direct naar inhoud van 4.3 Uitleg van de regeling
Plan: Elst, Kavels Nieuwe Aamsestraat
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0158ELSTbvnwaamstr-VSG1

4.3 Uitleg van de regeling

4.3.1 Uitgangspunten regeling

De beheersverordening is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • beheer van de bestaande legale situatie (gebruik en bouwen);
  • (in principe) het behoud van de planologische ruimte zoals deze in de geldende plannen is opgenomen en de in de tussentijd verleende ontheffingen/afwijkingen.

Zowel het behoud van de bestaande situatie als het behoud van de planologische ruimte vormen de onderlegger voor de beheersverordening. Om de planologische ruimte uit de vigerende plannen in deze verordening over te nemen, is de regeling uit de vigerende plannen in deze verordening overgenomen.

In de regeling is expliciet bepaald dat indien de bestaande legale situatie afwijkt van hetgeen op het kaartbeeld en/of in de regels is bepaald, de bestaande legale situatie alsnog is toegestaan.

Met de inwerkingstreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is een aantal termen die gebruikt werden in de voorgaande bestemmingsplannen niet meer actueel. In plaats van een aanlegvergunning, wordt nu gesproken over een 'omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden' en in plaats van een vrijstelling, is er nu sprake van een afwijking. De inhoud en de bedoeling van de regels wijzigen echter niet, er is sprake van een nieuwe naam van de vergunningen. In deze verordening is aangegeven hoe deze vergunningen nu moeten worden gelezen.

4.3.2 Bedrijvenpark De Aam

Het vigerende bestemmingsplan Bedrijvenpark De Aam (1992) is het basisplan dat binnen het verordeningsgebied vigeert. De regeling en bijbehorende kaart zijn om die reden in artikel 2 sub a vastgelegd en opgenomen als bijlage bij de regels van de verordening.

Wijzigingsbevoegdheden uit het vigerende plan kunnen binnen een beheersverordening echter niet worden overgenomen. Voor wijzigingsbevoegdheden geldt dat deze ontwikkelingen mogelijk maken die afwijken van ofwel de bestaande ruimtelijke structuur ofwel de bestaande functionele structuur. Om die reden stroken deze regelingen niet met het doel van een beheersverordening als instrument. De wijzigingsbevoegdheden zijn daarom uitgesloten via artikel 2, sub b.

4.3.3 Buitengebied dorp Elst

Voor bijna het gehele gebied van deze beheersverordening is het bestemmingsplan Bedrijvenpark De Aam vastgesteld. Enkel ter plaatse van het Agrarisch perceel aan de noordoostzijde van het plangebied geldt het bestemmingsplan Buitengebied dorp Elst. Voor dit gebied geldt daarom de regeling uit dit bestemmingsplan dat ter plaatse van toepassing is. De voorschriften en de plankaart van dit bestemmingsplan zijn als bijlage opgenomen in deze beheersverordening. In artikel 2 sub a wordt verwezen naar deze regeling.

Zoals in paragraaf 4.3.2 is aangegeven, kunnen wijzigingsbevoegdheden binnen een beheersverordening echter niet worden overgenomen. Ook voor dit bestemmingsplan geldt dat de wijzigingsbevoegdheden daarom zijn uitgesloten via artikel 2, sub b.

4.3.4 Westeraam

De (tijdelijke) ontsluiting van Westeraam via de Regenboog is met een uit te werken bestemming opgenomen in het bestemmingsplan Westeraam. Deze ontsluiting is op dit moment als zodanig in gebruik. De verkeersfunctie wordt daarom mogelijk gemaakt in deze verordening. Dit is conform het feitelijke gebruik. Voor de gebruiks- en bouwmogelijkheden wordt aangesloten op de algemene regeling die in bestemmingsplannen geldt binnen de bestemming Verkeer - Verblijf.

4.3.5 Archeologie

Na vaststelling van de bovengenoemde plannen is nieuw archeologisch beleid opgesteld door de gemeente Overbetuwe.

De nadere onderbouwing van dit sectorale aspect is opgenomen in paragraaf 5.3, waaruit blijkt dat binnen het verordeningsgebied enkel beleidszone '4' voorkomt.

Voor deze beleidszone is een minimum oppervlakte- en/of dieptemaat bepaald die archeologisch onderzoek verplicht stelt bij ruimtelijke ontwikkelingen van grotere omvang.

Een uitsnede van de archeologische beleidskaart waaruit de zonering van het verordeningsgebied blijkt is opgenomen in de bijlagen bij de regels. Ook de bijbehorende regels die per zone van toepassing zijn, zijn als bijlage opgenomen. Samen zijn ze verankerd in artikel 2 lid c. Deze regeling ter bescherming van de archeologische (verwachtings)waarden geldt ter aanvulling op de bovengenoemde regelingen.

4.3.6 Overige legale situaties

Situaties die niet voldoen aan de ter plaatse geldende regeling, maar wel legaal tot stand gekomen zijn, blijven eveneens toegestaan. Dit is bepaald in artikel 2 sub d.

Het kan daarbij gaan om zowel bouw- als gebruiksmogelijkheden overeenkomstig een eerder doorlopen ruimtelijke procedure.