Plan: | Elst, Kavels Nieuwe Aamsestraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1734.0158ELSTbvnwaamstr-VSG1 |
De Wet ruimtelijke ordening (Wro) biedt gemeenten de mogelijkheid om in plaats van een bestemmingsplan een beheersverordening voor een gebied vast te stellen. Een beheersverordening vormt, net als het bestemmingsplan, het kader waaraan onder andere bouwaanvragen worden getoetst en op basis waarvan de gemeente handhavend kan optreden op het moment dat in strijd met bepalingen uit de verordening wordt gehandeld (denk aan illegale gebruiksvormen of illegale bebouwing).
De Wro heeft een bovengrens gesteld voor gebieden waarvoor de verordening kan worden toegepast. Een beheersverordening betreft een regeling voor het beheer van het gebied overeenkomstig het bestaande gebruik. Een beheersverordening is juridisch vergelijkbaar met een bestemmingsplan met een consoliderende inhoud. Onder een beheerregeling wordt zowel een regeling voor de daadwerkelijk aanwezige situatie verstaan, als een regeling waarin de planologische mogelijkheden worden overgenomen.
Voor het verordeningsgebied van de voorliggende beheersverordening geldt dat op dit moment nog niet duidelijk is wat het toekomstperspectief op lange termijn is. In het verleden behoorden de deelgebieden bij het te ontwikkelen stationgebied. De lange termijn doelstellingen zijn ter plaatse van het verordeningsgebied nog onvoldoende concreet en onderbouwd voor wat betreft uitvoerbaarheid en omgevingsaspecten. Het verordeningsgebied kan daarom nog niet van een nieuwe planologische regeling worden voorzien. Aangezien (op langere termijn) wel ontwikkelingen zijn voorzien voor het verordeningsgebied, is de looptijd van de beheersverordening beperkt. Hierdoor zijn voor de looptijd van de beheersverordening geen ontwikkelingen voorzien en is het instrument een adequaat instrument voor deze situatie.
De gemeente is echter gehouden aan de zogenoemde actualiseringsplicht op grond van artikel 3.1 Wet ruimtelijke ordening. Deze actualiseringsplicht betekent dat de gemeente ervoor dient te zorgen dat het hele grondgebied is voorzien van actuele bestemmingsplannen of beheersverordeningen, dat wil zeggen niet langer dan 10 jaar geleden vastgesteld.
De gemeente kiest er voor om voor dit gebied een beheersverordening vast te stellen. Deze beheersverordening heeft tot doel de bestaande situatie te beheren. Op een later moment zal, als de ontwikkelingen voldoende concreet zijn, een bestemmingsplan in procedure worden gebracht.
Deze beheersverordening heeft een looptijd van enkele jaren (6 jaar). In deze periode zullen de ontwikkelingen naar verwachting dermate concreet worden, dat deze planologisch mogelijk gemaakt zullen worden. Deze verwachte looptijd wordt juridisch vastgelegd in deze beheersverordening. Na deze 6 jaar komt de beheersverordening te vervallen. De beoogde ontwikkelingen zullen - zoals aangegeven - mogelijk worden gemaakt met een bestemmingsplan. Indien dit bestemmingsplan eerder wordt vastgesteld dan de looptijd van deze beheersverordening, komt de beheersverordening eveneens te vervallen.
Gebleken is dat voor de korte termijn het huidige planologische kader van onderhavig plangebied nog voldoende actueel is. Binnen deze regeling worden geen ongewenste ontwikkelingen en mogelijkheden geboden. Er is daarom voor gekozen uit te gaan van de planologische mogelijkheden zoals nu in de vigerende bestemmingsplannen (en in de verleende omgevingsvergunning) zijn opgenomen.