Plan: | Kern Ochten Centrum |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1740.bpOCcentrum-vst1 |
Ochten heeft een wat afwijkende opzet ten opzichte van meer traditionele dorpen. Het centrum van Ochten ligt decentraal in de kern. Zoals eerder vermeld bestaat is de kern ontstaan aan de Waalbandijk. De bebouwing ligt in de kom, relatief diep achter de dijk. De verbindende weg daarna toe, haaks op de dijk is de Molendam welke destijds de hoofdroute was naar Kesteren. Langs de Molendam komt overwegend veel voorzieningen en detailhandel voor. Achter het (voormalige) gemeentehuis ligt een 'boodschappenplein' met een supermarkt. Ten opzichte van de hoofdroute ligt de supermarkt perifeer.
De volgende wegen zijn binnen het plangebied gelegen; Molendam, Bagijne straat, Arnoldus Jacobsstraat, Bertus van de Walstraat. De Molendam vormt een belangrijke noord-zuid verbinding waardoor het centrum van Ochten in de richting van de Waalbandijk wordt ontsloten. De Bagijne Straat vormt een belangrijke oost-west route waardoor het centrum richting de Cuneraweg wordt ontsloten.
Parkeren
Het Dokter M. van Drielplein is hoofdzakelijk in gebruik als parkeervoorziening voor het aangelegen winkelcomplex en het zalencomplex de Vicary.
Verwerking in het bestemmingsplan
De verschillende wegen en pleinen zijn vanwege de gebruiksfunctie in het bestemmingsplan bestemd tot ("verkeer"- "verblijfsgebied").
Binnen het plangebied komt één opvallende groenstructuur voor. De Molendam heeft door de aanwezigheid van een brede groenstrook met laanbomen een karakteristieke uitstraling.
Verwerking in het bestemmingsplan
Om recht te doen aan de karakteristieke waarde van Molendam, is de brede groenstrook met de aanwezige laanbomen bestemd tot "groen".
Binnen het plangebied komen geen waterpartijen of watergangen voor.
Binnen het plangebied staan maar enkele gebouwen. De bebouwing heeft weinig ruimtelijke samenhang in hoogte en maatvoering. Dit komt doordat er geen overeenkomst is tussen de gebouwen de functie. De verschillende gebouwen worden daarom individueel beschreven.
"Oude" gemeentehuis
Het oude gemeentehuis van Echteld vormt samen met plein het karakteristieke middelpunt van het dorp Ochten. Voor het gemeentehuis staat een muziekkoepel. Rondom het Dokter M. van Drielplein zijn de meeste winkels gelegen. Het oude gemeentehuis heeft nu tijdelijk de oude functie terug gekregen. Tijdelijk is hier een deel van de activiteiten van de gemeente gehuisvest. Het gebouw is samengesteld uit meerdere bouwvolumes en staat op een plint. Het hoofdvolume heeft twee hoge verdiepingen en is afgedekt met een hoge kap. Aan weerszijden neemt de hoogte van de bebouwing af.
Zalencomplex "de Vicary"
In het noordwesten van het plangebied is het zalencomplex "de Vicary" gelegen. Het gebouw is een aaneengesloten geheel van verschillende volumes, de zalen (waaronder een gymnastiekzaal) hebben verschillende hoogten variërend tussen de drie en zeven meter. Het zalencomplex heeft naast horecafunctie ook een maatschappelijke functie. Het gebouw grenst aan drie zijden aan de openbare weg en heeft geen duidelijke oriëntatie. De hoofdentree ligt aan het Dokter M. van Drielplein.
"Oude" burgemeesterwoning
Aan de Lambartus van Ingenstraat 2 is de "oude" burgemeesterswoning gelegen. Deze bungalow is momenteel in gebruik als burgerwoning. Het gebouw bestaat uit een bouwlaag met een platte afdekking.
Detailhandel
Aan het Dokter M. van Drielplein 1 is een complex van winkelruimten gelegen. Het gebouw is twee bouwlagen hoog. Op de begane grond is een supermarkt gevestigd, op de eerste verdieping is momenteel kledingwinkel gevestigd.
Bedrijfspand met dienstwoning.
Aan de Molendam 28a is een bedrijfspand met dienstwoning gelegen. Het perceel heeft in het geldende bestemmingsplan een detailhandelsbestemming. De dienstwoning bestaat uit twee bouwlagen met een kap. Het bedrijfsvolume bestaat uit één laag van ongeveer zeven meter. Het bedrijfspand lijkt niet meer als zodanig in gebruik te zijn.
Verwerking in het bestemmingsplan
De verschillende bebouwingselementen zijn conform het huidige gebruik of de huidige bestemming bestemd.