Plan: | Bedrijventerrein 't Wegdam e.o. (Hengevelde) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1735.KNxHENxACTWDx-OH10 |
In het plan is gebruik gemaakt van de onderstaande enkel- en dubbelbestemmingen. Per bestemming is de regeling in hoofdlijnen beschreven.
Bedrijf
De bedrijfslocaties ten zuiden van de Goorsestraat zijn voorzien van de bestemming 'Bedrijf''. De reden daarvoor is dat het om bedrijven gaat die niet op een planmatig ontwikkeld bedrijventerrein zijn gevestigd. Een tweede reden is dat deze locaties niet ontsloten worden door wegen die in de eerste plaats een functie hebben voor het verkeer naar en van de bedrijven. Daarom vallen deze wegen binnen de bestemming 'Verkeer'.
De bedrijfslocaties binnen de bestemming 'Bedrijf' grenzen aan een rustige woonwijk. Daarom dienen nieuwe bedrijven, die zich op deze locaties vestigen, te passen in de milieucategorieën 1 en 2 van de brochure 'Bedrijven en milieuzonering'. In lid 3.1 a van de regels is dat als volgt verwoord. Toegelaten zijn:
De bedrijven mogen als ondergeschikte nevenactiviteit tevens detailhandelsactiviteiten ontplooien, mits het daarbij gaat om de verkoop van ter plekke gemaakte producten of indien de verkoop van goederen aan particulieren onderdeel uitmaakt van de normale dienstverlening van het bedrijf in kwestie. De bijbehorende regel (lid 3.1 b)is als volgt:
De bedrijfslocaties met bestaande bedrijven die in een hogere milieucategorie dan 2 vallen zijn van een aparte aanduiding voorzien om aan te geven dat zij het recht hebben op de betreffende locaties hun activiteiten gewoon voort te zetten. Op deze locaties zijn ook nieuwe bedrijven toegelaten die activiteiten ontplooien die bij deze aanduiding passen. De bijbehorende regels (lid 3.1 onder c)zijn als volgt geformuleerd:
1. een bouwbedrijf ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - bouwbedrijf';
3. een machinefabriek ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - machinefabriek';
4. een verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg ter plaatse van de aanduiding 'verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg';
Aan de regels is als bijlage I een 'Staat van bedrijfsactiviteiten' toegevoegd. Deze lijst van toegelaten bedrijven is gebaseerd op de lijsten van de vigerende bestemmingsplannen en geactualiseerd op basis van de nieuwste sbi-codes.
Binnen de bestemming "Bedrijf" is één bestaande detailhandelsvestiging toegelaten, te weten een bruidsmodezaak. De betreffende regel (lid 3.1 c onder 2) is als volgt geformuleerd:
2. een bruidsmodezaak ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - bruidsmodezaak';
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning een bedrijf uit een hogere milieucategorie op de locatie toelaten indien is aangetoond dat de vestiging van het bedrijf in kwestie niet leidt tot een grotere milieubelasting op de woonomgeving dan de reeds toegelaten bedrijven.
De bedrijfsbebouwing dient te worden gebouwd binnen de bouwvlakken. De maximale bouw- en goothoogten zijn met een maatvoeringssymbool op de verbeelding weergegeven.
Binnen deze bestemming is een aantal bedrijfswoningen met de bestaande bouw- en goothoogten toegelaten. De betreffende regel (lid 3.1 c onder 5) is als volgt geformuleerd:
5. bestaande bedrijfswoningen ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning';
Verder ligt binnen deze bestemming een bedrijfswoning die uitsluitend als woning mag worden gebruikt. Op het betreffende bouwperceel zijn geen bedrijfsactiviteiten toegelaten. De betreffende regel (lid 3.1 d ) is als volgt geformuleerd:
d. een woning ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - uitsluitend wonen toegestaan'. Ter plaatse van de aanduiding zijn geen bedrijfsactiviteiten toegestaan;
Bedrijf-Openbaar nut
Deze bestemming is gegeven aan een bestaand openbaar nutsgebouw in de noordpunt van het plangebied. De grond met deze bestemming is beperkt tot de grondoppervlakte van het bouwwerk.
Bedrijventerrein
De bestemming 'Bedrijventerrein' is gegeven aan de bedrijfslocaties ten noorden van de Goorsestraat. Het gebied is onderverdeeld in gronden waar bestaande bedrijven en bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2, respectievelijk 1 tot en met 3.1, respectievelijk 1 tot en met 3.2, zijn toegelaten. De gekozen zonering is gebaseerd op de milieuzonering van de vigerende bestemmingsplannen (zie art. 5.1. a):
De bedrijven mogen als ondergeschikte nevenactivitiet tevens detailhandelsactiviteiten ontplooien, mits het daarbij gaat om de verkoop van ter plekke gemaakte producten of indien de verkoop van goederen aan particulieren onderdeel uitmaakt van de normale dienstverlening van het bedrijf in kwestie. Binnen deze bestemming komen geen zelfstandige detailhandelsvestigingen voor. Detailhandel in volumineuze goederen is binnen deze bestemming niet toegelaten. De bijbehorende regel (lid 5.1 b)is als volgt:
De strook grond aan de noordzijde van de Goorsestraat is mede bestemd voor dienstverlenende bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2. Daarom is deze strook tevens voorzien van de aanduiding ''dienstverlening' (zie art. 5.1. c onder 3):
3. dienstverlening ter plaatse van de aanduiding 'dienstverlening';
Gekozen is voor dienstverlenende bedrijven langs de Goorsestraat omdat de bij deze bedrijven behorende ruimtelijke uitstraling kan bijdragen aan de gewenste verbetering van het gebied langs deze hoofdentree van Hengevelde.
De rest van het bedrijventerrein ten noorden van de Goorsestraat is bestemd voor bestaande bedrijven en bedrijven in de milieucategorieën 1 tot en met 3.1, respectievelijk 1 tot en met 3.2.
De locaties van bestaande bedrijven in een bepaalde milieuzone, die in een hogere categorie vallen dan in de betreffende milieuzone toelaatbaar zijn, zijn van een aparte aanduiding voorzien om aan te geven dat zij het recht hebben op de betreffende locaties hun activiteiten gewoon voort te zetten. Binnen deze bestemming gaat het om een bouwbedrijf (zie art. 5.1. c onder 4):
4. een bouwbedrijf ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - bouwbedrijf';
Op deze locatie kan ook een nieuw bedrijf worden toegelaten die activiteiten ontplooit die bij deze aanduiding past.
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning een bedrijf uit een hogere milieucategorie op de locatie toelaten indien is aangetoond dat de vestiging van het bedrijf in kwestie milieuhygienisch aanvaardbaar is.
De bedrijfsbebouwing dient te worden gebouwd binnen de bouwvlakken. De maximale bouw- en goothoogten zijn met een maatvoeringssymbool op de verbeelding weergegeven.
Binnen de bestemming is een aantal bedrijfswoningen aanwezig. In afwijking van het geldend restrictieve beleid voor bedrijfswoningen is de bouw van nieuwe bedrijfswoningen nog toegestaan op locaties waar deze bouw ook al op basis van de vigerende plannen mogelijk is. Daar waar nog niet gebruik gemaakt is van dit recht kunnen deze woningen alsnog worden gerealiseerd. De nog niet gebouwde en de reeds gerealiseerde bedrijfswoningen zijn toegestaan ter plaatse van de volgende aanduidingen (zie art. 5.1. c onder 1 en 2):
1. nieuwe bedrijfswoningen ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein - bedrijfswoning toegestaan';
2. bestaande bedrijfswoningen ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning';
In de regels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de aanduiding 'bedrijfswoning' te verwijderen zodat geen bedrijfswoningen, maar uitsluitend bedrijven zijn toegestaan.
Aan de regels is als bijlage I een Staat van bedrijfsactiviteiten toegevoegd. Deze lijst van toegelaten bedrijven is gebaseerd op de lijsten van de vigerende bestemmingsplannen en geactualiseerd op basis van de nieuwste sbi-codes.
Groen
De bestemming 'Groen' is gegeven aan structurele groenvoorzieningen. Binnen deze bestemming kunnen eventueel ook voet- en fietspaden, speelvoorzieningen en waterpartijen voorkomen of worden gerealiseerd. Er kunnen geen gebouwen worden gebouwd. Wel is het mogelijk hier 'bouwwerken geen gebouwen zijnde', op te richten tot een hoogte van maximaal 3 m. Groen op eigen terrein valt onder de bedrijfs- of de woonbestemming.
Groen-Groene ruimte
De bestemming 'Groen-Groene ruimte' is gegeven aan structurele groenvoorzieningen waaronder semi-agrarische activiteiten. Dit betreft een stuk akker ten westen van het garagebedrijf van Hartgerink-. Binnen deze bestemming kunnen eventueel nog voet- en fietspaden, speelvoorzieningen en waterpartijen voorkomen of worden gerealiseerd. 'Verder kunnen hier alleen 'bouwwerken geen gebouwen zijnde', worden opgericht.
Verkeer
De wegen, de begeleidende fietspaden en groenstroken en de overige verkeersruimten die geen deel uitmaken van de bestemming 'Bedrijventerrein' hebben de bestemming 'Verkeer'. In deze bestemming zijn tevens parkeerstroken en nutsvoorzieningen toegestaan. Verder kunnen hier kleine gebouwen worden opgericht met een maximale inhoud van 50 m3.
Water
Deze bestemming is gegeven aan de watergang langs de Wethouder Gosselinkstraat. Binnen het vlak met deze bestemming mogen alleen bruggen en andere bouwwerken van beperkte hoogte worden gebouwd.
Wonen
Deze bestemming is gegeven aan de binnen het plan gelegen dubbele woning op het adres Eeftinkstraat 1 en 1a.
De bouwmogelijkheden voor deze woningen zijn relatief globaal vastgelegd. Voor het bestemmingsvlak met beide woningen is één bouwvlak opgenomen, zodat de achtertuinen van de woningen kunnen worden benut voor uitbreiding van de woningen in kwestie of de bouw van aan- en bijgebouwen. De maximaal toelaatbare bouw- en goothoogte van de gebouwen is met een maatvoeringssymbool op de verbeelding weergegeven.
Aan de voorzijde dienen woningen in de voorgevellijn te worden gebouwd, waardoor een strakke rooilijn in stand wordt gehouden. Wel wordt aan de voorgevels van de woningen de bouw van een erker toegestaan, zij het dat een dergelijke aanbouw aan een maximale afmetingen is gekoppeld.
Naast de woonfunctie, worden binnen de bestemming aan-huis-verbonden beroepen mogelijk gemaakt.
Waarde-Archeologie-2 en -3
Voor de archeologisch waardevolle gebieden binnen het plangebied zijn twee dubbelbestemmingen opgenomen. Voor de gronden met een hoge archeologische waarde is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2 opgenomen. Ingrepen met een grotere oppervlakte dan 2500 m2 die dieper gaan dan 40 cm zijn alleen mogelijk op basis van een omgevingsvergunning. Deze vergunning wordt alleen verleend als uit archeologisch onderzoek blijkt dat deze ingrepen niet leiden tot een onevenredig grote aantasting van archeologische waarden.
Gebieden met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde hebben de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 3'. Voor deze gebieden geldt de voormelde verplichting tot het uitvoeren van archeologisch onderzoek bij ingrepen met een oppervlakte van meer dan 5000 m2 die dieper gaan dan 40 cm.
In de regels van deze twee dubbelbestemmingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt deze bestemmingen te verwijderen indien uit het archeologische onderzoek blijkt dat de gronden in kwestie hun archeologische waarden hebben verloren.