Plan: | Bedrijventerrein Keizersweg-zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1742.BPHB2009001-0401 |
Nut
De noodzaak tot het creëren van een optimale bedrijfsgrootte heeft nuttige effecten. Het productieproces van Müller is arbeidsintensief. De groei van 170 naar 500 werknemers in de afgelopen 10 jaar zal naar verwachting in de komende 5 jaren doorgaan naar ca 750 à 800 medewerkers. Het betreft laaggeschoolde maar zeker ook hoog (academisch en hogeschool) geschoolde medewerkers. Het logistieke proces vergt veel IT-specialisten en planningsspecialisten.
Een ander zeer belangrijk bijkomend voordeel van de uitbreidingsplannen zal zijn dat de verkeersveiligheid voor fietsers wezenlijk zal verbeteren. In de huidige situatie rijden de fietsers min of meer over het "rangeerterrein". De fietsers kruisen voortdurend de vele vrachtautobewegingen. Dat is vanzelfsprekend levensgevaarlijk. In de nieuwe plannen zal over de grond van Müller langs de rand van het terrein een fietspad worden aangelegd met een ondertunneling van de provinciale weg naar het bedrijventerrein Vletgaarsmaten. Er zal geen kruising van bewegingen meer zijn.
Müller heeft noodgedwongen een tijdelijke parkeerplaats voor vrachtauto's aan de overzijde van de provinciale weg in gebruik moeten nemen. Daardoor vinden er nu dagelijks ca 400 verkeersbewegingen met grote combinaties over de rotonde plaats. De veiligheid ter plaatse zal worden vergroot als de auto's op eigen terrein tegenover de crossdocks kan plaatsvinden. Tevens is vast komen te staan dat als gevolg van het parkeren op een andere locatie de geluidproductie is toegenomen.
In de huidige situatie vinden er dagelijks ook nog ca 100 verkeersbewegingen plaats over de kruising Aaltinksweg-Keizersweg als gevolg van het feit dat nog een extra opslagruimte wordt gehuurd aan de Keizersweg. Ook deze verkeersbewegingen zouden na uitbreiding komen te vervallen.
Door de situering van een bedrijfsloods van ca 9 meter hoog op de locatie langs de oostkant zal het geluidsniveau ter plaatse van de woningen aan de oostkant veroorzaakt door de werkzaamheden bij Müller afnemen.
De door de omwonenden te ondervinden overlast zal in de huidige planopzet per saldo verminderen. In dit verband dienen de maximale bestemmingsplanmogelijkheden van het thans geldende bestemmingsplan in ogenschouw te worden genomen, waarin onder meer een aanzienlijk bouwblok is opgenomen ten behoeve van agrarische grondgebonden bedrijven (te denken valt bijv. aan silo's, schuren, stallen), met alle daaraan gerelateerde overlast voor omwonenden van dien.
Noodzaak
In de transport en logistieke sector zijn de marges buitengewoon smal. Elke kleine inefficiëntie kan al gauw leiden tot een verliessituatie. Niet alleen efficiency is een sleutelbegrip in transport/logistiek maar ook het volume. Bij gebrek aan volume zijn de auto's niet voldoende beladen en ook dan dreigt verlies. De beide sleutelvariabelen dwingen tot een voortdurende schaalvergroting totdat op een locatie een optimale schaalgrootte is bereikt.
Müller beweegt zich in koel/vers op/overslag en distributie. Dat houdt in dat van producenten goederen worden opgeslagen in koelhuizen. Vervolgens komen bij Müller de bestellingen van de klanten van de producenten binnen, waarna Müller handmatig de orders per klant moet verzamelen in het magazijn. De per klant verzamelde orders worden vervolgens naar de klant van de producent vervoerd volgens een dagelijks te bepalen optimale route. Gegeven de orderpicking is het onmogelijk op een aantal plaatsen koelmagazijnen en verzamelplaatsen te hebben. Een gefaseerde overgang van de ene naar de andere plaats over een langere periode is dan ook onmogelijk vanwege de enorme inefficiënties ( de goederen zullen in dat geval voortdurend heen en weer moeten worden getransporteerd tussen de verschillende magazijnen) en het verlies aan tijd. Ook zullen de zogenaamde venstertijden (dit zijn de aflevertijden bij de klant) onhaalbaar worden. De smalle marges laten geen enkele inefficiëntie toe. Om financiële redenen en om redenen van tijd is verspreiding van activiteiten derhalve onmogelijk. De werkgelegenheid nam in de afgelopen jaren toe van 170 in 1999 naar 500 in 2010, waarvan er 180 in de gemeente Rijssen-Holten wonen. Bovendien wonen 300 van de 500 werknemers in een straal van 15 km rond het bedrijf.
De optimale, maar tevens noodzakelijke schaalgrootte in Holten zal worden bereikt als de beoogde uitbreiding gerealiseerd kan worden. Als Müller geheel opnieuw haar hoofdvestiging zou kunnen kiezen, zou zij gelet op de dichtheid van de afzet meer richting het Westen gaan, waardoor zij alsdan minder onnodige kilometers zou behoeven te maken. De locatie Almelo-XL zou in het geheel niet in beeld komen omdat alsdan alleen maar meer nutteloze kilometers zouden moeten worden gemaakt (circa 750.000 meer kilometers per jaar, 600.000 kg extra CO2 uitstoot en circa 1 mln meerkosten).
Conclusie: vanwege de noodzakelijke efficiëncy moet Müller groeien naar een optimale bedrijfsgrootte die zal worden bereikt met de beoogde uitbreiding. De smalle winstmarge staat Müller niet toe het gehele bedrijf op eigen kracht (dus zonder miljoenen overheidssteun) te verplaatsen naar het Westen. Het is derhalve noodzakelijk in Holten efficiënt uit te breiden op de bestaande locatie.