direct naar inhoud van 4.2 Het plangebied
Plan: Bedrijventerrein Andelst-Zetten
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1734.0014ANDEbedrijfter-ONHE

4.2 Het plangebied

4.2.1 Ligging groter geheel

De gemeente Overbetuwe is een gemeente die zich uitstrekt langs de zuidelijke oever van de Neder-Rijn en de noordelijke oever van de Waal. Grote steden in de nabijheid zijn Arnhem en Nijmegen. De gemeente Overbetuwe maakt deel uit van de stadsregio Arnhem-Nijmegen. De gehele gemeente Overbetuwe telt ongeveer 46.000 inwoners.

Het bedrijventerrein van Andelst-Zetten is gelegen aan weerszijden van de A15. Hierdoor bestaat het plangebied uit twee bedrijventerreinen. Ten noorden van de A15 is het bedrijventerrein gelegen wat geografisch behoort bij Zetten. Het bedrijventerrein dat gelegen is ten zuiden van de A15 hoort bij de kern Andelst. Dit laatste bedrijventerrein is velen malen groter dan het noordelijk gelegen bedrijventerrein. Doordat naast de A15 de spoorlijn Tiel-Arnhem en de Betuweroute beide bedrijventerreinen doorkruisen is geen geografische binding aanwezig.

4.2.2 Ontstaansgeschiedenis bedrijventerrein

Voornoemde ligging van het bedrijventerrein nabij de A15 en N836 impliceert dat het voor de hand ligt dat een bedrijventerrein mede ten gevolge van het verkeersknooppunt tot ontwikkeling is gekomen.

4.2.3 Ruimtelijke structuur

Het zuidelijk deel van het plangebied is grotendeels ingeklemd tussen de kern Andelst en de A15. Het noordelijk deelgebied grenst in het zuiden aan het spoor en aan de overige zijden aan het buitengebied en lint van Zetten. Tussen het noordelijk deel en zuidelijk deel van het plangebied neemt de A15 een belangrijke rol in. Het zuidelijk deel van het plangebied is dan ook voor een groot deel georiënteerd op deze rijksweg. In het noorden van het plangebied is de bebouwing ingepast in bestaande lint en in de loop der jaren is dit bedrijventerrein verder verdicht in zuidelijke richting naar het spoor.

De zuidelijk gelegen bedrijfkavels zijn ingepast parallel aan de A15 en zijn daardoor ruimer van opzet dan de noordelijk gelegen bedrijfskavels.

4.2.4 Bedrijfsbebouwing

Het bedrijventerrein is ruimtelijk gezien te onderscheiden in een noordelijk, oostelijk, westelijk en een zuidelijk deel. Daarnaast is een onderscheid te herkennen als gevolg van het tijdpad waarin het bedrijventerrein tot ontwikkeling is gekomen. Hierdoor is een diversiteit in schaal, vorm en architectuur te onderscheiden. Het noordelijk deel bestaat uit meer traditioneel ogende bedrijfsbebouwing, waarin grotere bedrijven worden afgewisseld met kleinschalige bedrijvigheid. De zuidelijk gelegen gebouwen zijn als autonome objecten ingepast langs de A15, waarbij de bebouwing beter op elkaar is afgestemd dan in het noorden van het plangebied.

Het westelijk deel van het plangebied is veel ruimer opgezet dan het oostelijk deel.

4.2.5 Woonbebouwing

De woonbebouwing die aanwezig is in het plangebied bestaat uit bedrijfswoningen en zogenaamde burgerwoningen. De burgerwoningen zijn gelegen in het noordoostelijk deel van het zuidelijk deelgebied (bedrijventerrein behorende bij Andelst). De woningen vinden vaak geen aansluiting met de omliggende bedrijfsbebouwing. De bebouwing bestaat uit vrijstaande woningen van één of twee bouwlagen met kap.

4.2.6 Verkeer en parkeren

De hoofdontsluiting van het plangebied vindt plaats via de Wageningsestraat en de A15. De Wageningsestraat is tevens de ontsluitingsweg tussen Andelst en Zetten. De kern Andelst is gelegen ten oosten van de Wageningsestraat en Zetten aan de westelijke zijde. Hierdoor worden de woonkernen ontzien van veel vrachtverkeer. Parkeren vindt doorgaans plaats op eigen terrein.

4.2.7 Openbare ruimte, groenstructuur en water

In het plangebied zijn tussen de bedrijfspercelen weinig tot geen locaties gelegen waarbij sprake is van een hoogwaardige openbare ruimte. In het westen van het plangebied is de bebouwing veelal omgeven door groenstroken en enkele waterpartijen. Dit in tegenstelling tot het noordelijk deel van het plangebied en het oostelijk deel van Andelst, waarbij hoofdzakelijk bebouwing en verharding het beeld bepalen. In het oosten van het plangebied en het oostelijk deel van Andelst is een sportpark gelegen.