direct naar inhoud van 3.6 Gemeentelijk beleid
Plan: RvR Kanaal O.Z. 13a en naast Steendervalsweg 55
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.KanaalOZ13aDR-VST1

3.6 Gemeentelijk beleid

3.6.1 Landschapsontwikkelingsvisie (Agrarisch kompas Midden-Drenthe)

De gemeente Midden-Drenthe zet in op een gezonde en optimaal functionerende landbouw. In de Landbouwontwikkelingsvisie (augustus 2000) wordt ingegaan op enerzijds de aanstaande veranderingen in de landbouw in Midden-Drenthe en anderzijds de mogelijkheden van de gemeente om zo goed mogelijk op deze veranderingen in te spelen. De gemeente Midden-Drenthe wordt aangeduid als een sterk agrarische gemeente. De beschikbare grond wordt, veel meer dan gemiddeld in Nederland, gebruikt voor landbouwkundige doeleinden en de agrarische bedrijven zijn relatief groot. Mede hierdoor vertegenwoordigt de agrarische sector een aanzienlijk economisch en maatschappelijk belang. Wel daalt het aantal agrarische bedrijven, conform de landelijke trend, met 2% tot 3% per jaar. De maatschappelijke trends in de landbouw zijn ook zichtbaar binnen de gemeente. Het gaat hierbij vooral om schaalvergroting, verdieping of verbreding. Het centrale idee is dat er ruimte moet zijn om te ondernemen. Die ruimte wordt bepaald door eisen aan milieu en landschap.

In de Landbouwontwikkelingsvisie is aangegeven hoe de verschillende partijen op de ontwikkelingsrichtingen kunnen inspelen om te komen tot een gezonde en goed functionerende landbouw. Dit resulteert in een aantal concrete projectvoorstellen. De projectvoorstellen hebben onder meer betrekking op verdieping en verbreding, pilot perspectief veehouderij, agrarisch ondernemerschap, toekomstgericht ondernemen en een gemeentelijk contactbureau voor agrarische zaken.

Evaluatie en actualisatie van de Landbouwontwikkelingsvisie

De gemeentelijke landbouwontwikkelingsvisie is in 2000 vastgesteld. Ondertussen gaan de ontwikkelingen op alle terreinen gestaag door, zo ook in de landbouw. De landbouwontwikkelingsvisie is intussen geƫvalueerd en geactualiseerd (Actualisatie landbouwontwikkelingsvisie 2000 (2009)). In de actualisatie is een aantal cijfers bijgesteld en is een link gelegd tussen de bestaande landbouwontwikkelingsvisie en de visiefilm "Platteland leeft!" waarin de gemeenteraad haar visie geeft op het jaar 2020.

De landbouw speelt een belangrijke en beeldbepalende rol in Midden-Drenthe. Het buitengebied is, ook in 2020, nog steeds hoofdzakelijk in gebruik voor landbouwdoeleinden. Maar ook de niet-agrarische bevolking, krijgt in de toekomst een steeds sterkere invloed op het buitengebied, onder andere door toename van economische bedrijvigheid. De verschillende sectoren, blijven ook in de toekomst aanwezig. Echter, door de schaalvergroting die in elke sector door blijft zetten, is de verwachting dat het aantal bedrijven in totaal afneemt. Voor de landbouw wordt ingezet op het bieden van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor nu en in de toekomst.

De voorgenomen ontwikkeling speelt in op deze veranderingen in het buitengebied.

3.6.2 Beeldkwaliteitsplan Buitengebied gemeente Midden-Drenthe

Voor het buitengebied van de gemeente Midden-Drenthe is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. In het beeldkwaliteitsplan zijn vanuit het landschap specifieke richtlijnen voor de inpassing van ontwikkelingen in het buitengebied geformuleerd. Daarbij gaat het om richtlijnen voor de inpassing van nieuwe stallen en loodsen, paardenhouderijen, silo's en nieuwe woningen in het buitengebied.

Binnen het beeldkwaliteitsplan is rekening gehouden met de verschillende landschapstypen binnen de gemeente. Hierdoor kan dezelfde ontwikkeling in verschillende landschapstypen anders worden vormgegeven.

In het kader van de voorgenomen ontwikkeling is een perceelgericht beeldkwaliteitsplan opgesteld. In dit perceelgerichte beeldkwaliteitsplan zijn de uitgangspunten voor de inrichting en bebouwing opgenomen. Het beeldkwaliteitsplan is opgenomen in Bijlage 1 Beeldkwaliteitsplan Kanaal Oostzijde 13a en naast Steendervalsweg 55. Het plan voldoet aan de algemene richtlijnen uit het beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied.

3.6.3 Landschapsbeleidsplan Midden-Drenthe

In het Landschapsbeleidsplan Midden-Drenthe is het gemeentelijk beleid voor landschap en natuur in het gehele buitengebied van Midden-Drenthe geformuleerd. Het beleid vormt de basis voor verdere ontwikkeling van het landschap. Het uitgangspunt is de versterking van de eigen identiteit van het landschap. Het beleid richt zich op het versterken van de beleefbare kenmerken en het contrast tussen plateau en rand. Deze tweedeling is bepalend voor de ruimtelijke en ecologische kwaliteiten in Midden-Drenthe. De gemeente heeft een belangrijke taak bij de uitvoering van het Landschapsbeleidsplan.

Naast goed beheer en onderhoud van de eigen gemeentelijke beplantingen ligt het accent op het stimuleren van vrijwillige deelname aan landschapsbeheer door particulieren. Daartoe zijn in het Landschapsbeleidsplan concrete projecten opgenomen. Het Landschapsbeleidsplan is bepalend voor de inbreng van natuur- en landschapswaarden bij de integrale planvorming. Bij het beeldkwaliteitsplan voor de voorgenomen ontwikkeling, zie Bijlage 1, is ook rekening gehouden met dit Landschapsbeleidsplan.