direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Nagtegael
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.Nagtegael-VST1

4.2 Water

Bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen moet de watertoets worden toegepast. Dit houdt in dat alle ruimtelijke plannen een waterparagraaf moeten bevatten. De watertoets is het hele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het kader van de watertoets is vanaf 1 november 2003 wettelijk verankerd in het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro).

Duurzaam waterbeheer

Voor de ontwikkelingen in het plangebied is in 2000 reeds het bestemmingsplan vastgesteld. Hierbij is expliciete aandacht besteed aan de waterhuishouding van het plangebied en de directe omgeving. Destijds is, in overleg met de gemeente Midden-Drenthe, het Zuiveringschap Drenthe en het Waterschap Meppelerdiep, onderzoek verricht naar de afwatering van de locatie en de omgeving in relatie tot de planontwikkeling. De uitgangspunten van genoemde instanties zijn daarbij als randvoorwaarden meegenomen.

De doelstellingen en ambities zijn vastgelegd in "Duurzame ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van Nagtegael". Uitgangspunt daarbij is het integraal waterbeheer om het behouden, versterken en realiseren van natuurwaarden en recreatieve waarden met water in de hoofdrol. De gekozen systemen voor de afvoer van neerslag zorgen voor een minimum aan afvoer van vuil naar oppervlaktewater. Door de gehanteerde peilen en de gekozen wijze van afvoer van neerslag zal het effect op verdroging van de omgeving nihil zijn. Door de aanleg van natuurlijke oevers en doorspoelvoorzieningen kan in het gehele gebied een goede waterkwaliteit worden verwacht. Doordat alle oevers met elkaar verbonden zijn, ontstaat een samenhangende ecologische verbindingszone. Door het toepassen van gemalen en stuwen kan het water worden rondgepompt en kan het peil ook in lange droge periodes zoveel mogelijk worden gehandhaafd waarmee een goede waterkwaliteit wordt bevorderd. Zoveel mogelijk wordt het regenwater van verharde oppervlakken niet op het riool geloosd maar direct na zuivering geloosd op het "oppervlaktewater" of geïnfiltreerd in de bodem. Voor de infiltratie wordt gebruik gemaakt van doorlatende verharding.

In de huidige situatie wordt de woonwijk reeds ontwikkeld. Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan wordt in het voorliggend bestemmingsplan een groter aantal woningen mogelijk gemaakt. In de toekomstige situatie dient de waterhuishouding te zijn afgestemd op dat aantal. Daarom is een watertoets uitgevoerd (Aveco de Bondt, Watertoets Nagtegael te Beilen, van 16 maart 2012). De watertoets is opgenomen in Bijlage 2. Onderstaand zijn de conclusies van de waterparagraaf weergegeven.

De riolering van het waterschap is opgenomen op de verbeelding en heeft in de regels een bescherming gekregen door middel van de dubbelbestemming "Leiding - Riool". Gemeentelijke leidingen zijn niet opgenomen. Deze zijn van beperkte omvang en behoeven geen planologische bescherming.

Waterparagraaf

In 2000 is reeds een uitgebreid waterhuishoudkundig onderzoek uitgevoerd (Oranjewoud, Waterhuishoudingsplan en advies bouwrijpmaken Bestemmingsplan Nagtegael te Beilen, van 26 oktober 2000). In dat onderzoek is rekening gehouden met circa 600 woningen en de maatregelen die daarbij dienen te worden getroffen. Deze uitgangspunten zijn nog steeds van toepassing bij de verruiming van het aantal woningen. De technische uitwerking als gevolg van de uitbreiding vindt plaats in een later stadium. De uitgangspunten voor deze technische uitwerking zijn opgenomen in het destijds uitgevoerde waterhuishoudkundige onderzoek.

Het waterschap en de gemeente zijn tijdens de bestemmingsplanfase in 2000 uitgebreid betrokken geweest. Dit heeft er toe geleid dat alle sturende randvoorwaarden in een heel vroeg stadium zijn opgenomen. Hierdoor wordt een goede waterhuishouding gewaarborgd.

Geconcludeerd is dat de procedure zodanig is gevolgd dat het waterschap haar technische inbreng in een vroeg stadium heeft kunnen meegeven. Via www.dewatertoets.nl is het waterschap over de onderhavige uitbreiding van het vigerende bestemmingsplan geïnformeerd. Aanvullend wordt het waterschap overeenkomstig artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening nogmaals officieel in de gelegenheid gesteld om te reageren op het bestemmingsplan.