direct naar inhoud van 2.4 Wijzigingen voortschrijdende inzicht en actualisatie
Plan: KBP 2008, herziening 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1728.BPA5011KBPherz11-VAST

2.4 Wijzigingen voortschrijdende inzicht en actualisatie

Het Openbaar Lichaam Kempisch Bedrijvenpark heeft alle gronden die benodigd zijn voor de aanleg van het KBP in eigendom verworven. Hierdoor zal de noodzaak van een mogelijke onteigening komen te vallen. De aanduiding 'Wro-zone - verwerkelijking in de naaste toekomst' kan hierdoor vervallen.

Hierdoor kon ook archeologisch onderzoek worden verricht op die locaties die eerder nog niet in eigendom waren. Uit de Archeologische Beleidskaart d.d. 27 juni 2011 van SRE Milieudienst blijkt dat de verwachtingswaarde laag is. Het is derhalve niet aannemelijk is dat zich in de gronden met de aanduiding 'archeologische waarden' archeologische waarden bevinden. De aanduiding 'archeologische waarden' met daaraan gekoppeld het aanlegvergunningstelsel en het bouwverbod kan hierdoor vervallen.

Inmiddels hebben de bewoners aan De Pluto gronden aangekocht en als achtertuin in gebruik genomen. Op de betreffende gronden is inmiddels een nieuw bestemmingsplan van toepassing. De plangrens is hierop aangepast en de aanduiding 'Wro-zone - wijzigingsgebied 1' is tevens vervallen. De betreffende gronden vallen buiten het plangebied van onderhavig bestemmingsplan.

Het opnemen van de grootte van de bouwpercelen (functieaanduiding (sbt-..)) blijkt niet praktisch om goed te kunnen inspelen op de vraag naar bouwkavels. Daarom is deze bepaling geschrapt. De minimale kavelgrootte blijft evenwel 5.000 m2.

Het bestemmingsplan KBP 2008 maakt het mogelijk om in de zuidwest hoek van het KBP met ontheffing een logistiek centrum toe te staan. Uit gesprekken met potentiële exploitanten is gebleken dat de beoogde ontsluitingsweg (gronden met bestemming 'Verkeer') een belemmering vormt om binnen dit deel van het KBP tot een zo optimaal mogelijk logistiek centrum te komen in combinatie met het vestigen van bedrijven in de transport en distributiesector. Daarom is besloten de bestemming 'Verkeer' in deze zuidwest hoek te laten vervallen. De bestemming 'Verkeer' is ook komen te vervallen in het vlak met bestemming 'Gemengd' tussen dit gedeelte van het bedrijventerrein en de A67, zodat het nieuwe wegtracé optimaal gesitueerd kan worden.Hiervoor in de plaats is binnen deze bestemmingsvlakken de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - calamiteitenroute' opgenomen. Dit regelt dat er een doorgaande weg, die eventueel wordt aangemerkt als eigen weg, wordt aangelegd die gebruikt kan worden als calamiteitenroute. Deze doorgaande weg moet aan beide zijden weer aansluiten op de bestemming 'Verkeer'. Indien sprake is van een calamiteit dan moet de weg niet alleen gebruikt kunnen worden door de hulpdiensten, maar indien noodzakelijk ook als ontsluitingsroute voor het personen- en vrachtverkeer dat zich binnen dit gedeelte van het bedrijventerrein bevindt. Een deel van de aan te leggen weg kan worden open gesteld voor regulier verkeer, een en ander zal afhankelijk zijn van de toekomstige indeling van dit deel van het bedrijventerrein. Gelet hierop is in artikel 3.1 een nieuw sub c en in artikel 4.1 een nieuw sub h toegevoegd. Deze wijze van bestemmen geeft de mogelijkheid om flexibel in te kunnen spelen op een ander tracé van de weg. Het Openbaar Lichaam Kempisch Bedrijvenpark is thans eigenaar van deze grond en kan zodoende bij uitgifte van bedrijventerrein afdwingen dat er een doorgaande weg wordt aangelegd die als calamiteitenroute kan dienen. Tevens is opgenomen dat op een afstand van 5 meter uit de berm van de calamiteitenroute bebouwing opgericht mag worden. Een afstand van 18 meter zoals deze geldt bij de overige ontsluitingswegen binnen het plangebied, is in dit gedeelte niet noodzakelijk, omdat de weg hoofdzakelijk gebruikt zal worden als eigen weg en bij calamiteiten als calamiteitenroute en het wegprofiel afwijkend is.

Op grond van het bestemmingsplan KBP 2008 was het mogelijk om binnen het plangebied een facilitypoint te realiseren in het noordelijk deel van het bedrijvenpark ten westen van de provinciale weg. Uit gesprekken met potentiële initiatiefnemers van het logistiek centrum is gebleken dat het gewenst is om ook op het logistiek centrum een facilitypoint te realiseren. Binnen het plangebied is echter maar behoefte aan één facilitypoint. Gelet hierop wordt in de regels de realisatie van één facilitypoint niet langer meer rechtstreeks mogelijk gemaakt. Het is mogelijk om binnen het bedrijvenpark één facilitypoint, ter grootte van maximaal 5.000 m2 te realiseren middels een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan. Dit facilitypoint kan worden gerealiseerd in het zuidelijk deel van het bedrijvenpark ten westen van de provinciale weg, maar alleen in combinatie met een logistiek centrum en als er niet al in het noordelijk deel van het bedrijvenpark een facilitypoint is gerealiseerd. Indien niet in het zuidelijk deel van het bedrijvenpark een facillitypoint is gerealiseerd dan kan in het noordelijk deel van het bedrijvenpark ten westen van de provinciale weg een facilitypoint gerealiseerd worden. Binnen het facilitypoint kunnen meerdere bedrijven zich op een bouwperceel dan wel in een gebouw vestigen. Indien het facilitypoint in het zuidelijk deel van het KBP wordt gevestigd, dan kan het facilitypoint gecombineerd worden met de restauratieve voorziening die binnen het logistiek centrum is toegestaan.

Voor de twee meest zuidelijk gelegen delen van het KBP gelden een aantal afwijkende bouwregels. Het plan is om hier een logistiek centrum te realiseren in combinatie met bedrijven in de sector transport en distributie. Dit vereist deels een andere inrichting van de bouwpercelen. Daarom kan worden afgeweken van het bebouwingspercentage en van de verplichting om 50% van de gevel van een gebouw te bouwen in de bouwgrens c.q. bouwgrenzen.

Daarnaast blijkt het gewenst om de bouw van één informatiemast mogelijk te maken binnen het KBP. Deze informatiemast moet goed zichtbaar zijn vanaf de provinciale weg en de A67, zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een digitale mast die gebruikt kan worden voor zowel reclame als voorlichtingsuitingen die innovatief en duurzaam zijn en passend bij het imago van het KBP. Een digitale mast maakt het goed mogelijk om tegen relatief lage kosten steeds wisselende uitingen zichtbaar te maken. De informatiemast kan worden opgericht in het zuidwestelijke deel van het KBP. Het is nog niet bekend of de mast wordt geplaatst in de bestemming 'Bedrijventerrein'of 'Gemengd'. De maximale hoogte van deze mast is 15 meter, gemeten vanaf het hoogste punt van de overbrugging van de snelweg A67. Het paneel waarop de uiting kan worden opgenomen heeft een hoogte van maximaal 7 meter en een breedte van maximaal 5 meter. De verhouding van deze afmeting sluit goed aan bij de beeldkwaliteit van het straatmeubilair. Om de bouw van de informatiemast mogelijk te maken is een afwijkingsbevoegdheid in de regels opgenomen.

Uit gesprekken met potentiële kopers van een bouwperceel is gebleken dat de in het bestemmingsplan KBP 2008 opgenomen parkeernormen te hoog zijn. Deze kopers wensen een bedrijf in de sector industrie dan wel handel en dienstverlening te vestigen op het bedrijvenpark waarbij sprake is van een arbeids- en bezoekersextensieve bedrijfsvoering. Voor arbeids- en bezoekersextensieve bedrijven worden doorgaans andere parkeernormen gehanteerd dan voor arbeids- en bezoekersintensieve bedrijven. Gelet hierop is besloten om in de regels op te nemen dat parkeren op eigen terrein moet plaatsvinden. De bedrijven dienen er zelf voor zorg te dragen dat er voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd binnen het eigen bouwperceel. Hierbij geldt dat per bouwperceel minimaal 9 parkeerplaatsen per 1.000 m2-BVO moet worden aangelegd. Deze norm is gebaseerd op de maximale parkeernorm die in het AVV is opgenomen voor arbeids- en bezoekersextensieve bedrijven in weinig stedelijk gebied. Daarnaast is in de regels nog opgenomen dat in bijzondere omstandigheden van deze norm kan worden afgeweken en met een omgevingsvergunning de aanleg van minder parkeerplaatsen kan worden toegestaan. Een omgevingsvergunning hiervoor zal alleen afgegeven worden indien het bedrijf aantoont dat gelet op het aantal werknemers en het aantal bezoekers nu en in de toekomst de opgenomen parkeernorm niet passend is.

Tevens is uit gesprekken met potentële kopers van een bouwperceel gebleken dat er in sommige gevallen behoefte is aan een hoger bebouwinspercentage. In de regels is nu een afwijkingsbevoegdheid opgenomen als gevolg waarvan onder voorwaarden met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het maximale bebouwingspercentage opgenomen in de bouwregels.

In de noordoost hoek van het bedrijventerrein is de noordelijk grens van het bouwvlak verschoven, zodat de afstand tussen het bouwvlak en de bestemming 'Gemengd' 5 meter wordt. Dit sluit beter aan bij de rest van het plan waar ook een afstand van 5 meter wordt gehanteerd tussen het bouwvlak en de bestemming 'Gemengd'.

Op grond van het bestemmingsplan KBP 2008 is het mogelijk om een hekwerk ter hoogte van 3 meter te plaatsen binnen de bestemming 'Bedrijventerrein'. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is besloten om de hoogte aan te passen naar 2 meter voor hekwerken aan de zijde van het bouwperceel die grenst aan de gronden grenzend aan de bestemming 'Verkeer'. Voor de voorgevellijn kunnen alleen vergunningsvrije hekwerken worden geplaatst.

In de meest noordelijke bedrijfsvlakken ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' is het mogelijk om bebouwing op te richten op een afstand van 18 meter vanuit de berm van de weg. Inmiddels is gebleken dat deze afstand te groot is, waardoor niet optimaal gebruik kan worden gemaakt van de aanwezige ruimte. Daarom is in de regels opgenomen dat met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de afstand van 18 meter. Dit kan alleen als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden.

Het is gewenst om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Daarom is in de regels een bepaling opgenomen dat binnen de bestemming 'Bedrijventerrein' kan worden afgeweken van de voorgeschreven bouwhoogte ten behoeve van de opwekking van duurzame energie. Het is mogelijk om op een dak van een gebouw een constructie aan te brengen ten behoeve van het opwekken van duurzaam energie. Overigens is het aanbrengen van een constructie wel aan regels gebonden.

Binnen de bestemming “Bedrijventerrein' is het ook mogelijk gemaakt om bouwwerken ten behoeve van nutsvoorzieningen, telecommunicatie, water – en energiedistributie op te richten met een maximale hoogte van 3,5 meter en een maximaal oppervlak van 15 m2. Het maximaal oppervlak sluit aan op het maximaal oppervlak dat ingevolge de Wabo vergunningsvrij is. Deze oppervlakte is ook aangepast in de andere bestemmingen. De ontheffingsmogelijkheid binnen de bestemming 'Verkeer' om bouwwerken ten behoeve van nutsvoorzieningen, telecommunicatie, water- en energiedistributie met een maximaal oppervlak van 15 m2 toe te staan is hiermee komen te vervallen.

In de noordoost hoek van het bedrijventerrein, ten noorden van de Kapelweg, wordt een aantal nutsvoorzieningen bij elkaar gerealiseerd. De afmetingen van een deel van deze nutsvoorzieningen wijken af van de hiervoor genoemde afmetingen, derhalve is de aanduiding 'nutsvoorziening' opgenomen om deze nutsvoorzieningen planologisch in te passen.

Aan de bestemming 'Gemengd' is toegevoegd educatief medegebruik.

De in de bestemming 'Gemengd' gerealiseerde voorzieningen ten behoeve van verbindingen voor langzaam verkeer mogen niet worden gebruik door agrarisch verkeer. Onder agrarisch verkeer wordt verstaan landbouwvoertuigen. Deze verbindingen zijn niet geschikt voor deze voertuigen. De verbindingen kunnen tevens gebruikt worden door de hulpdiensten bij calamiteiten.

Binnen de bestemming 'Gemengd' is het mogelijk gemaakt om een uitkijktoren met een maximale hoogte van 7 meter en een maximaal oppervlak van 15 m2 op te richten.

Inmiddels zijn ook de bouwplannen voor de motorcrossaccommodatie bekend. Het blijkt dat het bouwplan niet past binnen de regels van het bestemmingsplan KBP 2008. De regels zijn hierop aangepast en de maximale bouwhoogte van gebouwen is nu 7 meter. Daarnaast maken de regels het oprichten van een jury-toren mogelijk met een maximale hoogte van 11 meter en een maximale oppervlakte van 15 m2.

Binnen de bestemming 'Wonen' zijn bedrijfs-/beroepsmatige activiteiten aan huis, categorie A rechtstreeks toegestaan. Op grond van het vorige bestemmingsplan was dit ook mogelijk, alleen was hier per abuis nog aangegeven dat hiervoor een ontheffing nodig was, zonder de ontheffingsregels aan te geven.

Binnen de bestemming 'Wonen' zijn bouwregels opgenomen met betrekking tot ondergronds bouwen. Het is gewenst om hieraan regels te stellen.

De bouwregels voor aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen en voor bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn aangepast. De regels zijn nu overeenkomstig de regels zoals deze zijn opgenomen in de bestemmingsplannen voor de kom van verschillende kernen binnen de gemeente.

Op de verbeelding is de ligging van het bouwvlak binnen de bestemmingen 'Wonen' met de aanduiding '(sba-1)' aangepast. De gemeente heeft namelijk een bouwplan ontvangen van de betreffende eigenaar en wil hieraan haar planologische medewerking verlenen. Voor het overige past het bouwplan binnen de vigerende bouwregels.

Ter bescherming van de gronden met de bestemming 'Leiding – Water' is besloten om een verbod op te nemen voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden. Dit moet voorkomen dat er schade aan de waterleiding ontstaat. Het verbod geldt niet als er sprake is van normaal onderhoud dan wel als voor de uitvoering van de werken, geen bouwwerk zijnde, en/of werkzaamheden een omgevingsvergunning is verleend. In de omgevingsvergunning kunnen voorschriften worden opgenomen ter waarborging van het behoud en continuïteit van de waterleiding.

In de algemene bouwregels is aanvullend opgenomen dat deze regels niet gelden indien sprake is van algehele sloop in combinatie met nieuwbouw ter plaatse. In dat geval moet het bouwplan voor de nieuwbouw voldoen aan de bouwregels van dit bestemmingsplan.

In de afwijkingsregels is opgenomen dat het bevoegd gezag met een omgevingsvergunning kan afwijken van de in de regels opgenomen maten, afmetingen, percentages tot niet meer dan 10%. Deze afwijkingsmogelijk is komen te vervallen, omdat de gemeente als beleid heeft hieraan geen medewerking te verlenen.

Er is besloten om een algemene wijzigingsregel op te nemen waardoor het mogelijk wordt bestemmingsgrenzen aan te passen door een wijzigingsplan. Het gaat hierbij om kleine aanpassing (bestemmingsgrens kan maximaal 2,5 m verschuiven op maaiveld) die bij realisatie van het plan nodig blijken te zijn om de goede werken dan wel gebruik binnen de juiste bestemming te realiseren dan wel toe te staan.

De procedure die gevolgd moet worden bij het stellen van nadere eisen, is opgenomen in de algemene procedureregels. Deze procedure is namelijk niet in de wet opgenomen en daarom moet hiervoor in het bestemmingsplan een procedure opgenomen worden. In het bestemmingsplan is nu opgenomen dat de reguliere procedure ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hierop van toepassing is.