Door middel van de Wet geluidhinder (Wgh) wordt de burger in Nederland beschermt tegen geluidsoverlast. In deze wet zijn normen opgenomen voor de maximaal toelaatbare geluidbelasting op de gevels van geluidgevoelige bestemmingen (woningen, ziekenhuizen, scholen en dergelijke). Tevens zijn er normen opgenomen voor de maximaal toelaatbare geluidsbelastingen in ruimten binnen gebouwen.
Op basis van de Wgh beschikken veel wegen, spoorwegen en industrieterreinen over een geluidszone. Indien geluidgevoelige bestemmingen worden geprojecteerd binnen deze geluidzsones is een akoestisch onderzoek noodzakelijk. Een akoestisch onderzoek is ook verplicht wanneer wegen, spoorwegen of industrieterreinen die beschikken over een geluidszone, worden gewijzigd (bijvoorbeeld meer rijstroken op een weg, snellere treinen of verplaatsing van de spoorstaven), waardoor negatieve akoestische consequenties mogen worden verwacht.
Door Milcura is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de nieuwe bedrijfssituatie ten gevolge van de bestemmingsplanherziening. De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn overgenomen. Het volledige rapport is als bijlage toegevoegd.
De uitbreiding is voorzien in twee fases. In de eerste fase wordt ten zuiden van de Keizersweg in Holten een vrachtwagenparkeerplaats ingericht en een bedrijfsgebouw voor de opslag van fusten. In de tweede fase wordt dit uitgebreid met een extra bedrijfsgebouw en parkeerplaatsen. Voor de maximale bouwmogelijkheden die dit bestemmingsplan geeft wordt uitgegaan van de geluidsbelasting in de eindsituatie (tweede fase).
Toetsingskader
Het bedrijf valt onder de werkingssfeer van het "Activiteitenbesluit". In dit besluit zijn regels opgenomen om geluidhinder te voorkomen.
Kort samengevat mag volgens dit besluit de geluidsbelasting niet meer bedragen dan 50 dB(A) etmaalwaarde bij een (geluid)gevoelig gebouw van derden. Piekgeluiden mogen niet meer bedragen dan 70 dB(A) etmaalwaarde.
In de gemeente Rijssen is bovendien een Nota geluidsbeleid vastgesteld met als titel "Gebiedsgericht geluidsbeleid gemeente Rijssen-Holten". In dit beleid worden verschillende omgevingstypen genoemd waaraan ambitiewaarden worden gekoppeld. Voor woningen gelegen in een woonwijk geldt een ambitiewaarde van 45 dB(A) en een bovengrens van 50 dB(A). Voor woningen gelegen op een bedrijfsterrein geldt een ambitiewaarde van 55 dB(A). De woningen gelegen aan de Aaltinksweg zijn gelegen in woonwijk. Voor deze woning wordt voor een goede RO uitgegaan van deze ambitiewaarde van 45 dB(A) etmaalwaarde als bovengrens. Indien het plan zodanig wordt ingericht dat aan de ambitiewaarde wordt voldaan is sprake van een goede RO.
De woning gelegen aan de Dorperdijk 7 ondervindt een hoge geluidsbelasting vanwege de toegangsweg naar de snelweg (A1) en daarnaast is deze woning gelegen in een gebied dat in het geluidbeleid van de gemeente wordt aangemerkt als 'bedrijventerrein'. Voor deze woning is een waarde van 50 dB(A) etmaalwaarde als ambitie gesteld met 65 dB(A) als bovengrens. In dit onderzoek wordt vooreerst uitgegaan van een waarde van 55 dB(A) als richtwaarde.
In lijn met het geluidbeleid wordt aangesloten bij de richtwaarden voor een "rustige woonwijk" bij de woningen aan de Aaltinksweg en mag de geluidsbelasting niet meer bedragen dan:
Langtijdduurgemiddeld (Equivalent geluidniveau):
Bij de woning aan de Dorperdijk 7 mag de geluidsbelasting niet meer bedragen dan:
Langtijdduurgemiddeld (Equivalent geluidniveau):
Voor de maximale A-gewogen geluidniveaus (piekgeluiden) is uitgegaan van een grenswaarde van 70 dB(A) etmaalwaarde. Volgens vaste jurisprudentie en de handreikingen moet deze waarde als maximum worden gehanteerd.
In tegenstelling tot de geluidregels van het Activiteitenbesluit worden bij een RO procedure alle geluidbronnen inzichtelijk gemaakt en getoetst. De maximale A-gewogen geluidniveaus als gevolg van het komen en gaan van verkeer worden dus ook getoetst aan de grenswaarde.
Bedrijfssituatie
Het uitgangspunt van akoestisch onderzoek is een representatieve bedrijfssituatie (RBS). Omdat het terrein zal worden gebruikt voor het parkeren van vrachtwagens welke geschikt zijn voor geconditioneerd transport, wordt een warme zomerdag als basis voor de representatieve bedrijfssituatie gebruikt. De RBS is tot stand gekomen in overleg met dhr. Müller van Müller Fresh Food Logistics.
De RBS is ruimer dan de aanwezig bedrijfssituatie van de hoofdlocatie en er is uitgegaan van een “worst-case” situatie zoals alleen diesel aangedreven koelingen. Hiervoor is met opzet gekozen omdat ook met meer en intensievere activiteiten aan de ambitiewaarden voor het geluid moet worden voldaan. Naast bescherming van omwonenden moet immers bij een goede RO ook worden gekeken naar de mogelijke toekomstige ontwikkelingen van een terrein.
Tweede fase
In fase 2 zal tevens een grote koelhal op het terrein worden gerealiseerd. Dit is de reden dat de vrachtwagens in een groter aantal op het terrein staan en mogelijkerwijs de koelingen langer in bedrijf staan.
Bij de berekeningen is uitgegaan van een rijsnelheid van de vrachtwagens van 20 km/u. Naast het komen en gaan van de vrachtwagens en het wachten met de ingeschakelde koeling is tevens geluidemissie te verwachten van het laden en lossen van vrachtwagens (rijden in de trailer) en een koeling op het dak. Volledigheidshalve zijn deze bronnen in het onderzoek betrokken. Deze geluidbronnen zijn bij de huidige locatie ingemeten. De piekgeluiden worden zowel in de dag- avond- als nachtperiode getoetst aan de grenswaarden. Er wordt derhalve geen uitzondering gemaakt voor piekgeluiden in de dagperiode.
Resultaten
Langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (fase 2)
Er wordt voldaan aan 45 dB(A) etmaalwaarde bij de woningen in de woonwijk.
Bij de woning aan de Dorperdijk wordt een geluidsbelasting van 54 dB(A) etmaalwaarde verwacht (nachtwaarde plus 10 dB). Deze waarde is hoger dan de ambitiewaarde van 50 dB(A) maar valt ruim onder de plafondwaarde van 65 dB(A) zoals genoemd in het gemeentelijk geluidbeleid. Vooral ook gezien de nabijheid van de provinciale weg en de A1 zal een afwijking van de ambitiewaarde tot 53 dB(A) niet op bezwaren stuiten.
Als blijkt dat aanvullende geluidswerende voorzieningen noodzakelijk zijn in het kader van wetgeving, zijn deze binnen de kaders van dit bestemmingsplan mogelijk.
Piekgeluidniveau
Net als na fase 1 zijn ook hier vrachtwagens verantwoordelijk voor optredende piekgeluiden. Er wordt voldaan aan 62 dB(A) etmaalwaarde ter plaatse van de woningen.
Conclusies
De terreinindeling en de ontsluiting van het terrein is zo gunstig als mogelijk gekozen ten opzichte van de woningen gelegen tegen de woonwijk aan waarbij een ambitiewaarde geldt van 45 dB(A). Er wordt hier voldaan aan deze ambitiewaarden.
Bij de woning aan de Dorperdijk 7 wordt een geluidbelasting van 54 dB(A) etmaalwaarde verwacht. Deze waarde is hoger dan de ambitiewaarde van 50 dB(A) maar valt ruimt onder de plafondwaarde van 65 dB(A) zoals genoemd in het gemeentelijk geluidbeleid.
Aanvulling akoestisch rapport
Naar aanleiding van zienswijzen is het akoestisch rapport van Milcura aangevuld door Akoestisch buro Tideman. De aanpassingen hebben betrekking op de objecten Keizersweg 74 en 77 alsmede Aaltinksweg 16 en Ondernemersweg 14 welke zogenaamde bedrijfswoningen betreffen. Deze woningen bezitten een lager beschermingsniveau dan de woningen in de nabijgelegen woonwijk. Uit de berekingen blijkt dat nergens de ambitiewaarde wordt overschreden die wordt genoemd in de Nota geluidsbeleid. De aanvulling is opgenomen in bijlage bij dit plan.
Wet geluidhinder
Door BVA is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar geluidhinder vanwege weg- en railverkeer. De resultaten daarvan zijn hieronder verkort weergegeven.
Met onderhavig plan wordt de realisatie van een bedrijfswoning mogelijk gemaakt binnen de bebouwde kom. Deze valt binnen de 200 meter brede geluidszones van de Keizersweg en de Aaltinksweg en binnen de 250 meter brede geluidszone van de N332. Voor nog te projecteren bebouwing (nieuwbouw) is de hoogst toelaatbare geluidsbelasting in principe Lden 48 dB (de voorkeursgrenswaarde).
Wet milieubeheer
In de circulaire ‘Beoordeling geluidhinder wegverkeer in verband met vergunningverlening Wet milieubeheer’ wordt door de Minister van VROM geadviseerd om geluidhinder veroorzaakt door wegverkeersbewegingen van en naar een inrichting te beoordelen op een wijze die overeen komt met de wijze waarop verkeerslawaai wordt beoordeeld, waarbij er geen correctie overeenkomstig artikel 103 Wet geluidhinder (Wgh) mag worden toegepast. Aan de geluidsbelasting, veroorzaakt door aan de inrichting gerelateerde verkeersbewegingen, worden normen gesteld uitgedrukt in de geluidsbelasting in een etmaal (equivalent geluidsniveau).
Hierbij is de voorkeursgrenswaarde 50 dB(A) en de maximale grenswaarde 65 dB(A) op de gevels van woningen of andere geluidsgevoelige gebouwen. Concreet dient de etmaalwaarde van het equivalente geluidsniveau van de weg te worden bepaald. De etmaalwaarde is de hoogste van de volgende drie waarden:
Besluit geluidhinder
Het Besluit geluidhinder is nadere regelgeving op de Wet geluidhinder, en is gericht op het voorkomen van nieuwe geluidhindersituaties langs bestaande spoorwegen. De spoorweg Deventer-Wierden waarop het onderzoek betrekking heeft een geluidszone van 500 meter. De bedrijfswoning geprojecteerd op circa 330 meter vanaf het spoor.
Resultaten wegverkeerslawaai
Bij de berekeningen is onderscheid gemaakt in de nieuw te realiseren bedrijfswoning en de al aanwezige woningen voor de berekening van de indirecte hinder.
Bedrijfswoning
De berekeningen die zijn uitgevoerd hebben betrekking op fase 1 en fase 2. Hierbij is voor beide fasen uitgegaan van de verkeersgegevens in fase 2 in 2022. Het verschil tussen beide fasen ligt dus in de tussenliggende bebouwing. Uit de berekening blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van Lden 48 dB niet wordt overschreden.
Indirecte hinder
Voor de indirecte hinder van het vrachtverkeer is gerekend op de eerstelijnsbebouwing van woonhuizen langs het terrein. Uit de berekening blijkt dat de geluidsbelasting als gevolg van het bedrijfsgerelateerde verkeer in geen enkel geval hoger ligt dan 50 dB(A).
Resultaten railverkeerslawaai
Uit de berekening van het railverkeerslawaai op de bedrijfswoning blijkt dat de voorkeursgrenswaarden van 55 dB niet worden overschreden.
Conclusie
De voorkeursgrenswaarde van Lden 48 dB van de te bouwen bedrijfswoning wordt ten aanzien van het wegverkeerslawaai niet overschreden. De voorkeursgrenswaarde van Lden 55 dB wordt op de noordelijke gevel van de bedrijfswoning in beide fasen ten gevolge van railverkeerslawaai eveneens niet overschreden. Vanwege indirecte hinder wordt de voorkeursgrenswaarde van Letmaal 50 dB(A) op de gevels van omliggende geluidgevoelige gebouwen niet overschreden. Geconcludeerd kan worden dat er vanuit dit onderzoek geen belemmeringen naar voren komen ten aanzien van de realisatie van de voorgenomen ontwikkelingen.
Het Akoestisch onderzoek weg- en railverkeer is als Bijlage 7 bij deze toelichting gevoegd.