direct naar inhoud van 2.2 Europees en rijksbeleid
Plan: Inrichtingsplan Dwingelderveld, Midden-Drenthe
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1731.DWVELD-VST1

2.2 Europees en rijksbeleid

2.2.1 Europa

Natura2000

In de vogel- en habitatrichtlijnen zijn soorten en habitattypen aangegeven waarvan de gunstige staat van instandhouding moeten worden beschermd. Door de vorming van een natura-2000 netwerk van beschermde natuurgebieden waarin deze soorten voorkomen wordt dit Europese beleid vertaald. Het Dwingelderveld is aangemeld als Natura2000-gebied, maar is nog niet als zodanig aangewezen. Wel is het Dwingelderveld aangewezen als vogel- en habitatrichtlijngebied. In paragraaf 4.5 wordt nader ingegaan op Natura2000.

Kaderrichtlijn Water

De doelen van de KRW omvatten vooral het realiseren van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater, van chemisch schoon grondwater en van het beschikbaar hebben van voldoende grondwater ten behoeve van terrestrische natuur.

De Kaderrichtlijn geeft echter ook aan dat de kwantitatieve toestand van een grondwaterlichaam van invloed kan zijn op de ecologische kwaliteit van een ecosysteem. Eén van de doelen in de richtlijn waarop het Inrichtingsplan direct betrekking heeft is als volgt geformuleerd:

“Het doel van deze richtlijn is de vaststelling van een kader voor de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwateren en grondwater, waarmee aquatische ecosystemen en, wat de waterbehoeften ervan betreft, terrestrische ecosystemen en waterrijke gebieden die rechtstreeks afhankelijk zijn van aquatische ecosystemen, voor verdere achteruitgang worden behoed en worden beschermd en verbeterd.”

Op basis van het KRW zal het Rijk zogenaamde stroomgebiedbeheersplannen opstellen waarin de waterkwaliteits- en kwantiteitsdoelstellingen worden weergegeven. Het ministerie van LNV geeft aan dat in de stroomgebiedbeheersplannen de doelstellingen van het Waterbeleid 21e eeuw en de instandhoudingsdoelstellingen voor de Natura2000 gebieden integraal worden opgenomen.

2.2.2 Rijk

Nota Ruimte

Op 23 april 2004 heeft het kabinet de Nota Ruimte vastgesteld. De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen voor de komende decennia. Het kabinet gaat daarbij uit van een dynamisch, op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden tussen rijk en decentrale overheden. De gebieden en netwerken die het kabinet vanuit ruimtelijke optiek van nationaal belang acht, vinden hun ruimtelijke neerslag in de nationale Ruimtelijke Hoofdstructuur (RHS). Daar streeft het rijk in het algemeen naar meer dan basiskwaliteit.

De ecologische hoofdstructuur en de Natura 2000 gebieden, zoals het Dwingelderveld, maken onderdeel uit van de ruimtelijke hoofdstructuur. In zijn algemeenheid is het ruimtelijk beleid voor de Natura2000 en EHS- gebieden gericht op het behoud, herstel en de ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden van een gebied.

Gebiedendocument Dwingelderveld

Ten behoeve van het ontwerp aanwijzingsbesluit voor het aanwijzen van het Dwingelderveld als Natura-2000 gebied is door LNV een gebiedendocument opgesteld waarin de instandhoudingsdoelen voor het gebied zijn geformuleerd. Tevens zijn de begrenzing van het gebied in het ontwerpbesluit opgenomen en de habitattypen en soorten waarvoor het gebied wordt aangemeld. Onderstaande kaart geeft de voorgestelde begrenzing van het Natura2000 gebied weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.1731.DWVELD-VST1_0002.png"  
Fig. 2: Ontwerp-begrenzing Natura2000 gebied Dwingelderveld  

Naast algemene doelen zijn ook kernopgaven voor het Natura2000 gebied geformuleerd. Dit zijn:

  • Kwaliteitsverbetering van zure vennen;
  • Kwaliteitsverbetering van actieve hoogvenen in heideterrein en bossen;
  • Kwaliteitsverbetering en vergroting oppervlakte vochtige heiden en pioniervegetaties;
  • Behoud areaal en kwaliteitsverbetering jeneverbesstruwelen.

In paragraaf 4.5 wordt nader ingegaan op het ontwerp-aanwijzingsbesluit.

Waterbeleid 21e eeuw (WB21)

De Commissie Waterbeheer 21e eeuw dringt aan op een waterbeheersysteem waarin natuurlijke processen plaatsvinden en waarbij slechts een geringe sturing noodzakelijk is. De trits vasthouden, bergen en afvoeren speelt hierin een belangrijke rol. De uitgangspunten van het WaterBeheer 21 eeuw zijn als randvoorwaarde in het ontwerp voor de waterhuishoudkundige maatregelen in het Inrichtingsplan meegenomen.

Meerjarenprogramma Ontsnippering

Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (hierna MJPO) heeft tot doel om de belangrijkste barrières in de Ecologische hoofdstructuur (EHS) die gevormd worden door de bestaande rijksinfrastructuur, op te heffen. Het MJPO is in 2005 gestart en zal in 2018 uitgevoerd moeten zijn. De aanleg van het ecoduct over de A28 verbindt het Dwingelderveld met het Ter Horsterzand en De Moraine, waardoor een in het MJPO gesignaleerd knelpunt wordt opgelost.