direct naar inhoud van 4.6 Waterparagraaf
Plan: Bedrijventerrein Holten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1742.BPHB2009000-0401

4.6 Waterparagraaf

4.6.1 Waterrelevant beleid

Landelijk beleid

In de KRW wordt de ecologische kwaliteit van wateren centraal gesteld. Uit WB21 komt naar voren dat klimaatverandering invloed heeft op ons watersysteem. In overheidsplannen moet de trits 'vasthouden - bergen - afvoeren' als verplicht afwegingsprincipe worden gehanteerd. Het NBW heeft tot doel om in de periode tot 2015 de waterhuishouding in Nederland op orde te brengen en daarna op orde te houden. Het gaat daarbij om problemen als hoog water, watervervuiling, droogte en in ecologisch opzicht te arm water. Om deze problemen te bestrijden zijn maatregelen nodig als het aanleggen van retentiegebieden, het vergroten van de afvoercapaciteit en het vasthouden van water.

Provinciaal beleid

In het WHP Overijssel 2000+ zijn functies toegekend aan het oppervlaktewater. Voor stedelijk gebied geldt over het algemeen het streefbeeld 'basiswater' (stroomgebieden waarbinnen gestreefd wordt naar optimaal en duurzaam gebruik van water).

Beleid waterschap Rijn en IJssel

Het Waterschap Rijn en IJssel sluit wat het afkoppelbeleid betreft aan op het beleid van de provincie Overijssel. Voor alle inbreidingen en uitbreidingen geldt in principe het onderstaande beleid.
Het afvalwater (het zwarte afvalwater van toilet, het grijze afvalwater van keuken, wasmachine en douche en het eventuele bedrijfsafvalwater) wordt afgevoerd naar de RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie) middels riolering.
Het hemelwater wordt zo min mogelijk verontreinigd en komt ten goede aan het lokale water- of grondwatersysteem. Daarbij heeft aan de oppervlakte zichtbare afvoer de voorkeur boven afvoer door buizen, vanwege het grotere risico op ongewenst lozingsgedrag en foutieve aansluitingen bij buizen. Bij aan de oppervlakte zichtbare afvoer is infiltratie van hemelwater in de bodem via een graspassage de beste optie, omdat hiermee zuivering, retentie en grondwateraanvulling worden gerealiseerd.
Bij het ontwerp van een bouwwerk gat het erom een zodanig samenspel van dakvlakken, dakgoten, regenpijpen en perceelsgoten te kiezen dat het water niet in riolen onder de grond hoeft. Bij het stedenbouwkundige plan moet hierbij notie worden genomen van het feit dat water van hoog naar laag stroomt, waarmee water dan een ordenend principe voor het plan is. Goede alternatieven in geval van nauwelijks verontreinigd hemelwater zijn regenwaterhergebruik op individuele schaal en directe oppervlakkige afvoer naar sloten of vijvers met retentievoorzieningen.Het grondwater wordt zoveel mogelijk aangevuld met schoon infiltrerend water. Per project moet in overleg met de afdeling wegen, groen en water van de gemeente en met het waterschap worden gezocht naar maatwerk.

Dit bestemmingsplan legt een in principe bestaande situatie vast. Er is derhalve geen sprake van een wezenlijke toename van het verhard oppervlak. Ook vinden er geen veranderingen aan de waterhoudkundige situatie plaats en zijn in de huidige situatie geen problemen met wateroverlast bekend. Het aspect water vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoerbaarheid van onderhavig plan.

Beleid gemeente

De gemeente Rijssen-Holten heeft het Gemeentelijk Rioleringsplan 2005 - 2012 opgesteld. Hierin is beleid opgenomen betreffende de omgang met afkoppelen van verhard oppervlak in bestaand en nieuw gebied.

Particulier terrein bestaand stedelijk gebied
Bij het afkoppelen van oppervlakten op particulier terrein in bestaand stedelijk gebied geeft de gemeente bij woningen een meewerkvergoeding, wanneer dit gelijktijdig met een afkoppelproject van de openbare verharding wordt uitgevoerd.

Bij 'de rest' (kerken, kantoren, bedrijfshallen, et cetera) wordt geen meewerkvergoeding verstrekt. De gemeente zal wel alle voorzieningen op particulier terrein bekostigen.
Wanneer geen sprake is van een afkoppelproject van de openbare verharding is ook een regeling van toepassing. Eigenaren van woningen krijgen een vergoeding wanneer zij het regenwater afkomstig van verhard oppervlak bergen en infiltreren op eigen terrein. De regeling ziet er als volgt uit:

  • een bepaalde financiele bijdrage per m² afgekoppeld verhard dakoppervlak;
  • subsidie is alleen mogelijk bij dakvlakken groter dan 100 m²;
  • maximaal 50 % van de kosten worden gesubsidieerd;
  • er dient vooraf een afwateringsplan te worden overlegd;
  • afgekoppeld dakwater dient op eigen terrein te worden geborgen (30 mm);
  • gemeente bekostigt, naast de eventuele toegekende subsidie, geen voorzieningen op eigen terrein.

Bij het afkoppelen worden geen bronmaatregelen getroffen (behalve in bodembeschermingsgebieden).

Inbreidingslocaties
Bij eventuele inbreidingslocaties dient het hemelwater geïnfiltreerd te worden op locatie. Het ontwerpuitgangspunt is dat per m² afvoerend verhard oppervlak 30 mm berging gerealiseerd wordt. Indien dit niet gerealiseerd kan worden, zorgt de gemeente elders in de omgeving voor compensatie. De kosten hiervoor (EUR 26,00 per m² afvoerend verhard oppervlak, prijspeil 2011) worden verhaald op de betreffende ontwikkelaar.

Nieuwbouwlocaties
Bij nieuwbouwlocaties dient een ontwateringsplan te worden opgesteld. Bij industrieterreinen dient bij een verbeterd gescheiden stelsel DWA en RWA afzonderlijk op de erfscheiding te worden aangeboden. In sommige bestemmingsplannen wordt een gescheiden stelsel aangelegd voor uitsluitend het schone dakwater. In dit geval dient de eigenaar dus het vuilwater, het terreinwater en het dakwater afzonderlijk aan te bieden op de erfscheiding / straatzijde. Indien er de mogelijkheid bestaat het schone dakwater rechtstreeks aan te sluiten op open water dan wordt hieraan de voorkeur gegeven.

4.6.2 Toekomstige situatie

De gemeente wenst de gebruiksmogelijkheden van bedrijventerrein te optimaliseren. Het nieuwe bestemmingsplan dient daarom ruimte te creëren voor nieuwe ontwikkelingen, zoals:

  • Herinrichting en intensivering van het bedrijventerrein
  • Het tot stand brengen van efficiënter ruimtegebruik door zonering, categorisering en segmentering van de bedrijfsvestigingen
  • Ruimte creëren voor ondersteunende / gemeenschappelijke voorzieningen

Uitbreiding van het bedrijventerrein is niet aan de orde. Het bestemmingsplan dient als nieuwe beheerregeling een basis te bieden voor het ruimtelijk beheer en de invoering van parkmanagement.